Đukanović: Najvažnije je da Crna Gora dobije novu vladu, Zapadni Balkan je na udaru ruskih imperijalnih pretenzija

Komentarišući mogućnost slanja dodatnih snaga u četiri misije, Đukanović je rekao da Crna Gora nije izostala do sada ni iz jedne obaveze: “Crna Gora već ima svoje vojnike u NATO sastavima. Nema sumnje da ćemo kao i do sada ispunjavati svoje dodatne obaveze koje će se ticati snaženja NATO struktura u istočnom krilu Alijanse”

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović ocijenio je da je sada najvažnije da Crna Gora dobije novu vladu, kako bi se osposobili i parlament i izvršna vlast, što bi stvorilo uslove za donošenje odluka koje će značiti odgovorno ispunjavanje naših međunarodnih obaveza. Đukanović, koji je danas učestvovao na NATO samitu u Briselu, kazao je da je to bila prilika da skrene pažnju na činjenicu da se Zapadni Balkan nalazi na udaru ruskih imperijalnih pretenzija.

Crna Gora bi, kako je rekao, trebalo da nastavi da kroz razne forme pomoći, uključujući humanitarne, obezbijedi zaštitu stanovnika Ukrajine.

Navodeći kako je na samitu iskazan visok stepen odlučnosti da se stane na put agresiji Rusije prema Ukrajini, Đukanović je rekao da je potvrđena “snažna podrška Ukrajini i spremnost Alijanse da se obezbijedi tražena podrška iz te zemlje kako bi se oduprli agresiji”.

SPREMNOST ZA DALJE SNAŽENJE NATO STRUKTURA

“Potvrđena je spremnost da se ide na dalje snaženje NATO struktura na čitavom evroatlantskom prostoru, posebno na istočnom krilu alijanse”, rekao je Đukanović, navodeći da je ruska agresija na Ukrajinu udar na evropsku i bezbjednost evroatlantskog prostora.

Samit je, kaže, bio prilika da skrene pažnju da je Zapadni Balkan na udaru ruskih imperijalnih pretenzija i da je Zapadni Balkan “već napadnut kroz višegodišnje hibridno i maligno djelovanje ruske doktrine destrukcije”.

“Podsjetio sam da je Crna Gora bila prva zemlja na Zapadnom Balkanu koja je već 2016. godine napadnuta sa namjerom da bude osujećena u namjeri da bude članica NATO saveza, a da su sve godine nakon toga bile godine daljeg razvoja tog hibridnog modela ratovanja”, istakao je Đukanović.

RUSKA AGRESIJA NA UKRAJINU PODSTAKLA EU NA JEDINSTVO

Ohrabren je, kaže, onim što je čuo na samitu: “Mislim da je ruska agresija na Ukrajinu podstakla, posebno Evropsku uniju, na veće jedinstvo i efikasnost implementacije sankcija prema Rusiji”.

“Optimista sam i vjerujem da pokazujemo kapacitet da zaštitimo evropske i evroatlantske integracije”, rekao je Đukanović.

Na pitanje kako Crna Gora može pomoći u ovoj situaciji i razmatra li se slanje vojnika u četiri nove borbene misije koje je najavio generalni sekretar NATO, Đukanović odgovara: “Crna Gora je odgovorna članica NATO saveza, trenutno u problemu. Ti problemi su posljedica hibridnog djelovanja Rusije na Zapadnom Balkanu. Mi posljednjih mjesec dana imamo problem sa funkcionisanjem određenih institucija, a zavisno od toga je i ispunjavanje naših obaveza prema NATO-u, u ovom posebno osjetljivom trenutku”.

Smatra zato da je sada najvažnije da Crna Gora dobije novu vladu, kako bi se osposobili i parlament i vlada, što bi stvorilo uslove za donošenje odluka koje će značiti odgovorno ispunjavanje obaveza.

“Crna Gora treba da nastavi da kroz razne forme pomoći, uključujući humanitarne, obezbijedi zaštitu stanovnika Ukrajine”, rekao je Đukanović.

I DALJE ISPUNJAVATI NAŠE OBAVEZE

Komentarišući mogućnost slanja dodatnih snaga u četiri misije, Đukanović je rekao da Crna Gora nije izostala do sada ni iz jedne obaveze: “Crna Gora već ima svoje vojnike u NATO sastavima. Nema sumnje da ćemo kao i do sada ispunjavati svoje dodatne obaveze koje će se ticati snaženja NATO struktura u istočnom krilu Alijanse”.

Kad je u pitanju odnos Srbije prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, Đukanović je rekao da se svaka zemlja, prije svega evropska, mora suočiti sa dilemom je li na strani evropskih vrijednosti ili je na strani agresora na evropske vrijednosti.

“Teško možete biti i na jednoj i na drugoj strani. Sa tim nemamo nikakvog problema u Crnoj Gori. Od prvog časa smo kazali da smo na strani evropskih vrijednosti i jedinstva”, rekao je, prenosi rtcg.me.

Foto: Predsjednik.me

Idi na VRH

error: Content is protected !!