Ovih pet poslova će vještačka inteligencija možda zamijeniti do 2030.

Ono što je privuklo možda i najviše pažnje jeste tvrdnja da bi vještačka inteligencija uskoro mogla zamijeniti čak i usko specijalizovane medicinske radnike poput radiologa. Međutim, stručnjak je ovo objasnio napredovanjem tehnologija i algoritama na bazi mašinskog učenja. Uostalom, ako se prisjetimo činjenice da vještačka inteligencija otkrije više slučajeva karcinoma od ljekara, sve dileme nestaju

Vjeruje se da će do 2030. godine čak 30 procenata poslova moglo biti zamijenjeno softverima ili robotima sa vještačkom inteligencijom, a ovakva prognoza, očekivano, najviše zabrinjava zaposlene. „Na udaru” je više različitih industrija i pozicija unutar njih, a poznati stručnjak za vještačku inteligenciju, Mark Minevič, je predvidio pet „najranjivijih”.

OVIH PET POZICIJA ĆE NAJVJEROVATNIJE VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA ZAMIJENITI

Ulaganje u automatizaciju procesa i usavršavanje metoda poslovanja sa sobom neosporivo donosi i promjene u strukturi radnih mjesta, naročito u slučajevima kada je performans AI softvera ili robota na zavidno visokom nivou. Za sada se, naravno, ne može sa stoprocentnom sigurnošću tvrditi da će vještačka inteligencija zamijeniti ovu ili onu struku, ali su izgledi da se tako nešto desi kada su u pitanju ovih pet veoma veliki.

„Poslovi za koje vjerujem da su u riziku da budu zamijenjeni vještačkom inteligencijom u narednim godinama su blagajnici, telemarketari, vozači kamiona, knjigovođe, računovođe i radiolozi”, objasnio je stručnjak.

Za svaku profesiju Minevič je imao i pojašnjenje: blagajnici su u „najranjivijoj” kategoriji iz prostog razloga što sve više prodavnica ulaže u onlajn poslovanje i automatizaciju obrade, pripreme i transporta pošiljki, dok su telemarketari „na tapetu” već neko vrijeme, budući da čet botovi iz dana u dan postaju sve komunikativniji i napredniji. Vozače kamiona će sasvim sigurno uskoro zamijeniti „pametni” kamioni kojima će upravljati autopilot, dok će računovodstveni softveri uskoro dobiti i sopstvene algoritme koji će preuzeti veći dio posla.

Ono što je privuklo možda i najviše pažnje jeste tvrdnja da bi vještačka inteligencija uskoro mogla zamijeniti čak i usko specijalizovane medicinske radnike poput radiologa. Međutim, stručnjak je ovo objasnio napredovanjem tehnologija i algoritama na bazi mašinskog učenja. Uostalom, ako se prisjetimo činjenice da vještačka inteligencija otkrije više slučajeva karcinoma od ljekara, sve dileme nestaju.

KOJI SU TO NAJSIGURNIJI POSLOVI KOJE ĆE AI TEŠKO ZAMIJENITI

Srećom, postoje i oni poslovi koje čak ni vještačka inteligencija, ma koliko napredovala u narednih nekoliko godina, neće moći da zamijeni. Ovdje, pak, nisu navedena konkretna zanimanja, već najvažnije osobine onih koji se njima bave. Minevič je mišljenja da poslovi koji zahtijevaju tipično ljudske osobine AI neće moći da „ukrade”, prenosi RT Balkan.

„Ključno je da se ljudi fokusiraju na razvoj prirodnih sposobnosti – kreativnosti, emocionalne inteligencije, fleksibilnosti i strateškog razmišljanja”, rekao je stručnjak, prenosi rtcg.me.

Foto: Ilustracija (Printscreen/Edureka!)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!