Izvještaj specijalnog tužioca Roberta Malera: Donald Tramp pokušavao da preuzme kontrolu nad istragom o Rusiji

Maler je iznio niz slučajeva kada je Tramp naložio svojim saradnicima da pokušaju da utiču ili ograniče istragu o Rusiji nakon imenovanja specijalnog tužioca u maju 2017. godine. Tramp je, navodi se u izvještaju, bio toliko nezadovoljan zbog Malerovog imenovanja da je u jednom trenutku rekao: “O bože. To je užasno. To je kraj mog mandata”

Robert Maler (Foto: Printscreen)

Izvještaj specijalnog tužioca Roberta Malera, koji je konačno objavljen u četvrtak, otkrio je javnosti da je predsjednik Donald Tramp pokušavao da preuzme kontrolu nad istragom o Rusiji i da iznudi Malerovo uklanjanje s položaja da bi ga spriječio da istraži potencijalnu opstrukciju pravde od strane predsjednika.

Maler je iznio niz slučajeva kada je Tramp naložio svojim saradnicima da pokušaju da utiču ili ograniče istragu o Rusiji nakon imenovanja specijalnog tužioca u maju 2017. godine.

Tramp je, navodi se u izvještaju, bio toliko nezadovoljan zbog Malerovog imenovanja da je u jednom trenutku rekao: “O bože. To je užasno. To je kraj mog mandata”.

Maler je napisao da su Trampovi napori da utiče na istragu “bili uglavnom neuspješni”, zato što su “ljudi u predsjednikovom okruženju” odbili da sprovedu njegove naredbe ili pristanu na njegove zahtjeve”.

Izveštaj specijanog tužioca ima dva dijela i dug je 448 strana. U prvom dijelu se iznose detalji ruskog miješanja u izbore, a drugi se odnosi na pitanje da li je predsjednik Tramp opstruisao pravdu.

U izvještaju se navodi da je u junu 2017. godine, Tramp naložio tadašnjem pravnom savjetniku Bele kuće Donu Mekganu da pozove vršioca dužnosti sekretara za pravosuđe i kaže mu da Maler mora da bude otpušten zbog konflikta interesa. Mekgan je odbio da to uradi i odlučio da bi radije podnio ostavku nego doveo do skandala sličnom Votergejtu.

Dva dana kasnije, Tramp je ponovo pokušao da izmijeni tok istrage, pa je bivšem šefu izbornog štaba Koriju Levandovskom izdiktirao poruku za tadašnjeg sekretara za pravosuđe Džefa Sešnsa. U poruci je navedeno: “Sešns će javno reći da je istraga ‘veoma nepoštena’ prema predsjedniku, a da bi Maler trebalo da je ograniči na ‘istraživanje izbornog miješanja za buduće izbore”. Sešns to nije uradio.

Sekretarijat za pravosuđe je na svojoj veb stranici postavio izvještaj, čiji pojedini djelovi su zatamnjeni, 90 minuta nakon što je sekretar za pravosuđe Vilijam Barodržao konferenciju za novinare na kojoj je iznio konačne zaključke o rezultatima istrage.

Maler je istraživao 10 “epizoda” mogućeg ometanja sprovođenja pravde, ali je rekao da ne može definitivno da zaključi da je predsjednik počinio krivično djelo opstrukcije. Epizode su obuhvatale Trampovu odluku da otpusti direktora FBI-aja Džejmsa Komija, predsjednikove naloge podređenima da se otpusti Maler i napori da se svjedoci podstaknu da ne sarađuju sa istragom.

U izvještaju se navodi da postoje “značajni dokazi” da je Tramp otpustio Komija 2017. godine zbog njegove “nespremnosti da javno kaže da se ne vodi istraga protiv predsjednika lično”.

Predsjednikovi advokati saopštili su da je Tramp djelovao u okviru ustavnih ovlašćenja, ali je Malerov tim procijenio da pomenute epizode zahtijevaju pomnu istragu da bi se utvrdilo da li su počinjena krivična djela.

“NEDOVOLJNI DOKAZI O DOSLUHU SA RUSIJOM”

Kada je reč o pitanju da li je Trampova kampanja bila u dosluhu sa Rusijom tokom kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine, Maler je napisao: “Dok su istragom utvrđene brojne veze između pojedinaca povezanih sa ruskom vladom i pojedinaca povezanih sa Trampovom kampanjom, dokazi nisu dovoljni da bi bili osnova za podizanje optužnica”.

Maler je takođe naveo da nema dovoljno dokaza da se bilo koji zvaničnik kampanje optuži za rad kao neregistrovani strani agent Rusije.

TRAMPOVI PISANI ODGOVORI

Izvještaj obuhvata i Trampove pisane odgovore na pitanja postavljena u okviru istrage. Tramp je Maleru rekao da se ne sjeća nekoliko ključnih događaja u istrazi, uključujući i sastanak njegovih glavnih savjetnika i ruskog advokata u Trampovoj kuli 2016. godine.

Rekao je i da se ne sjeća da mu je rečeno da ruski predsjednik Vladimir Putin želi da pomogne njegovoj kampanji ili nanese štetu Hilari Klinton ili da bilo koji strani lider želi da pomogne njegovoj kandidaturi.

