Purišić: Mislio sam da su naknade majkama socijalno izdrživ teret, ali su se stvari otele kontroli

Purišić je kazao da je u početku ocjena bila da će pravo na naknadu steći do 5.000 majki i da će trebati oko 12 miliona eura, ali da se ozbiljno promašilo. Dodao je da je u decembru to pravo imalo 21.500 majki i da je do tada isplaćeno oko 54 miliona eura. Ministar je rekao da je Vlada zauzela odgovoran stav kada je odlučila da smanji naknade da bi javne finansije učinila održivim

Foto: Bošnjačka stranka

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić optužio je danas poslanike da su usvajanjem zakonskog rješenja koje je omogućilo majkama sa troje i više djece da dobiju naknade izazvali ozbiljne probleme u politici socijalnih davanja.

On je naglasio da su parlamentarci “ozbiljno  promašili” i da su usvojili diskriminatorski zakon.

Bošnjačka stranka (BS), čiji je Purišić potpredsjednik, u parlamentu je glasala za usvajanje izmjena Zakona o dječijoj i socijalnoj zaštiti kojima su omogućene naknade. Ta partija  admandmanski je djelovala na predlog izmjena kako bi se ženama koje su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje omogućilo da prime naknadu i tim amandmanom BS je uslovila podršku zakonu. Upravo je najviše žena sa evidencije Zavoda koje su stekle pravo na naknadu, što je dovelo do velikih izdataka iz budžeta po tom osnovu.

Na pitanje ”Vijesti” zašto, kao nekadašnji član skupštinskog Odbora za ekonomiju i visokopozicionirani član BS-a, nije sugerisao partijskim kolegama da ne glasaju za taj akt, Purišić je odgovorio da je tada “procijenio da će biti mnogo manji broj žena koje će imati to pravo”.

“Ad hok većina je usvojila izmjene zakona. Tada su bile procjene iz parlamenta od više stranaka da se radi o mnogo manjem broju žena i manjem  fiskalnom uticaju. Tada sam to procijenio kao socijalno izdrživ teret za budžet, a sada su se te stvari oteli kontroli”, kazao je Purišić u Vladinom pres centru na konferenciji za novinare, piše portal vijesti.me.

Konferenciji su prisustvovali Purišić, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Milutin Simović i pomoćnik ministra finansija za budžet Nikola Vukićević.

Purišić je kazao da je u početku ocjena bila da će pravo na naknadu steći do 5.000 majki i da će trebati oko 12 miliona eura, ali da se ozbiljno promašilo. Dodao je da je u decembru to pravo imalo 21.500 majki i da je do tada isplaćeno oko 54 miliona eura.

Ministar je kazao da je Vlada zauzela odgovoran stav kada je odlučila da smanji naknade da bi javne finansije učinila održivim. Objasnio je da je naknada, između ostalog, sporna po više osnova –  da je veća od prosječne i najniže penzije i u odnosu na druga socijalna davanja, da je narušila sistem zapošljavanja, sistem Fonda PIO…

Purišić je kazao da su “pojedini mediji” pogrešno naveli da se ukida dječiji dodatak.

Tu informaciji su objavile samoi “Vijesti”, koje su je prepisale iz Vladinog sanacionog plana i jasno naznačile da se ukidanje odnosi na osnovce i srednjoškolce čiji su roditelji bez materijalnih davanja i na evidenciji Zavoda i da po tom osnovu ukupno 4.300 djece neće dobijati po 31,8 eura mjesečno, što je godišnja ušteda od 1,65 miliona eura.

“Vijesti” su pitale Purišića zašto se nije izborio kao ministar za 1,6 miliona i predožio Vladi da obezbijedi novac naplatom koncesionih naknada, poreskog duga od pojedinaca kojima Vlada daje garancije za nove kredite uzimanjem novca od potrošačkih jedinica koje su napravile velike sudske troškove, ili sa onih pozicija na koje  godinama ukazuje Državna revizorska institucija u svojim izvještajima o neracionalnom trošenju novca. Ministar je odgovorio da je to pitanje za ministra finansija, a da je dužnost Ministarstva kojim on rukovodi da predlaže održiva rješenja koja neće ugroziti ukupne finansije.

Purišić je najavio da će do marta napraviti analizu u vezi korištenja dječijeg dodatka i predložiti Vladi da napravi održiva rješenja.

Simović je kazao da su se u javnosti posljednjih dana čule brojne tendenciozne i netačne informacije u vezi sa predlogom budžeta za narednu godinu.

Potpredsjednik Vlade je neke ocjene javnosti nazvao “paušalnim sa politikantsko-populističkim sadržajima koji nemaju činjenično utemeljenje i kojima se Vladi pokušava podmetnuti neistina”.

On je kazao da je Vlada donošenjem tog akta  imala cilj da maksimalno sačuva standard ukupnog stanovništa i zaposlenih, sa fokusom na obezbjeđivanje redovnosti isplate zarada i drugih davanja.

“Mjere na prihodnoj i rashodnoj strani budžeta ne prebacuju teret na privredu i ne ugrožavaju stabilnost funkcionisanja države, a vodilo se računa o očuvanju socijalne pravičnosati. Posao ozbiljne i odgovorne Vlade ne smije da bude dodvoravanje javnosti, već da vodi zemlju odgovorno, što nekad podrazumijeva i određene nepopularne, ali neophodne mjere, koje će donijeti potrebne efekte” kazao je Simović.

On je ponovio da nije povećan PDV, da nijesu smanjenje plate i značajnije ukupna socijalna davanja, da nije obustavljeno usklađivanje penzija… 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!