Lice Fokusa: Željko Stamatović, diplomata koji je stao uz svoj narod u Sjedinjenim Američkim Državama

Bez obzira na sve što je u bogatoj diplomatskoj karijeri uradio za iseljenike, ostaće zapisano da je Željko Stamatović stao uz svoj narod u Njujorku u borbi za njihova prava u domovini i na taj način doveo u pitanje svoju diplomatsku karijeru.

Nakon četiri i po godine na poziciji generalnog konzula Crne Gore u Njujorku, ambasadoru Željku Stamatoviću je istekao mandat.

“Opoziva se Željko Stamatović sa dužnosti generalnog konzula u Generalnom konzulatu Crne Gore u Njujorku – Sjedinjene Američke Države, zbog isteka mandata”, navodi se u rješenju koje potpisuje premijer Zdravko Krivokapić.

Rješenje je juče objavljeno u Službenom listu Crne Gore.

Stamatović je radeći u Italiji, Njemačkoj i SAD stekao bogato diplomatsko iskustvo.

Međutim, on nije tipični diplomata karakterističan za zemlju iz koje dolazi, već čovjek koji je iskrenom odnosu prema iseljenicima i spremnošću da uvijek izađe u susret našim ljudima, primjer mnogima kako treba da rade. Zahvaljujući tome stekao je brojne prijatelje u Njujorku, a Generalni konzulat je bio i ostao mjesto gdje su crnogorskim državljanima vrata uvijek otvorena.

Tako je bilo i dok je radio u Podgorici. Svojevremeno je jedan od iseljeničkih portala pisao da Željko Stamatović ostvaruje direktne kontakte sa većinom crnogorskih iseljenika, kao i da ih, najčešće, on jedini prima u kabinetu na drugom spratu zgrade Ministarstava Crne Gore u Podgorici.

To što je uvijek imao razumijevanje za iseljenike, pokazao je i u nedjelju kada se pojavio prilikom održavanja patriotske auto-kolone u Njujorku i stao rame uz rame sa njima i pružio im podršku u borbi za svoje biračko pravo u domovini.

“Pružamo podršku svim progresivnim snagama koje brane temeljne vrijednosti građanske, sekularne i antifašističke Crne Gore. Vladi Crne Gore poručujemo da smo mi u Crnoj Gori svoji na svome i da odustane od namjere da ukine naša biračka i druga prava. Poručujemo im da mi u domovini ne želimo da budemo stranci i da ćemo naša prava braniti svim zakonom dozvoljenim sredstvima”, kazali su iz Koordinacionog odbora državljana Crne Gore na privremenom radu u SAD, koji je bio organizator Patriotske auto-kolone.

Bez obzira na sve što je u bogatoj diplomatskoj karijeri uradio za iseljenike, ostaće zapisano da je Željko Stamatović stao uz svoj narod u Njujorku u borbi za njihova prava u domovini i na taj način doveo u pitanje svoju diplomatsku karijeru.

Ambasadore Stamatoviću,

Hvala Vam na svemu, a posebno na tome što ste na djelu pokazali svoj odnos prema nama – državljanima Crne Gore u SAD, kojima nova vlast u domovini pokušava da oduzme jedno od osnovnih ljudskih prava!

Ponosni smo što Vas imamo za prijatelja!

Sead Hodžić, urednik Portala Revije Fokus

Državljani Crne Gore iz Njujorka poručili Vladi: U domovini ne želimo da budemo stranci, branićemo naša prava (VIDEO)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!