Stejt department: “Eskobar nije smijenjen, u okviru redovne rotacije dobiće novu funkciju”

“Neodgovorno je objavljivati takve lažne vijesti. Podstičemo novinare da provjere činjenice prije nego što šire neosnovane i uvredljive glasine. Uopšteno govoreći, znamo da dezinformacije predstavljaju ogromnu prijetnju za demokratska društva. To truje društveni diskurs, pogoršava podjele i predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera”, dodao je portparol Stejt departmenta

Stejt department je demantovao da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar razriješen dužnosti, navodeći da će Eskobar u narednim nedjeljama, u okviru redovne rotacije, dobiti novu funkciju.

Portparol Stejt departmenta je, u odgovoru na pitanje Tanjuga da li može da potvrdi vijest koju je objavio portal Frontlajner da je Eskobar razriješen dužnosti, istakao da su navodi urednika portala Frontlajn Vudija Džimšitija lažni i da Eskobar nije razriješen sa funkcije.

“Sve karijerne diplomate u inostranstvu rotiraju se svake jedne do četiri godine, što je redovna praksa. Kao diplomatski službenik, Eskobar je na svojoj sadašnjoj funkciji bio tri godine, a trebalo bi da pređe na svoj sljedeći zadatak u narednim nedjeljama. Do zakazane tranzicije, on ostaje na dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara u kancelariji za evropska i evroazijska pitanja, kao i specijalnog izaslanika za pitanja zapadnog Balkana”, piše u odgovoru Stejt departmenta Tanjugu, prenosi RTCG. 

Portal Frontlajner juče je objavio vijest da je Eskobar smijenjen sa dužnosti.

Oni tvrde da je ta odluka uslijedila nakon temeljnog istražnog rada magazina ‘The Frontliner’. “Kontroverza oko Eskobara počela je izvještajem časopisa od 22. marta 2024, čiji je autor Vudi Džimšiti. U izvještaju se detaljno navode tvrdnje o finansijskim vezama između Eskobarove porodice i srpskih državnih organa, što ukazuje na kompromis njegove neutralnosti u osjetljivom dijalogu Kosova i Srbije”, napisali su novinari ovog portala, a prenijeli brojni mediji u CG i regionu.

Diplomatic Dismissal: The Fall of U.S. Envoy Gabriel Escobar Following Investigative Journalism

Portparol Stejt departmenta je za “Gazetu Ekspres” rekao da su tvrdnje o smjeni koje je iznio Vudi Džimšiti lažne.

“Vlasnik veb-sajta ‘Frontlajner’ Vudi Džumšiti dao je niz onlajn izjava o zamejniku pomoćnika sekretara Gabrijelu Eskobaru koje su takođe zaista lažne”.

Iz Stejt departmenta su demantovali tvrdnje o supruzi Gabrijela Eskobara objavljene na sajtu kojim upravlja Džumšiti, ističući da “Eskobarova supruga nikada nije dobijala sredstva od Ministarstva spoljnih poslova Srbije”.

Takođe, portparol je rekao da Gabrijel Eskobar nema porodične veze sa “navodnim partnerom teksaške advokatske firme McGinis Lochridge LLP”.

“Neodgovorno je objavljivati takve lažne vijesti. Podstičemo novinare da provjere činjenice prije nego što šire neosnovane i uvredljive glasine. Uopšteno govoreći, znamo da dezinformacije predstavljaju ogromnu prijetnju za demokratska društva. To truje društveni diskurs, pogoršava podjele i predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera”, dodao je portparol Stejt departmenta.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!