Petnaest godina od smrti Dragana Radulovića: Nezaboravni pjesnik uz koga su odrastale generacije djece

Pored poezije, Dragan se bavio novinarstvom, pa će ostati upamćen i kao autor dokumentarnih emisija “Mali veliki”, koje su nagrađivane na domaćim i međunarodnim festivalima. Bio je jedan od Nikšićana koji je uspio da trajno ureže svoje ime vanrednim doprinosom u oblastima kojima se bavio i tako pronese slavu i grada u kome je rođen

Foto: Youtube (Printscreen)

Na današnji dan prije 15 godina preminuo je Dragan Radulović.

Za generacije djece ostaće nezaboravni pjesnik njihovog odrastanja, a kritika mu je dala mjesto među čuvenim dječjim pjesnicima.

Pored poezije, Dragan se bavio novinarstvom, pa će ostati upamćen i kao autor dokumentarnih emisija “Mali veliki”, koje su nagrađivane na domaćim i međunarodnim festivalima, piše portal onogost.me.

Bio je jedan od Nikšićana koji je uspio da trajno ureže svoje ime vanrednim doprinosom u oblastima kojima se bavio i tako pronese slavu i grada u kome je rođen.

“Dragan Radulović je jedan od onih neimara književne riječi koji su sjajan beočug u kulturi jednog naroda. Njegova književna riječ će ostati vrijedna i za dane koji dolaze. Otuda se za Dragana Radulovića može reći da je životom i djelom ostavio dubok trag u vremenu u kome je živio”, napisao je Milenko Ratković nekoliko dana nakon pjesnikove smrti.

Rođen je 1. maja 1951. godine u Nikšiću. Umro je 7. februara 2002. u Podgorici. Pisao je poeziju za djecu, uređivao televizijske emisije za najmlađe, list “Slovo”, organizovao muzičke i književne festivale za djecu i omladinu… Osim književnim i televizijskim radom, bavio se fotografijom i slikarstvom.

Neke od njegovih zbirki poezije za najmlađe su: “Strmoglavi”, “Nijesmo odavde”, “Okrpljene cipelice”, “Planeta djeteta”, “Nemoj ovo nikom reći”, “Šta ćemo s nama”, “Krilati dječaci“, “Leptir na asfaltu”, “Hoću kući”, “E baš neću”, “Dječak sa zelenim krilima”…

Nagrađen je Zmajevom nagradom 1992. godine za izuzetan doprinos savremenom izrazu u književnosti za djecu. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za najveće domete u oblasti kulture i umjetnosti, 1993. godine. Među brojnim priznanjima su i nagrada “18. septembar” – Nagrada oslobođenja Nikšića za vanredno zalaganje i postignute rezultate u oblasti književnog stvaralaštva, Ratkovićeva nagrada, nagrada “19. decembar” – Nagrada oslobođenja Titograda za najbolje ostvarenje iz oblasti umjetnosti, 1988. godine.

Nagrada UNICEF-a dodijeljena mu je 1996. godine.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!