Pakao u Berdjansku: Oborena balistička raketa izazvala eksploziju municije, oštećena dva ruska desantna broda (VIDEO)

Pretpostavlja se da je ukrajinska strana pažljivo odgledala snimak i uz pomoć bespilotnih letilica i satelitskih snimaka sa komercijalnih i američkih vojnih satelita stavila pod opservaciju luku Berdjansk, koju je inače ukrajinska mornarica predala bez ispaljenog metka. U pogodom trenutku, kada je uočeno, naređeno je lasniranje taktičke balističke rakete

 

Luka Berdjansk na Azovskom moru, koju je ruska vojska zauzela prošle nedjelje, postala je meta ukrajinskih taktičkih balističkih raketa “Točka-U” (NATO SS-21 Scrab).

U ovom napadu uništena su potpuno dva desantna broda ruske mornarice.

Ovaj napad izazvao je rano jutros šok i zaprepašćenje, a ono što je interesantno jeste da izveden balističkom raketom lansiranom sa teritorije pod kontrolom ukrajinske vojske i što se dogodio samo par dana pošto je na ruskim medijima objavljen snimak istovara oklopnih transposrtera BTR-82 i municije sa desantnog broda.

Pretpostavlja se da je ukrajinska strana pažljivo odgledala snimak i uz pomoć bespilotnih letilica i satelitskih snimaka sa komercijalnih i američkih vojnih satelita stavila pod opservaciju luku Berdjansk, koju je inače ukrajinska mornarica predala bez ispaljenog metka. U pogodom trenutku, kada je uočeno, naređeno je lasniranje taktičke balističke rakete.

Međutim, isprva se smatralo da je raketa pala na dok i izazvala eksploziju, ali to nije bilo tačno. Naime, PVO oko same luke je borbeno djelovao i oborio raketu, ali onda se dogodilo nešto nepredivđeno. Naime, dio balističke rakete pao je na brod “Orsk” iz koga se u tom trenutku istovarala municija. U tom trenutku uslijedila je stravična eksplozija na samom brodu, koja je bukvalno raznijela unutrašnjost. A onda se lančano proširila i na drugi brod.

Pretpostavka je da je balistička raketa Točka-U lanisrana sa udaljenosti od nekih 120 km od Berdjanska sa pozicija koje drži ukrajinska vojska.

Ono što je interesantno da taktičke balističke rakete Točka – U već punih mesec dana zadaju velike glavobolje ruskoj vojsci, kao i policije Donjecke Narodne Republike. Ukrajinci ove rakete kojih imaju na stotine ispaljuju na pozicije ruske vojske u Rostovskoj oblasti zbog čega je poslat PVO raketni sistem S-300V, koji je prije par dana oborio dvije takve balističke rakete.

Ono što se za sad zna u ovom napadu teško su oštećena dva desantna broda, dok je treći isplovio odmah poslije napada i time izbjegao uništenje.

Prema dostupnim podacima uništen je desantni brod “Orsk” oznake BDK-65 Projekt 1171 (Tapir-class) u (NATO klasifikaciji poznat i kao Aligator) i jedan desanti brod klase Ropuča Projekat 775, dok je drugi istomeni brod izbjegao uništenje i isplovio na otvoreno more.

Interesantno je da su oba desantna broda koja su oštećena i zapaljena u napadu balističkom raketom bila na vezu jedan iza drugoga sa otovrenom iskrcnom rampom što ukazuje da je istovar borbene tehnike i municije bio u toku.

Inače, luka Berdjansk je glavna logistička baza za snabdijevanje ruskih jednica koje učestvuju u napadu na Marijupolj. Ovaj napad je kako se procjenjuje pokušaj ukrajinskih snaga da zaustave pad jedne od najvažnijih luka na Azovskom moru.

UKRAJINSKO ORUŽJE ODMAZDE

Balistička raketa OTR-21 Točka (NATO SS-21 Scarb)

SS-21 je balistička raketa kratkog dometa, projektovana da zamijeni seriju raketa Luna M.

Ova balistička raketa ima povećanu brzinu i domet. Raket nosi bojevu glavu jačine 482 kilograma od čega 120 kilograma otpada na eksploziv.

Maksimalni domet je 120 kilometara. Dužina raketa je 6.400 mm, a prečnik tijela 650 mm. Raketa za upravljanje korist inercijalni navigacioni sistem. Masa prilikom lansiranja je 2.010 kilograma. Serijska proizvodnja ovih raketa završena je 1993. Pretpostavlja se da je ukupno proizvedeno 1.200 ovih raketa.