Donald Tramp (Foto: Printscreen)

Predsjednik je odbio zahtjev da direktno razgovara sa specijalnim tužiocem.
Malerov tim nije bio zadovoljan pisanim odgovorima predsjednika Trampa i smatrao ih je “neadekvatnim” ali je odlučio da ne izdaje obavezujući poziv na razgovor zbog vjerovatnoće da bi to dovelo do duge pravne bitke i odlaganja u istrazi. Tužioci su naveli da imaju dovoljno informacija iz drugih izvora da izvuku “relevantne zaključke o namjeri i kredibilnosti.

SEKRETAR ZA PRAVOSUĐE BRANIO TRAMPA

Američki sekretar za pravosuđe Vilijam Bar odlučno je branio predsjednika Donalda Trampa prije nego što je objavio izvještaj specijalnog tužioca Roberta Malera, naglašavajući da je istragom utvrđeno da Trampova kampanja nije bila u dosluhu sa Moskvom.

“Predsjednik Tramp bio je suočen sa situacijom bez presedana. Kada je preuzeo položaj i dok je pokušavao da obavlja dužnost predsjednika, federalni agenti i tužioci su ispitivali njegove poteze prije i poslije preuzimanja položaja, kao i poteze nekih njegovih saradnika. Istovremeno, mediji su neumoljivo spekulisali o predsjednikovoj ličnoj krivici. Ipak, kao što je govorio od početka, nije bilo dosluha”, naglasio je Bar, prenosi Glas Amerike.

Bar je konferenciju za novinare u Sekretarijatu za pravosuđe održao uoči objavljivanja Malerovog izvještaja.

“Ruska vlada pokušavala da je se miješa u naš izborni proces, ali zahvaljujući sveobuhvatnoj istrazi specijalnog tužioca, sada znamo da ruski operativci odgovorni za te šeme nisu imali saradnju predsjednika Trampa ili njegove kampanje”, rekao je Bar.

Takođe je dodao da nije bilo dokaza da je predsednik Tramp ometao sprovođenje istrage.

“Moj zamjenik i ja smo zaključili da dokazi koje je iznio specijalni tužilac nisu dovoljni da se utvrdi da je predsjednik počinio krivično delo opstrukcije pravde”,rekao je američki sekretar za pravosuđe.

Međutim, napomenuo je da se u izvještaju iznose detalji o “deset epizoda”, povezanih sa Trampom i mogućim pokušajima da se opstruiše pravda ometanjem Malerove istrage. Bar je istakao da on i zamjenik Rod Rozenstajn nisu bili saglasni sa pojedinim Malerovim pravnim teorijama o opstrukciji pravde i da su smatrali da neke od tih epizoda nisu, po zakonskoj definiciji, predstavljale ometanje istrage.

Naglasio je da i da su Trampovi lični advokati bili u prilici da pročitaju konačnu verziju izvještaja prije njegovog objavljivanja, ali da nisu ništa cenzurisali niti tražili da se cenzuriše.

“KRAJ IGRE”

Odmah poslije Barove konferencije za novinare, Tramp je tvitovao svoju sliku, sa riječima: “Nema dosluha. Nema opstrukcije. Za mrzitelje i radikalne demokratske ljevičare – KRAJ IGRE”.

“Predsjedničko maltretiranje”, tvitovao je Tramp uoči objavljivanja izvještaja čiji djelovi su zatamnjeni zbog osjetljivih informacija i koji će svakako dovesti do novog političkog sukoba u Kongresu i u predizbornoj kampanji za predsjedničke izbore 2020. godine.

Tramp je kasnije, na jednom skupu u Bijeloj kući, rekao da ima “dobar dan” poslije objavljivanja Malerovog izveštaja i i dodao: “To se zove nema dosluha, nema opstrukcije”.

“Nikada ih nije bilo i nikada ih neće biti. Trebalo bi da istražimo uzrok svega i to nikada ne bi trebalo da se dogodi nekom predsjedniku”, naglasio je Tramp.

Trampov pravni tim rekao je da rezultati Malerove istrage predstavljaju potpunu pobjedu za predsjednika i da je jasno da nisu počinjena krivična djela.

DEMOKRATE TRAŽE OD MALERA DA SVEDOČI

Bar je kopije izvještaja proslijedio Kongresu više od sat nakon konferencije za novinare.

Demokrate su zbog toga optužile Bara da je zakazao konferenciju za novinare da bi uticao na javno mnjenje prije nego što drugi budu u prilici da donesu zaključke o izvještaju.

Demokratski lideri takođe su zatražili od Malera da svjedoči u Kongresu.

“Vjerujemo da je jedini način da se povrati povjerenje javnosti u istragu specijalnog tužioca je da sam Maler svjedoči u Predstavničkom domu i Senatu što je prije moguće”, saopštili su demokratski lideri u Kongresu Nensi Pelosi i Čak Šumer.

Predsjedavajući Odbora za pravosuđe Džerold Nedler poslao je pismo sa zahtjevom da Maler svjedoči najkasnije do 23. maja.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!