Prva žena na mjestu guvernera Njujorka: Nakon odlaska Kuoma funkciju preuzima njegova zamjenica Hokul

Hokul je služila kao Kuomova zamjenica poslednjih skoro sedam godina. Uoči izvještaja o istrazi državnog tužioca prošle nedjelje, ona je osudila Kuomovo ponašanje kao “odbojno i nezakonito”, dodajući da “vjeruje tim hrabrim ženama i divi njihovoj hrabrosti da istupe”

Zamjenica guvernera države Njujork Keti Hokul postaće guvernerka nakon što je Endru Kuomo objavio u utorak da će podnijeti ostavku za dvije nedjelje, nakon što je istraga pokazala da je seksualno zlostavljao 11 žena.

Hokul (62) će postati prva žena na mjestu guvernera države, a naslijediće politički pejzaž kojim je Kuomo, jedan od najuglednijih američkih političara, dominirao više od deceniju. Hokul će takođe preuzeti dužnost u vrijeme kad se Njujork bori sa novim talasom pandemije korona virusa i posledicama Kuomovog odlaska, prenio je CNN.

“Slažem se sa odlukom guvernera Kuoma da siđe sa funkcije. Ovo je ispravna stvar da se uradi i u najboljem je interesu Njujorčana”, istakla je Hokul u utorak na Twitteru.

“Kao neko ko je služio na svim nivoima vlade i sledeći je po liniji nasljedstva, spremna sam da vodim kao 57. guverner države Njujork”, dodala je.

Hokul je služila kao Kuomova zamjenica poslednjih skoro sedam godina. Uoči izvještaja o istrazi državnog tužioca prošle nedjelje, ona je osudila Kuomovo ponašanje kao “odbojno i nezakonito”, dodajući da “vjeruje tim hrabrim ženama i divi njihovoj hrabrosti da istupe”, prenosi “Blic”.

U izvještaju je njujorški tužilac Leticija Džejms zaključila da je Kuomo seksualno uznemiravao 11 žena, da ih je “neželjeno i nesaglasno dodirivao” i da je stvorio “neprijateljsku” radnu okolinu za žene. Kuomo je porekao neke od navoda u izvještaju, istovremeno tvrdeći da su drugi aspekti njegovih ponašanja, iznijeti detaljno u izvještaju, izvađeni iz konteksta.

Foto: Keti Hokul (Printscreen)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!