Šok snimci nakon smrti iranskog predsjednika: U Teheranu vatromet, u inostranstvu slave (VIDEO)

Ćerke demonstrantkinje protiv iranskog režima Minoo Majidi, 62-godišnjakinje koju su snage bezbjednosti ustrijelile sa 167 metaka iz sačmarice, objavile su fotografiju kako nazdravljaju. Majidi je preminula tokom pobune Žena-Život-Sloboda 2022. godine. Druga žena na videu je Sima Moradbeigi, mlada majka, čija je desna ruka ostala nepokretna nakon pocrede koju je zadobila tokom protesta Žena-život-sloboda. Objavile su video-zapis na kojem slave, na kraju govore: “Vraćamo se u Iran s ovim koferima”

Smrt iranskog ultrakonzervativnog predsjednika Ebrahima Raisija, koji je poginuo u padu helikoptera, mnogim Irancima je zapravo razlog za slavlje.

I prije nego što je potvrđena smrt iranskog čelnika, Iranci u Iranu, ali i u dijaspori veselili su se takvom scenariju.

Državni mediji u Teheranu su prekinuli redovni program i počeli prikazivati molitve za Raisija diljem Irana, ali na društvenim mrežama mogao se pročitati drugačiji narativ.

Iran International došao je do snimka slavljeničkog vatrometa u Iranu.

“Proslavimo dobre vijesti o padu helikoptera Ebrahima Raisija”, navodno se čuje glas jednog stanovnika Teherana na snimci poslanoj Iran Internationalu.

I drugi video-zapis Iran Internationala prikazuju Irance kako slave vatrometom nakon vijesti o mogućoj pogibiji predsjednika.

Postoje izvještaji da pripadnici Iranske nacionalne garde povećavaju svoju prisutnost u iranskim gradovima kako bi spriječili moguću pobunu.

“Osim što je bio jedan od najkonzervativnijih predsjednika u istoriji Irana, Raisi se istakao u Islamskoj Republici kroz brutalni pravosudni sistem u kojem je bio član ozloglašenog ‘Panela smrti‘. Hiljade političkih zatvorenika poslao je na vješala. Postoji razlog zašto je dobio nadimak ‘koljač iz Teherana‘”, rekao je Jonathan Harounoff, izraelski i iranski novinar i analitičar.

Harounoff je za Iran International News rekao da je Raisi postao sinonim za sve što protivnici Islamske Republike u Iranu i izvan njega preziru.

“Široko rasprostranjena korupcija u birokratiji, užasno loše upravljanje privredom, vrtoglava inflacija, visoka nezaposlenost. Da ne spominjemo strogu cenzuru i teške kazne ili smrt za političke neistomišljenike”, rekao je Harounoff.

Aktivistkinja za prava žena Masih Alinejad proglasila je jučerašnji dan “Svjetskim danom helikoptera” i rekla da je ovo “jedina nesreća u istoriji nakon koje će svi biti zabrinuti ako je neko preživio”.

Na X-u su prikazani snimci na kojima Iranci plešu nakon vijesti o helikopterskoj nesreći.

U Londonu su ljudi izašli na ulice kako bi izrazili sreću. Plesalo se juče ispred ambasade Irana.

Proširila se na internetu i jedna šala koja je izmakla kontroli: da je pilot helikoptera bio agent Mossada po imenu Eli Copter. Službeni Hamas tu je informaciju prenio kao provjerenu činjenicu.

Žrtve iranske vlade takođe su se oglasile na društvenim mrežama kako bi izrazile radost, piše “Jutarnji list”.

Ćerke demonstrantkinje protiv iranskog režima Minoo Majidi, 62-godišnjakinje koju su snage bezbjednosti ustrijelile sa 167 metaka iz sačmarice, objavile su fotografiju kako nazdravljaju. Majidi je preminula tokom pobune Žena-Život-Sloboda 2022. godine.

Dvije Iranke, koje su snage bezbjednosti brutalno napali tokom velikih protesta širom zemlje 2022. godine, objavile su na X-u video-zapis kako slave moguću smrt čelnika.

Mersedeh Shahinkar ostala je bez oka tokom protesta u Teheranu nakon smrti mlade Mahse Amini (22). Pripadnik snaga bezbjednosti ispalio je metak koji ju je pogodio u oko.

Druga žena na videu je Sima Moradbeigi, mlada majka, čija je desna ruka ostala nepokretna nakon pocrede koju je zadobila tokom protesta Žena-život-sloboda.

Objavile su video-zapis na kojem slave, na kraju govore: “Vraćamo se u Iran s ovim koferima.”

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!