Šef SOA Hrvatske potvrdio: Naši obavještajci su razgovarali sa selefijama u BiH (VIDEO)

Direktor hrvatske SOA-e ponavlja da nisu vrbovali bh građane radi podmetanja oružja, ali priznaje da su hrvatski obavještajci razgovarali s pripadnicima selefijske zajednice u Bosni i Hercegovini

Daniel Markić (Foto: Printscreen)

Direktor Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske Daniel Markić potvrdio je da su hrvatski obavještajci razgovarali s pripadnicima selefijske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali tvrdi da ih nisu vrbovali radi podmetanja oružja u Bosnu i Hercegovinu, kako navodi ministar sigurnosti te države Dragan Mektić.

S druge strane, Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine prvi je put informisala Savjet ministara te zemlje o cijelom slučaju.

Savjet ministara na sastanku Obavještajno-izvršnog odbora razgovaralo je s direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem o navodnom vrbovanju državljana BiH.

Prvi su put, kažu, informisani o tom slučaju.

“Mi smo danas primili informaciju o pojavama, ne nikako o imenima. OSA radi u skladu sa zakonom, sa svojim nadležnostima. Najvažniji cilj obavještajne agencije i nas u Savjetu ministara je da zaštitimo potpuni integritet države Bosne i Hercegovine u svakom smislu”, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara, prenosi Al Jazeera.

SAVJET MINISTARA NE MIJEŠA SE U RAD OSA-E

Dodaje da je riječ o operativnim podacima o kojima ne može govoriti u javnosti i da se Savjet ministara ne može miješati u rad OSA-e.

Kompletnu informaciju o navodnom vrbovanju državljana BiH od hrvatskih obavještajaca za Savjet ministara pripremilo je i Ministarstvo sigurnosti.

Riječ je o podacima o kojima bi sljedećih dana trebali raspravljati i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izvještava reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

S druge strane, direktor hrvatske SOA-e ponavlja da nisu vrbovali bh građane radi podmetanja oružja, ali priznaje da su hrvatski obavještajci razgovarali s pripadnicima selefijske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Nakon trosatne sjednice Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, na kojoj su razmatrani i prihvaćeni izvještaji bezbjednosnihslužbi za 2018, direktor SOA-e Daniel Markić izjavio je novinarima da vjeruje da će s rukovodstvom OSA-e razjasniti optužbe da hrvatski obavještajci vrbuju i naoružavaju selefije u Bosni i Hercegovini.

Markić je više puta demantovao tu priču, koja je krenula nakon tvrdnji ministra Mektića da SOA vrbuje selefije kako bi potvrdila optužbe predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o “hiljadama pripadnika radikalnih grupa u Bosni i Hercegovini”.

„ŠOKANTNO ŠTA SE DOGAĐA U BIH“

“Vrlo je zanimljivo, čak i šokantno, ono što se događa u Bosni i Hercegovini. Vjerujem da ćemo tu situaciju što prije razjasniti, jer je to potrebno i njima i nama i svim našim partnerima. Nije mi posve jasno što se desilo. Do sada smo imali saradnju na području borbe protiv terorizma s OSA-om i želim reći da SOA u Bosni i Hercegovini ima samo jednog sagovornika, a to je OSA. Kao ravnatelju SOA-e, sagovornik je direktor OSA-e. Nadam se da ćemo to razjasniti”, izjavio je Markić novinarima, kako prenosi Hina.

Kaže da je, kad je u javnost izašla afera s navodnim vrbovanjem selefija, cijeli dan proveo s direktorom OSA-e, na skupu na kojem je tema bila borba protiv terorizma.

“Do tog dana, kao direktor SOA-e, bio sam uvjeren da mi dobro sarađujemo, čak smo na tom sstanku donijeli odluke kako poboljšati saradnju na osnovu ideja moje službe. Nadam se da će se to realizovati čim pojasnimo ovu situaciju”, kazao je Markić.

Odbacio je optužbe da je hrvatska služba vrbovala i naoružavala radikalne skupine.

“Naravno da toga nije bilo i to jasno negiram. Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama, i dalje će razgovarati, jer moramo radi vlastite i sigurnosti naših susjeda, sigurnosti Evropske unije i NATO-a”, rekao je on.

MARKIĆ NE SARAĐUJE S MEKTIĆEM

“Ukazali smo na osobu koja je za nas bila osumnjična i ukazali što radi. Mi smo s H. Č. razgovarali, znamo ko je i o tome obavijestili našu partnersku službu u Bosni i Hercegovini. Dobili smo jasan odgovor OSA-e, ali prepuštam njima da se izjasne o tome”, rekao je on.

Na pitanje kakav je odgovor OSA-e dobio odgovorio je: “Mogu samo reći šta smo mi napravili i rekli i spreman sam to i deklasifikovati ako bude bilo koja istraga vezana za neki nadzor u Bosni i Hercegovini”.

Negirao je optužbe da je SOA od više osoba tražila saradnju ili da im je, ako odbiju, prijetila progonom iz Hrvatske.

Markić se neće sastati s Mektićem, koji je u Zagrebu zbog zdravstvenih problema.

“Nemamo saradnju s gospodinom Mektićem. Čini mi se da on nema ni ovlašćenja nad tamošnjom službom, ali neću ja tumačiti kako funkcioniše sigurnosno-obavještajni sistem u Bosni i Hercegovinii. Drago mi je za Mektića da je našao dobre doktore u Hrvatskoj i nadam se da će se izliječiti”, poručio je Markić.

Predsjednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbjednost Ranko Ostojić, ustvrdio je da su članovi Odbora čelnicima službi postavljali vrlo konkretna pitanja, na koja su dobili konkretne odgovore, i da su zadovoljni dobijenim informacijama.

Kad je riječ o obavještajnom problemu s Bosnom i Hercegovinom, Ostojić je kazao da će pitati OSA-u šta misle.

OSTOJIĆ: TO JE OPASNO, TO JE HIBRIDNI RAT

“Markić je bio vrlo precizan i rekao je da još nije dobio odgovor od partnerske službe. Prema tome, ne mogu komentarisati nešto što trenutno ne postoji. Što se tiče odgovora koje smo dobili, sve je tačno rečeno. Onaj ko ne da argumente ima ozbiljan problem”, istakao je Ostojić.

Hrvatska je daleko ispred Bosne i Hercegovine po tome, kazao je on. U Hrvatskoj se ne može dogoditi da neko bez argumenata optuži zemlju članicu EU-a da naoružava teroriste, i to zemlju koja je zainteresovana da bude sudionik protivterorističke koalicije.

Tu je očito riječ o potrebama dnevnopolitičke situacije u Bosni i Hercegovini, a prelomilo se preko Hrvatske, ocijenio je Ostojić.

“Ja sam rekao: ‘Korišćenje poluistina, poluinformacija, ili čak istinitih informacija, koje konstruišete i napravite nešto što se onda napravi kao skandal, vrlo je opasno. To se zove hibridni rat”, rekao je Ostojić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!