Donald Tramp potpisao predlog paketa pomoći od dvije hiljade milijardi dolara

Paketom ekonomske pomoći predviđen je fond od 500 milijardi dolara za ugroženu industriju i slična suma novca od koje će američkim domaćinstvima direktno biti uplaćeno do 3.000 dolara. Predlog uključuje i 350 milijardi dolara za kredite malim privrednicima, kao i 250 milijardi dolara za pomoć nezaposlenima. Planirano je izdvajanje u iznosu od stotinu milijardi dolara za bolnice i zdravstvene sisteme

Foto: Printscreen

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je predlog paketa ekonomske pomoći u iznosu od dvije hiljade milijardi dolara, čija je svrha umanjivanje ekonomskih posljedica korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama. Time je predlog o nikada većoj izdvojenoj pomoći u američkoj istoriji postao zakon.

Prethodno ga je jednoglasno usvojio Predstavnički dom, tijelo američkog Kongresa u kome većinu čine demokrate. U srijedu kasno uveče isti dokument, takođe jednoglasno, usvojio je Senat u kome većinu imaju republikanci. Da bi kao zakon stupio na snagu bilo je potrebno da ga potpisom potvrdi predsjednik SAD-a Donald Tramp.

Demokrate i republikanci predlog su usvojili glasanjem bez prozivanja imena svakog člana Predstavničkog doma, čemu su se usprotivili zahtjevu Tomasa Masija, republikanskog senatora iz države Kentaki.

Masi, poznat po čestom prkošenju partijskim liderima, objavio je na društvenoj mreži Twitter da se predloženo rješenje predstavlja prevelike izdatke i daje prevelika ovlašćenja Feredalnim rezervama. Nije izlazio za govornicu tokom tročasovne debate.

Tramp je kritikovao senatora Masija rekavši da bi trebalo da bude izbačen iz Republikanske partije, prenosi Glas Amerike.

“Traži publicitet. Ne može da zaustavi usvajanje – samo da ga odloži”, napisao je Tramp na društvenoj merži Twitter.

Paketom ekonomske pomoći predviđen je fond od 500 milijardi dolara za ugroženu industriju i slična suma novca od koje će američkim domaćinstvima direktno biti uplaćeno do 3.000 dolara.

Predlog uključuje i 350 milijardi dolara za kredite malim privrednicima, kao i 250 milijardi dolara za pomoć nezaposlenima. Planirano je izdvajanje u iznosu od stotinu milijardi dolara za bolnice i zdravstvene sisteme.

Riječ je o najvećem paketu pomoći koji je Kongres ikada odobrio. Odgovara skoro polovini novčane sume koju američka vlada troši godišnje.

“Krizu ovolikih razmera ne može riješiti privatni sektor” izjavio je po usvajanju tog dokumenta Čak Šumer, lider manjinskih demokrata u Senatu.

“Pojedinici, ma koliko bili hrabri, ne mogu da uzvrate. Vlada jedina ima dovoljno snage da izdrži poteškoće i pokrene oporavak”, rekao je Šumer.

Kina i Italija jedine su dve države koje imaju više registrovanih slučajeva korona virusa od Sjedinjenih Država. Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je da bi Sjedinjene Države mogle biti naredni epicentar zaraze.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, u Sjedinjenim Državama je od posljedica korona virusa preminulo više od 1.000 ljudi. Oboljelo je više od 60.000 građana.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!