Dijaspora u prošlosti i sadašnjosti (98): Satelitski program RTCG i dijaspora

Program su preko satelita tada mogli da prate gledaoci širom Evrope, SAD, Rusije i Sjeverne Afrike. Kada smo dobili povratnu informaciju sa kolikim oduševljenjem je primljen signal, njihove i naše kuće Crne Gore, ubrzo smo prešli na višečasovno emitovanje programa

Satelitski program koji se emituje širom svijeta iz Crne Gore dugo vremena bio je glasilo koje je obezbjeđivalo informaciju iz prve ruke našoj dijaspori. Kada je krenuo prvi signal Satelitskog programa RTCG u svijet, tada još nijesu bile razvijene društvene mreže. Satelitski program RTCG otvorio je prozore Crne Gore prema svijetu 15. januara 2000. godine. Redakcija formirana krajem decembra 1999. godine, počela je pripremati program za dijasporu, u početku eksperimentalno u trajanju 3 sata.

Program su preko satelita tada mogli da prate gledaoci širom Evrope, SAD, Rusije i Sjeverne Afrike. Kada smo dobili povratnu informaciju sa kolikim oduševljenjem je primljen signal, njihove i naše kuće Crne Gore, ubrzo smo prešli na višečasovno emitovanje programa.

Prva urednica i jedan od osnivača Satelitskog programa bila je Olivera Vukadinović koja je i obilježila rad Satelitskog programa od osnivanja do danas. Sa dvadeset četvoročasovnim emitovanjem programa, Satelitski program počinje 2011. godine.

Satelitski program je značajno povezao maticu i dijasporu i istovremeno međusobno povezao našu dijasporu širom svijeta. Preko informacija Satelitskog programa i emisija o udruženjima, ljudima, događajima širom svijeta, i oni su se međusobno počeli bolje upoznavati i povezivati. Velike sredine, velika razdvojenst, često su bili povod iseljenicimada od redakcije Satelitskog programa traže kontakte i savjete. Kamere Satelitskog programa promovisale su aktivnosti dijaspore Crne Gore od Njemačke, Švajcarske, Luksemburga, SAD-a, Australije, Kanade, pa do zemalja bivše Jugoslavije, što sveukupno čini našu dijasporu. Satelitski program je odigrao značajnu ulogu u višegodišnjem promovisanju zahtjeva brojne dijaspore iz Gusinja da povrate status opštine kao i za opštinu Petnjica. Redakcija je od 2011. godine pokrenula dnevno emitovanje Vijesti iz dijaspore kao i sedmični pregled poslovnih vijesti – Blic biznis.

Kroz te vijesti emituju se aktivnosti udruženja, zanimljivi događaji od značaja za dijasporu, obilježavanje i najave važnih događaja, aktivnosti Uprave za dijasporu, Savjeta za saradnju sa iseljenicama-dijasporom i drugih nadležnih organa koji se bave pitanjima naših iseljenika. Kroz poslovne vijesti prezentuju se aktuelne privredne aktivnosti Crne Gore, javni tenderi, mogućnosti ulaganja dijaspore u Crnu Goru, te turističku promociju naše zemlje. Isto tako, kroz programske sadržaje posebno se valorizuje kulturno nasljeđe, tradicija i običaji Crne Gore.

Satelitski program je tokom 2018/2019. godine uradio serijal emisija ,,Putevi nade – Turska, kada su kamere RTCG-a prvi put došle do domova iseljenika iz Crne Gore. Isto tako je urađen serijal o Crnogorcima koji žive u Latinskoj Americi. Tu su još serijali ,,Naši u svijetu“, „Pogledi iz domovine“, „Susreti“ itd.

Foto: OliveraVukadinović

Idi na VRH
error: Content is protected !!