Posle predstave “Sveti Sava” Žarko Laušević je dobijao prijetnje, po savjetu policije je kupio pištolj i nosio ga sa sobom: Kasnije je počinio dvostruko ubistvo

“Kad sam istu predstavu pokušao da odigram u svom matičnom pozorištu, dogodio se jedan od najmračnijih događaja u istoriji jugoslovenskog teatra. Vojislav Šešelj, lider Radikalne partije, pojačan sa jednim bivšim popom, Žarkom Gavrilovićem i njegovom Svetosavskom strankom, divljački su prekinuli moju predstavu i onemogućili njeno izvođenje”, zabilježio je u svojoj knjizi poznati glumac

Glumac Žarko Laušević (63) umro je danas posle teške bolesti. Njegov život obilježilo je suđenje za dvostruko ubistvo, a svemu je prethodio jedan nemili događaj iz 1990, koji, ispostaviće se, je bio presudni trenutak koji je kasnije i doveo do tragedije.

Vijest o smrti Lauševića je javnosti u ime porodice saopštila njegova supruga Anita Laušević.

“Obavještavamo javnost da je danas, 15.11.2023. godine, u 63. godini života, posle kraće i teške bolesti, preminuo naš suprug i otac Žarko Laušević. O datumu i mjestu sahrane javnost će biti blagovremeno obaviještena. U ime porodice Anita Laušević”, navedeno je u kratkom saopštenju.

SVE JE POČELO OD PREDSTAVE “SVETI SAVA”

Da podsjetimo, Žarkova tragična sudbina počela je da se odmotava 31. maja 1990. kada je najavljeno gostovanje Narodnog pozorišta iz Zenice u JDP-u sa predstavom “Sveti Sava”, po tekstu Siniše Kovačevića, u režiji Vladimira Miličina. Laušević je tada bio u zenitu popularnosti, iza sebe je imao upečatljive uloge kako savremenih tako i istorijskih likova: Šilje iz “Sivog doma”, poručnika Petra Horvata u “Oficiru s ružom”, ustaše Brace Gavrana iz filma “Braća po materi”, Miloša Obilića u “Boju na Kosovu”. Logično je na red došao i Sveti Sava, glavna uloga u istoimenoj predstavi za koju je dobio Sterijinu nagradu 1990. u Novom Sadu.

“Kad sam istu predstavu pokušao da odigram u svom matičnom pozorištu, dogodio se jedan od najmračnijih događaja u istoriji jugoslovenskog teatra. Vojislav Šešelj, lider Radikalne partije, pojačan sa jednim bivšim popom, Žarkom Gavrilovićem i njegovom Svetosavskom strankom, divljački su prekinuli moju predstavu i onemogućili njeno izvođenje”, zabilježio je u svojoj knjizi poznati glumac.

Njih pedesetak provociralo je iz mraka sa galerije JDP-a glumce na sceni. Iako nisu odgledali predstavu, smatrali su da ona vrijeđa lik Svetog Save. Urlici, psovke, pozivi na linč bili su neizdrživi, glumci su bili u šoku i nevjerici, a mnogima su krenule suze.

“Ja vas najljepše molim da svoj sud, ma kakav on bio, sačuvate za kraj predstave”, poručio je Laušević provokatorima u sali.

Kako i dalje nisu dozvoljavali da glumci nastave sa predstavom, u tom dramatičnom trenutku Žarko je, onako markantan na sceni, odjeven u srednjovjekovni kostim, “patriotama” u lice izgovorio antologijsku rečenicu: “Odigraćemo cijelu predstavu. Niste vi veći Srbi ni od mene, ni od Siniše Kovačevića, ni od bilo kog učesnika ovdje.” Posle tog incidenta, za Žarka Lauševića više ništa nije bilo isto.

NAKON PREDSTAVE KUPIO PIŠTOLJ PO SAVETU POLICIJE

“Da nije bilo te noći, ne bih dobijao prijetnje da ću biti likvidiran. Iz istog razloga vrlo brzo posle ovog događaja ću, po savjetu policije, kupiti pištolj, a posle još jednog nemilog događaja u “Bojanu Stupici”, dakle, ponovo pod istim krovom, taj isti i početi da stalno nosim sa sobom u kožnoj torbi”, opisao je početak svoje tragedije.

Nedugo zatim, u noći između 30. i 31. jula 1993. godine u jednom podgoričkom kafiću našao se u situaciji u kojoj je u samoodbrani pucao iz tog pištolja. Dva mladića su smrtno stradala, jedan je ranjen, a Žarko ubrzo osuđen, zatvoren, progonjen…

Predstava “Sveti Sava” više nije igrana, Nemanjićima se nije niko ozbiljno bavio u pozorištu, filmu, televiziji…kao da se čekalo da Žarko dođe iz Amerike u Srbiju i oprosti “galeristima iz JDP-a”.

Izvor: “Blic”

Foto: Printscreen/Theater – in short

Idi na VRH

PODRZITE FOKUS

Sada svojim donacijama možete podržati rad našeg portala. Pomozite da ostane trajno svjedočanstvo o našim iseljenicima i njihovim aktivnostima

This will close in 20 seconds

error: Content is protected !!