Abazović: Ne treba nam srpski, već evropski svet

„Ja sam više puta kritikovao takve vrste izjava. Bojim se da im dajemo previše značaja, iako one zaista djeluju opasno. Kad damo nečem neozbiljnom veliki značaj, to onda zaista dobija obrise mnogo veće nego što bi trebalo“, rekao je Abazović

Potpredsjednik crnogorske Vlade Dritan Abazović rekao je da je očekivao da će se odnosi Beograda i Podgorice popraviti nakon što je Srbija pomogla vakcinama Crnoj Gori, ali da se to nije desilo jer su neki politički događaji u Crnoj Gori izazvali mnogo veću pažnju u Srbiji iz, kako tvrdi, neopravdanih razloga.

Precizirao je da se povodom smjene crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića, usvajanja Rezolucije u Srebrenici i Temeljnog ugovora sa SPC, kako je rekao u intervjuu za b92, bespotrebno stvorila negativna energija.

Komentarišući izjavu srpskog minstra policije Aleksanda Vulina o stvaranju srpskog sveta, Abazović je iznio stav da „nam ne treba srpski svet već evropski svet“.

„Ja sam više puta kritikovao takve vrste izjava. Bojim se da im dajemo previše značaja, iako one zaista djeluju opasno. Kad damo nečem neozbiljnom veliki značaj, to onda zaista dobija obrise mnogo veće nego što bi trebalo“, rekao je Abazović.

Ponovio da je neizručivanje bivšeg predsjednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića Crnoj Gori loša poruka, koja „nema uporište u logici“.

„U međuvremenu se desila jedna stvar, a to je da njemu ističe taj rok u kom je mogao da odgovara. Sad sve dobija jednu novu dimenziju. Možda je zbog toga trebalo i da ostane tamo. U svakom slučaju, ja i dalje stojim na stanovištu da bi bilo jako dobro za pravdu i borbu protiv organizovanog kriminala da se Svetozar Marović izruči Crnoj Gori“, rekao je Abazović.

Na pitanje kada će doći u zvaničnu posjetu Srbiji, kaže da „ne možemo da dođemo nepozvani“.

„U suštini, zbog situacije sa kovidom mislim da su te aktivnosti bile malo ograničene. Bio sam nedavno u posjeti Bosni i Hercegovini i Albaniji i nadam se da ću uskoro doći i u zvaničnu posjetu Srbiji. To ću učiniti sa velikim zadovoljstvom. Kolege iz Srbije su svakako više nego dobrodošle u Crnu Goru“, naveo je Abazović.

Kada je riječ o situaciji na političkoj sceni Crne Gore, Abazović je rekao da su njegovi odnosi sa drugim pripadnicima vladajuće koalicije veoma dobri, ali je dodao da nije siguran da su njihovi međusobni odnosi dobri.

Abazović ističe da podržava Zdravka Krivokapića kao premijera, kao što je činio od početka.

Navodi da bi, ako bi se izašlo iz koncepta ekspertske vlade, sporazum potpisan poslije izbora morao da bude revidiran.

„Ako bismo otišli u revidiranje sporazuma, onda možemo da odemo predaleko. Ja odbijam rekonstrukciju po sistemu švedskog stola – da dođe bilo ko i da uzme stvari koje želi. To ne može tako. Rekonstrukcija nosi određene političke rizike“, upozorio je Abazović.

Smatra da je sukob između Demokratskog fronta s jedne strane i Demokrata i premijera Zdravka Krivokapića, s druge strane „veoma neozbiljan“.

„Ja sam za to da se pronađu kompromisi, iako razumijem političke borbe i pozicioniranja. Prepucavanja i teške riječi ipak treba da sačekaju neku izbornu kampanju“, kaže Abazović.

Situaciju opisuje kao paradoksalnu jer Vlada Crne Gore nema podršku većine u parlamentu, ali joj, kako navodi, ne preti pad.

„Čudna je situacija, ali poslije 30 godina nije moglo da se očekuje da stvari budu jednostavne. Ne mislim da je neko spreman da sruši Vladu u ovom trenutku. To bi bilo političko samoubistvo za onoga ko se usudi na taj korak. S druge strane, Vlada mora naći zajednički jezik sa parlamentarnom većinom kako bi ovi ciljevi o kojima sam govorio mogli da ostvare“, rekao je Abazović.

Foto: GP URA

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!