Tillerson se obratio novinarima: Napušta State Department 31. marta (VIDEO)

On je rekao da će do kraja dana prenijeti dužnosti na zamjenika državnog sekretara SAD-a Johna Sullivana, prenosi AP. “Ono što je bitno je da se osigura uredna i glatka tranzicija tokom perioda u kojem zemlja nastavlja da se suočava sa značajnim izazovima u domenu politike i nacionalne bezbjednosti”, kazao je Tillerson

Rex Tillerson (Foto: Printscreen)

Odlazeći državni sekretar SAD-a Rex Tillerson obratio se danas poslije podne novinarima u Washingtonu, nekoliko sati nakon otkaza koji mu je uručio predsjednik Donald Trump, i najavio da će State Department zvanično napustiti 31. marta i “vratiti se privatnom životu”.

On je rekao da će do kraja dana prenijeti dužnosti na zamjenika državnog sekretara SAD-a Johna Sullivana, prenosi AP.

“Ono što je bitno je da se osigura uredna i glatka tranzicija tokom perioda u kojem zemlja nastavlja da se suočava sa značajnim izazovima u domenu politike i nacionalne bezbjednosti”, kazao je Tillerson, prenosi Reuters.

SPOLJNOPOLITIČKE ODLUKE

Tillerson je iznio nekoliko spoljnopolitičkih poruka, kazavši da “ukoliko Rusija nastavi sadašnjim putem, postajat će sve izolovanija”, a da “predstoji još mnogo posla da bi se razvio jasan odnos s Kinom”.

Rekao je da je “postignut prekid vatre u Siriji, ali da još mnogo više ostaje da se učini”, kao i “da je kampanja maksimalnog pritiska na Sjevernu Koreju uspjela iznad svih očekivanja”.

Predstavnik Bijele kuće, koji je insistirao na anonimnosti, izjavio je povodom smjene državnog sekretara Tillersona da je Trump želio novi tim uoči razgovora sa Sjevernom Korejom i raznih trgovinskih pregovora, prenio je Reuters.

Istovremeno, direktor CIA-e Mike Pompeo, povodom najavljenog imenovanja, kaže da je zahvalan predsjedniku Trumpu na prilici da “služi kao direktor CIA-e i prilici da služi kao državni sekretar”.

“Njegovo (Trumpovo) vodstvo učinilo je SAD sigurnim i radujem se što ću predstavljati njega i američki narod pred ostatkom svijeta za dalji prosperitet SAD-a. Rad s velikim ljudima u CIA-i, koji su najnapredniji i najtalentovaniji državni službenici s kojima sam se susreo, bila je jedna od velikih počasti u mom životu”, napisao je Pompeo u saopštenju, prenosi Washington Post.

Gina Haspel, koja će biti imenovana za novu direkoricu CIA-e i ujedno postati prva žena na tom mjestu, izjavila je da je uzbuđena zbog unapređenja.

“Nakon 30 godina rada u CIA-i bila mi je čast što sam radila kao zamjenik Mikea Pompea u prethodnoj godini. Zahvalna sam na prilici predsjedniku Trumpu i njegovom povjerenju u mene da me izabere za novog direktora CIA-e”, rekla je Haspel.

NAJVEĆA PROMJENA U ADMINISTRACIJI

Smjena Rexa Tillersona najveća je promjena u Trumpovoj administraciji dosad, a očekivala se još od oktobra, kad su na površinu izbile nesuglasice između njih dvojice.

Tada je, navodno, Tillerson nazvao Trumpa “moronom”, piše Al Jazeera.

Trump je više puta javno potkopao nekoliko Tillersonovih diplomatskih inicijativa, a svog državnog sekretara prošle sedmice nije ni obavijestio da prihvata sastanak sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

Tillerson se nekoliko sati prije Trumpove odluke vratio sa skraćenog službenog puta po Africi.

Američki predsjednik nije dao objašnjenje zbog čega je došlo do smjene Tillersona.

Tillerson je na mjesto državnog sekretara došao s položaja predsjednika uprave Exxon Mobila, velike naftne kompanije, gdje je proveo cijelu karijeru.

U trenutku imenovanja nije imao nikakvih diplomatskih iskustava.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!