SAD sa strepnjom ulaze u najkritičniju sedmicu: Stručnjaci pripremaju građane za uznemirujuće vijesti koje će stizati

Ovo će, iskreno, biti najteža i najtužnija sedmica u životu većine Amerikanaca. To će biti naš Pearl Harbour, naš 9/11, samo što neće biti lokalizovan”, rekao je čelnik javnih zdravstvenih službi SAD-a, Jerome Adams 

Foto: Printscreen/CBS

Sjedinjene Američke Države ulaze u jednu od najkritičnijih sedmica od izbijanja krize zbog pojave novog koronavirusa sa dramatičnim skokom broja smrtnih slučajeva u New Yorku, Michiganu i Louisiani, dok neki guverneri traže nacionalnu odluku o ostanku u kućama.

U ovom trenutku u toj zemlji je više od 321.000 zaraženih, dok je preminulih više od 9.100.

New York je s 40 odsto svih smrtnih slučajeva u SAD-u najteže pogođena savezna država Covidom-19.

Država New York je izvijestila da su u posljednja 24 sata od zaraze koronavirusom umrle 594 osobe, a da je novih slučajeva zaraze 8.327. Time je broj umrlih došao na 4.159, a zaraženih na 122.00, rekao je guverner New Yorka Andrew Cuomo u nedjelju.

Rekao je i da ima nekih dobrih vijesti s obzirom na to da je broj ljudi otpuštenih iz bolnica tri putra veći od broja novih hospitalizovanih, što smanjuje pritisak na zdravstveni sistem.

Cuomo je postao vodeći nacionalni glas u pandemiji koronavirusa jer je u njegovoj državi više od trećina slučajeva zabilježenih u SAD-u.

Tijela žrtava Covida-19, bolesti koju uzrokuje koronavirus, nagomilana su u narandžastim vrećama u improvizovanoj mrtvačnici izvan medicinskog centra Wyckoff Heights u Brooklynu, po fotografijama poslatim agenciji Reuters.

Čelnik javnih zdravstvenih službi SAD-a Jerome Adams je za televizijski kanal Fox News u nedjelju rekao da dolaze teška vremena ali da je “svjetlo na kraju tunela ako svako u idućih 30 dana odradi svoj dio”.

“Ovo će, iskreno, biti najteža i najtužnija sedmica u životu većine Amerikanaca. To će biti naš Pearl Harbour, naš 9/11, samo što neće biti lokalizovan”, rekao je, prenosi “Jutarnji list”.

“To će se događati po cijeloj zemlji i želim da to Amerikanci razumiju”. 

Sličnog je stava i vodeći američki stručnjak za viruse, doktor Anthony Fauci, koji je kazao da koronavirus u SAD-u nije pod kontrolom.

Foto: Printscreen/CBS

“Reći da je koronavirus pod kontrolom bilo bi pogrešno. Trudimo se da ga stavimo pod kontrolu”, izjavio je Fauci i dodao da će iduća sedmica biti jako teška i da će doći do eskalacije broja slučajeva, ali bi kriva tebala da počne da se ravna za sedmicu ili možda malo više”.

Znatniji rast broja umrlih počinju da bilježe države Pennsylvania, Colorado i distrikt Washington. Posebna grupa Bijele kuće za koronavirus upozorila je da nije vrijeme odlazaka u prodavnice i druga javna mjesta.

Većina država naredila je građanima da ostanu u svojim domovima osim radi najnužnijh potreba kako bi se usporilo širenje virusa u SAD-u gdje je, po podacima Reutersa, zabilježeno 313.000 pozitivnih na koronavirus a 8.500 osoba je umrlo od zaraze.

Nekoliko crkvi održalo je, međutim, u nedjelju na Cvijeti, velika okupljanja povodom početka svete sedmice u hrišćanstvu.

“Prkosimo propisima jer je Božja zapovijest širiti jevanđelje”, rekao je Tony Spell, pastor pentakostalne crkve Life Tabernacle u predgrađu Baton Rougea u Lousiani. On krši mjeru države da se zabranjuju masovna okupljanja i već je optužen za šest prekršaja.

Louisiana je postala jedno od žarišta virusa a u subotu je prijavila porast broja umrlih od Covid-19 na 409 i više od 12.000 slučajeva zaraze.

Guverner John Bel je televiziji CNN u nedjelju rekao da bi u državi moglo do četvrtka ponestati respiratora.

Medicinski stručnjaci Bijele kuće predviđaju da bi u pandemiji moglo umrijeti između 100.000 i 240.000 ljudi, čak i uz poštovanje mjera ostanka kod kuće.

“Bližimo se vremenu koje će biti grozno”, kazao je predsjednik SAD-a Donald Trump u subotu.

Virus će, ako druge države ne uvedu stroge mjere, naprosto nastaviti da cirkuliše, ustvrdio je guverner države Washington Jay Inslee, demokrata čija je država zabilježila prvi slučaj Covida-19, ali je od tada nakon ranih akcija zatvaranja i ograničenja aktivnosti uspjela da poravna krivu rasta slučajeva.

“Bilo bi dobro imati nacionalni nalog da se ostane u kućama”, rekao je za televiziju NBC. “Čak i ako država Washington to u potpunosti riješi, a neka druga država ne, može se vratiti za dva mjeseca preko naših granica”.

Republikanski guverner Arkanzasa Asa Hutchinson, međutim, istrajava u odbijanju uvođenja ograničenja u svojoj državi tvrdeći da se stanje pozorno prati i da njegov “ciljani pristup” ipak usporava širenje virusa.

“Učinićemo više kada bude trebalo”, rekao je za NBC.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!