Napadač na supruga Nensi Pelosi osuđen na 30 godina zatvora: Namjeravao da otme predsjedavajuću Predstavničkog doma 

Pol Pelosi (82) je u napadu zadobio prelome lobanje i druge povrede od kojih i dalje trpi posljedice, kako je naveo u pismu sudiji uoči izricanja kazne njegovom napadaču. Uz vrtoglavicu i metalnu pločicu u glavi, Pelosi je naveo da ima problema sa ravnotežom i da mu je trajno oštećen nerv u lijevoj ruci

Čovjek koji je 2022. godine upao u kuću bivše predsjedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi i čekićem napao njenog supruga u petak je osuđen na 30 godina zatvora, prenio je dnevnik San Francisko kronikl.

Dejvid Depap je tokom politički motivisanog napada upao u kuću Pelosi u San Francisku, rano ujutro 28. oktobra, samo nedelju prije izbora za Kongres. Pelosi, koja je u to vrijeme bila predsjedavajuća donjeg doma Kongresa, bila je u Vašingtonu za vrijeme napada.

Depap (44), koji je prema navodima tužilaca bio inspirisan ekstremno desničarskim teorijama zavjere poznatim kao Kjuanon, priznao je tokom svjedočenja da je namjeravao da otme Pelosi.

Tokom upada je međutim naišao na njenog supruga koga je udario u glavu čekićem, prije nego što je policija došla i savladala ga. Depap je u novembru proglašen krivim za pokušaj otmice federalne zvaničnice i napada na člana njene najuže porodice.

Pol Pelosi (82) je u napadu zadobio prelome lobanje i druge povrede od kojih i dalje trpi posljedice, kako je naveo u pismu sudiji uoči izricanja kazne njegovom napadaču. Uz vrtoglavicu i metalnu pločicu u glavi, Pelosi je naveo da ima problema sa ravnotežom i da mu je trajno oštećen nerv u lijevoj ruci.

U odvojenom pismu, Nensi Pelosi – demokratska članica Kongresa i prva žena na položaju predsjedavajuće Predstavničkog doma – tražila je od sudije da izrekne “veoma dugu” kaznu.

Navela je da je Depap navodno uzvikivao “Gdje je Nensi”, kada je upao u njenu kuću. Slično su uzvikivali neki učesnici nereda na američkom Kapitolu 6. januara 2021. godine, kada su upali u zgradu Kongresa u pokušaju da spriječe potvrdu izborne pobjede Džoa Bajdena.

Tužioci su tražili od sutkinje federalnog suda u San Francusku da Depapa, Kanađanina koji je ilegalno živio u SAD, osudi na 40 godina zatvora.

Sekretarijat za pravosuđe je u sudskim dokumentima naveo da Depap nije osuđen za terorizam, ali da njegovi prestupi odgovaraju toj definiciji zato što mu je plan bio da utiče na vladu “zastrašivanjem ili iznuđivanjem”. Tužioci su naveli da se Depap nije pokajao znog napada.

Odbrana Depapa tražila je kaznu od 14 godina, navodeći da je na njega između ostalog uticala i veza u kojoj je zlostavljan.

Protiv Depapa je posle napada podignuta i državna optužnica, koja ga između ostalog tereti za pokušaj ubistva. Ako bude proglašen krivim, mogao bi da bude osuđen na 13 do doživotne kazne zatvora. On se izjasnio da nije kriv po toj optužnici.

Idi na VRH

error: Content is protected !!