Objavljen roman Ivane Mitrović “Život je stvar izbora”: Priča o sudbini žene koja teži da zbaci okove naslijeđene nesreće

Roman je pisan jednostavnim stilom, ali na način da čitaocima drži pažnju, jer se radnja odvija u toku jednog dana. Hronološki tok presijecaju retropektivne epizode podstaknute inpulsima iz spoljašnje sredine, u kojima se junakinja prisjeća događaja iz prošlosti koji su je obilježili kao ličnost i koji su je sputavali u ostvarenju potpune sreće

Sa promocije na Međunarodnom sajmu knjiga

Početkom aprila objavljen je roman “Život je stvar izbora”, autorke Ivane Mitrović, profesorice književnosti. Ovo je njen prvi roman, a izdavač je “Obodsko slovo” iz Podgorice.

Knjiga je već nakon predstavljanja na Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja u Podgorici veoma brzo osvojila pažnju čitalaca, jer se u njoj autorka bavi svakodnevnom, životnom temom, ali na originalan i čitaocima privlačan način.

“Roman ‘Život je stvar izbora’ jeste djelo sa tematikom iz savremenog crnogorskog života, ali je i mnogo više od toga – priča o sudbini žene u jednoj u osnovi zatvorenoj i patrijarhalnoj sredini, koja samo primjerima spoljašnje emancipacije teži savremenosti i modernizaciji“, stoji u recenziji dr Sofije Kalezić.

Iako svjesna da se u romanu bavi stvarima koje su i te kako prisutne u našem društvu, ali o kojima je hrabrost javno progovoriti, Mitrović kaže da joj je baš to bio podsticaj za pisanje.

„Roman ‘Život je stvar izbora’ je priča o sudbini žene koja teži da zbaci okove naslijeđene nesreće koja je prati tokom čitavog života. Osjećaj inferiornosti, jer je djevojčica, a koji joj je nametnut u ranom djetinjstvu, stvoriće kod nje potrebu da stalno dokazuje da je savršena kako bi bila prihvaćena. U jednom presudnom trenutku svog života ona shvata da je na tom putu izgubila sebe”, kaže Ivana Mitrović.

Roman je pisan jednostavnim stilom, ali na način da čitaocima drži pažnju, jer se radnja odvija u toku jednog dana. Hronološki tok presijecaju retropektivne epizode podstaknute inpulsima iz spoljašnje sredine, u kojima se junakinja prisjeća događaja iz prošlosti koji su je obilježili kao ličnost i koji su je sputavali u ostvarenju potpune sreće.

Osim života junakinje koja se nalazi u narativnom fokusu romana, autorka se bavi i nekim drugim sudbinama i međuljudskim odnosima, ispredajući svoju priču kao mrežu koja čitaocu drži pažnju sve do posljednje stranice.

Zanimljivo djeluje i činjenica da niko od likova u romanu nema imena, niti je navedeno mjesto radnje. Na taj potez autorka se, kaže, odlučila jer je željela da svom djelu da jedan univerzalni karakter.

Ivana Mitrović (rođena Jukanović, 1976, Bijelo Polje) je osnovnu školu i gimnaziju završila u rodnom gradu, a Odsjek za srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Od 1997. do 2003. godine je bila član redakcije nezavisne revije “Polje”. Povremeno je objavljivala tekstove u Bjelopoljskim novinama i “Odzivima”. Bila je saradnik na izradi Prvog sportskog vodiča Crne Gore.

Od 2003. godine radi kao profesorica u Srednjoj stručnoj školi na Cetinju, u kojoj je unaprijeđena u zvanje nastavnik – mentor. Sklonost i ljubav prema literarnom izražavanju njeguje i kroz rad sa učenicima, te sa njima osvaja nagrade na konkursima i objavljuje radove u regionalnim časopisima za učenike srednjih škola.

Ivana Mitrović

U zbornik pjesama za djecu koji je objavila NVO “Oaza znanja”, sa prvog međunarodnog takmičenja “Zauvijek ću biti dijete”, uvrštena je i njena pjesma. Udata je i majka je troje djece.

„Uvijek sam voljela da pišem i tokom godina gomilali su se rukopisi u kojima sam ostvarivala svoju želju, ali nikada nijesam objavila nešto od toga. Tek sa ovim romanom dobila sam nešto što sam željela da podijelim sa čitaocima. Nadam se da će moja knjiga biti podsticaj mnogim ženama da sagledaju stvari iz pravog ugla i da shvate da je njihova vrijednost u njima samima. Takođe, voljela bih da moji čitaoci budu i muškarci i da će im ovaj roman pomoći da promijene neka svoja gledišta“, poručuje Mitrović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!