SAD sa strepnjom ulaze u najkritičniju sedmicu: Stručnjaci pripremaju građane za uznemirujuće vijesti koje će stizati

Ovo će, iskreno, biti najteža i najtužnija sedmica u životu većine Amerikanaca. To će biti naš Pearl Harbour, naš 9/11, samo što neće biti lokalizovan”, rekao je čelnik javnih zdravstvenih službi SAD-a, Jerome Adams 

Foto: Printscreen/CBS

Sjedinjene Američke Države ulaze u jednu od najkritičnijih sedmica od izbijanja krize zbog pojave novog koronavirusa sa dramatičnim skokom broja smrtnih slučajeva u New Yorku, Michiganu i Louisiani, dok neki guverneri traže nacionalnu odluku o ostanku u kućama.

U ovom trenutku u toj zemlji je više od 321.000 zaraženih, dok je preminulih više od 9.100.

New York je s 40 odsto svih smrtnih slučajeva u SAD-u najteže pogođena savezna država Covidom-19.

Država New York je izvijestila da su u posljednja 24 sata od zaraze koronavirusom umrle 594 osobe, a da je novih slučajeva zaraze 8.327. Time je broj umrlih došao na 4.159, a zaraženih na 122.00, rekao je guverner New Yorka Andrew Cuomo u nedjelju.

Rekao je i da ima nekih dobrih vijesti s obzirom na to da je broj ljudi otpuštenih iz bolnica tri putra veći od broja novih hospitalizovanih, što smanjuje pritisak na zdravstveni sistem.

Cuomo je postao vodeći nacionalni glas u pandemiji koronavirusa jer je u njegovoj državi više od trećina slučajeva zabilježenih u SAD-u.

Tijela žrtava Covida-19, bolesti koju uzrokuje koronavirus, nagomilana su u narandžastim vrećama u improvizovanoj mrtvačnici izvan medicinskog centra Wyckoff Heights u Brooklynu, po fotografijama poslatim agenciji Reuters.

Čelnik javnih zdravstvenih službi SAD-a Jerome Adams je za televizijski kanal Fox News u nedjelju rekao da dolaze teška vremena ali da je “svjetlo na kraju tunela ako svako u idućih 30 dana odradi svoj dio”.

“Ovo će, iskreno, biti najteža i najtužnija sedmica u životu većine Amerikanaca. To će biti naš Pearl Harbour, naš 9/11, samo što neće biti lokalizovan”, rekao je, prenosi “Jutarnji list”.

“To će se događati po cijeloj zemlji i želim da to Amerikanci razumiju”. 

Sličnog je stava i vodeći američki stručnjak za viruse, doktor Anthony Fauci, koji je kazao da koronavirus u SAD-u nije pod kontrolom.

Foto: Printscreen/CBS

“Reći da je koronavirus pod kontrolom bilo bi pogrešno. Trudimo se da ga stavimo pod kontrolu”, izjavio je Fauci i dodao da će iduća sedmica biti jako teška i da će doći do eskalacije broja slučajeva, ali bi kriva tebala da počne da se ravna za sedmicu ili možda malo više”.

Znatniji rast broja umrlih počinju da bilježe države Pennsylvania, Colorado i distrikt Washington. Posebna grupa Bijele kuće za koronavirus upozorila je da nije vrijeme odlazaka u prodavnice i druga javna mjesta.

Većina država naredila je građanima da ostanu u svojim domovima osim radi najnužnijh potreba kako bi se usporilo širenje virusa u SAD-u gdje je, po podacima Reutersa, zabilježeno 313.000 pozitivnih na koronavirus a 8.500 osoba je umrlo od zaraze.

Nekoliko crkvi održalo je, međutim, u nedjelju na Cvijeti, velika okupljanja povodom početka svete sedmice u hrišćanstvu.

“Prkosimo propisima jer je Božja zapovijest širiti jevanđelje”, rekao je Tony Spell, pastor pentakostalne crkve Life Tabernacle u predgrađu Baton Rougea u Lousiani. On krši mjeru države da se zabranjuju masovna okupljanja i već je optužen za šest prekršaja.

Louisiana je postala jedno od žarišta virusa a u subotu je prijavila porast broja umrlih od Covid-19 na 409 i više od 12.000 slučajeva zaraze.

Guverner John Bel je televiziji CNN u nedjelju rekao da bi u državi moglo do četvrtka ponestati respiratora.

Medicinski stručnjaci Bijele kuće predviđaju da bi u pandemiji moglo umrijeti između 100.000 i 240.000 ljudi, čak i uz poštovanje mjera ostanka kod kuće.

“Bližimo se vremenu koje će biti grozno”, kazao je predsjednik SAD-a Donald Trump u subotu.

Virus će, ako druge države ne uvedu stroge mjere, naprosto nastaviti da cirkuliše, ustvrdio je guverner države Washington Jay Inslee, demokrata čija je država zabilježila prvi slučaj Covida-19, ali je od tada nakon ranih akcija zatvaranja i ograničenja aktivnosti uspjela da poravna krivu rasta slučajeva.

“Bilo bi dobro imati nacionalni nalog da se ostane u kućama”, rekao je za televiziju NBC. “Čak i ako država Washington to u potpunosti riješi, a neka druga država ne, može se vratiti za dva mjeseca preko naših granica”.

Republikanski guverner Arkanzasa Asa Hutchinson, međutim, istrajava u odbijanju uvođenja ograničenja u svojoj državi tvrdeći da se stanje pozorno prati i da njegov “ciljani pristup” ipak usporava širenje virusa.

“Učinićemo više kada bude trebalo”, rekao je za NBC.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH