Bijelo Polje bi, zahvaljujući ljekovitom bilju kao novom turističkom proizvodu, moglo da bude regionalni turistički centar na sjeveru

O ljekovitom bilju možemo reći da je jedan novi turistički proizvod na kojem svi zajedno treba da radimo, odnosno na njegovom održivom razvoju. To podrazumjeva iskorištavanje 20 odsto ljekovitog bilja jednog područja, a ostatak ostvaljanje budućim generacijama. Tako bi ljekovito bilje kao novi turistički proizvod pozicioniralo Bijelo Polje kao regionalni turistički centar na sjeveru Crne Gore”, kazao je Đukić

Ljekovito bilje kao novi turistički proizvod moglo bi da pozicionira Bijelo Polje kao regionalni turistički centar na sjeveru Crne Gore, a to bi moglo da bude i nova šansa za udruživanje privrednika.

To je ocijenjeno na treningu “Ljekovito bilje u funkciji razvoja održivog turizma”, koji je održan u Bijelom Polju, u sklopu projekta „Poralist“. Trening su, u sklopu projekta koji je finansiran od Evropske unije u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Crne Gore i Srbije 2014-2020, organizovali NVO Multimedijal Montenegro, Regionalna razvojna agencije Zlatibor i Institut za proučavanje ljekovitog bilja „Dr Josif Pančić“. 

Kako je saopštio direktor NVO Željko Đukić, tema treninga koji je peta aktivnost održana u Bijelom Polju u okviru projekta “Poralist” je bila udruživanje i poslovno umrežavanje, kao model saradnje pojedinica sa zajedničkim interesima, koji kroz povezivanje sa pružaocima usluga iz drugih sektora mogu lakše ostvariti svoje ciljeve.

Učesnici treninga imali su priliku da se upoznaju sa oblicima udruživanja u skladu sa važećima zakonima, kroz primjere uspešnih udruženja i zadruga u okruženju, čije djelovanje je pozitivno uticalo na razvoj ruralnih područja, kao i sa uvođenje ljekovitog bilja u turističku i ugostiteljsku ponudu, kroz razvoj turističkih proizvoda i gastronomije baziranih na ljekovitom bilju.

“Veliki je broj ljudi koji su ljubitelji prirode, koji sakupljaju ljekovito bilje i za svoje i za komercijalne potrebe, kako u okruženju tako i u svijetu. Terenskim istraživanjem sprovedenim prije dva mjeseca smo verifikovali da je Bijelo Polje bogato ljekovitim biljem, konkretno na potezu Bjelasice, Koritske visoravni i Vraneške doline, gdje su eksperti iz Instituta ‘Josif Pančić’ obišli teren, targetirali i mapirali lokacije na kojima se ono nalazi, koje je vrste i u kojoj ga količini ima”, kazao je Đukić.

Istakao je da će se kroz projekat baviti i zaštitom ovog prirodnog resursa.

“O ljekovitom bilju možemo reći da je jedan novi turistički proizvod na kojem svi zajedno treba da radimo, odnosno na njegovom održivom razvoju. To podrazumjeva iskorištavanje 20 odsto ljekovitog bilja jednog područja, a ostatak ostvaljanje budućim generacijama. Tako bi ljekovito bilje kao novi turistički proizvod pozicioniralo Bijelo Polje kao regionalni turistički centar na sjeveru Crne Gore”, kazao je Đukić.

Todora Aleksić,viša savjetnica za ruralni razvoj Regionalne razvojne agencije Zlatibor i koordinatorka projekta “Poralist” iz Srbije, kazala je da posljednjih godina u ruralni sredinama, ne samo u Crnoj Gori i Srbiji, već i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije,  postoji trend smanjenja površina pod poljoprivrednim kulturama, kao i odumiranje sela i odlazak mladih.

“Posebno je nepovoljan položaj malih gazdinstava koja su ostala u selu, a svoje proizvode nemaju kome da ponude ili su orijentisani ka lokalnim pijacama, gdje ih prodaju po minimalnim cijenama. Sve ovo vodi ka nekonkurentnosti poljoprivredne proizvodnje”, kazala je Aleksić.

Ist da je mali broj proizvođača organizovan u udruženja.

“ Time oni koji samostalno izlaze na tržište ne mogu da omoguće kontinuitet u isporuci robe,kao ni količinu,  a ono na šta se najčešće žale veliki trgovinski lanci je kvalitet proizvoda.  Jedno od rješenja koje se pruža za opstanak malih gazdinstava, oživljavanje sela i opstanak poljoprivredne proizvodnje je udruživanje proizvođača, jer samo udruženi poljoprivrednici će imati racionalno ponašanje u proizvodnji koja podrazumijeva smanjenje troškova uz povećanje prinosa”, istakla je Aleksić.

Miroslav Ivanović, viši savjetnik  za turizam i održivi razvoj Regionalne razvojne agencije Zlatibor istakao je da je trening između ostalog organizovan da bi se potencijalni učesnici u proizvodnji ljekovitog bilja upoznali sa zakonskom regulativom po pitanju udruživanja i kooperativa, boljim iskorištavanjem resursa i nastupa na tržištu, kao pozitivnim primjerima iz prakse koji se odnose na turizam.

“Zapadna Srbija i sjever Crne Gore su područja koja obiluju istim biljnim vrstama, pa projekat treba iskoristimo i postanemo prepoznatljivi po uzgoju i plasmanu ljekovitog bilja, kao i u turističkom smislu. Dakle, ulogu i značaj  treba da vide i proizvođači  i cjelokupna lokalna samouprava, da se iskoriste donacije EU i prirodni resursi kako bi postali prepoznatljiviji na turističkom tržištu”, istakao je Ivanović I dodao da bi od toga svi imali koristi.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!