Ubrzano zapošljavanje u SAD, stopa nezaposlenosti pala na 6 odsto

Sekretarijat za rad objavio je u petak da je broj radnih mjesta, koja nisu povezana sa poljopivredom, porastao za 916.000 prošlog mjeseca, što je najveći dobitak od avgusta prošle godine. Revidirani su i podaci za februar – saopšteno je da je otvoreno 468.000 radnih mjesta umesto 379.000 kako je prethodno saopšteno. Ekonomisti s kojima je Rojters razgovarao očekivali su povećanje od 647.000 u martu. Stopa nezaposlenosti je prošlog meseca pala na 6 odsto sa 6,2 procenta u februaru

Poslodavci u Sjedinjenim Državama su u martu zaposlili više radnika nego što se očekivalo, a kao razlozi se navode ubrzana vakcinacija i veća vladina pomoć. Novi podaci o tržištu rada, kako ocjenjuje agencija Rojters, učvrstili su očekivanja da je u toku ekonomski procvat.

Sekretarijat za rad objavio je u petak da je broj radnih mjesta, koja nisu povezana sa poljopivredom, porastao za 916.000 prošlog mjeseca, što je najveći dobitak od avgusta prošle godine. Revidirani su i podaci za februar – saopšteno je da je otvoreno 468.000 radnih mjesta umesto 379.000 kako je prethodno saopšteno.

Ekonomisti s kojima je Rojters razgovarao očekivali su povećanje od 647.000 u martu. Stopa nezaposlenosti je prošlog meseca pala na 6 odsto sa 6,2 procenta u februaru.

Prošlog mjeseca, broj radnih mjesta je rastao širom ekonomskih sektora. Restorani, hoteli i barovi – najteže pogođeni pandemijom – dodali su 216.000 radnih mjesta, a građevinske kompanije 110.000. U proizvodnom sektoru je otvoreno 53.000 radnih mjesta, a u profesionalnim i biznis službama, koje obuhvataju i inženjerstvo i arhitekturu, 66.000, piše Glas Amerike.

Još jedan ohrabrujući znak za američki ekonomiju je i podatak da se oko pola miliona žena zaposlilo prošlog mjeseca, što je dijelom i odraz otvaranja škola širom zemlje. Disproporcionalan broj žena je tokom pandemije napustio posao ili su prestale da traže zaposlenje, a u velikom broju slučajeva su se na to odlučile da bi mogle da brinu o djeci koja su nastavu pratila kući.

Izvještaj o zapošljavanju, koji ekonomisti pomno prate, objavljen je na bolnu godišnjicu za tržište rada. U martu 2020. godine taj izveštaj je prvi ukazao na posljedice zatvaranja biznisa čije poslovanje nije bilo vitalno – kao što su restorani, barovi i teretane – da bi se usporilo širenje pandemije Kovida 19.

Tada je izgubljeno gotovo 1,7 miliona poslova, dok je još 20,7 miliona radnih mjesta zatvoreno u aprilu. Ekonomisti procjenjuju da će biti potrebne najmanje dvije godine da se povrati više od 22 miliona poslova izgubljenih tokom pandemije.

Ekonomisti očekuju da će broj radnih mjesta u prosjeku rasti za najmanje 700.000 mjesečno u drugom i trećem kvartalu. To bi u kombinaciji sa vladinim paketom ekonomske pomoći i sa oko 19 hiljada milijardi dolara koliko su domaćinstva ušteđela tokom pandemije trebalo da podstakne ogromnu potražnju.

Ekonomija bi ove godine mogla da raste po najbržoj stopi od 1984 godine – 7 odsto. Prošle godine zabilježen je pad od 3,5 odsto – najveći za 74 godine.

Foto: YouTube/Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!