Desantni brod klase Aligator

Uništeni desantni brod ruske morarice DBK-65 Orsk pripada klasi brodova Projekta 1171 tipa Tapir u NATO nomeklaturi poznat i kao klasa Aligator. Rad na izradi ovih brodova počela je 1959. godine, a u periodu od 1964 do 1975 izgrađeno je 14 plovnih jednica. Većina ovih brodova povučena je iz operativne upotrebe između 1992 i 1995, a u ruskoj ratnoj mornarici zadržana su samo dva. Gorepomenuti Orsk i Saratvo, koji su pripadali 197. brigadi Cromorske flote. Oštećeni brod Orsk porinut je 1964. a u uoperativnu upotrebu ušao je 1966. pod imenom Voronješki Kosmolec. Postao je poznat kao tegleći brod koji je prevozio rusku vojnu opremu u Siriju.

Često se koristio sa desantnim brodovima klase Ropuča.

TAKTIČKO TEHNIČKI PODACI

Tip: Desantni brod

Deplasman: prazan 3.400 tona, pun 4.700 tona

Dimenzije: dužina 112,8 metara; širina 15,3 m

Pogon 2 dizel motora (6.700 kV)

Brzina 16-18 čvorova (33 km/h)

Kapacitet: 1.000 tona tereta, 300–425 vojnika i, 20 tenkova ili 40 oklopnih transportera ili 1.000 tona, posada 55 članova.

Ova klasa desantnih brodova posjeduje i naoružanje: VBR tipa grad kalibra 122mm, PVO sistem SA-N-5, top kalibra 57 mm.

Klasa Ropuča

Klasa Ropuča, je sovjetska oznaka za desantne brodova Projekta 775, koji su izgrađeni u Poljskoj u brodogradilištu Gdanjsk za potrebe sovjetske mornarice. Prema namjeni radi se o desantnim brodovima za iskrcavanje mornaričke pješadije i tenkova direktno na plažu. Ova klasa brodova ima iskrcnu rampu na pramcu i krmi. Iako su ovi brodvi prema klasi ro-ro oni mogu da vrše istovar tehnike i municije pomoću pristanišnih dizalica, pa se osim za pomorski desant koriste i za prevoz tereta.

Ukupno je izgrađeno 28 brodova ovog tipa u periodu od 1975. do 1991. Posljednja tri broda bili su modernizovana klasa Ropuča i to Projekat 775M poznat i kao Ropuča II. U odnosu na prvi verziju ima povećani kapacitet za smještaj vojnika, tehnike i tereta koji prevozi. Kapacite tonaže tereta je 450 tona, a u utrobi broda površine 630 kvadratnih metara može da se smjesti 25 tenkova, ili 46 oklopnih transportera BTR 82A. Kapacitet ukrcanih vojnika kreće od 300-350.

Svi desantni brodovi klase Ropuča se nalaze u sve četiri ruske flote. Svi su masovno korišćeni u okviru logističke operacije Sirija Ekspres od 2015-2021. godine. Ukrajina je imala jedan brod ove klase koji su 2014. poslije aneksije Krima zaplijenila ruska mornarica u uvrstila u sastav Crnomorske flote.

Svi brodovi u sastavu Crnomorske flote Rusije: Cezar Kunikov, Novočerkask, Jamal i Azov, modernizovani su ugradnjom satelitskih komunikacionih sistema Centavr-NM2S, Auriga i SAILOR.

TAKTIČKO TEHNIČKI PODACI

Tip Desantni brod

Deplasman: prazan 2.200 tona, puni 4.080 tona

Dimenzije: dužina 112,5 m, širina 15 m, gaz 3,7 m

Pogon 2 dizel motora jačine 19.200 KS

Brzina 18 čvorova (33 km/h)

Radijus: 11.300 km

Smještajni kapaciteti: 10 tenkova, 12 oklopnih transportera BTR 82A i 340 vojnika ili 500 tona tereta

Naoružanje

2 dvocijevna topa kalibra 57 mm AK-257 (Ropucha I) 1 × 76 mm AK-176 (Ropucha II) 2 višecevna bacača raketa kalibra 122 mm Grad-M, PVO sistem za zaštitu SA-N-5 4 lansera i dva dovevna šestocijevna topa AK-630 koji su montirani na tri modernizovana broda klase Ropuča II

Izvor: “Kurir”

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!