“Identitet” – časopis za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore

Časopis je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim koji prihvataju njegov sadržaj i koncepciju. Zato, okupimo se oko našeg IDENTITETA i zajedno preko njegovih stranica putujmo svijetom, nikad ne zaboravljajući đe nam je kuća. A ona nije uvijek tamo đe koračamo i đe vazduh udišemo, ali je uvijek tamo đe nam srce to kaže. Crna Gora u srcu!, piše u obraćanju čitaocima

Ambiciozno zamišljen, vrlo sadržajan i bogato ilustrovan, iz štampe je krajem 2019. izašao prvi broj “Identiteta”, cetinjskog časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore.

Misija časopisa, kako se navodi u uvodnoj riječi redakcije, je “da pruži doprinos očuvanju i jačanju crnogorskog nacionalnog i državnog identiteta kroz prezentaciju kulturne baštine Crne Gore, promociju naučnih, umjetničkih, sportskih, političkih i drugih uspjeha crnogorskih iseljenika i sublimaciju patriotske energije, rasute širom svijeta, svih onih koju Crnu Goru doživljavaju kao svoju postojbinu”.

“Pored tekstova kompetetnih autora iz Crne Gore, prevashodno edukativnog karaktera, časopis će promovisati autore iz dijaspore sa prilozima vezanim za državu u kojoj žive i temama koje direktno ili indirektno promovišu crnogorsku individualnost”, piše u uvodnoj riječi.

U ovom broju “Identitet” objavljuje priloge saradnika iz Argentine, Češke, Albanije, Italije, Srbije, Meksika, Egipta, Slovačke i Crne Gore.

“Časopis je otvoren za saradnju sa svim zainteresovanim koji prihvataju njegov sadržaj i koncepciju. Zato, okupimo se oko našeg IDENTITETA i zajedno preko njegovih stranica putujmo svijetom, nikad ne zaboravljajući đe nam je kuća. A ona nije uvijek tamo đe koračamo i đe vazduh udišemo, ali je uvijek tamo đe nam srce to kaže. Crna Gora u srcu!”, piše u obraćanju čitaocima.

Izdavač časopisa “Crnogorski identitet”, Cetinje, a glavni i odgovorni urednik je Nenad Stevović.

Na 88 strana, “Identitet” u prvom broju objavljuje tekst autora iz Crne Gore Predraga Malbaše “Meštrović i Lovćen” i Borislava Cimeše ”Štamparija Crnojevića embrion crnogorskog identiteta. Iz Češke u “Identitetu” se može pročitati analiza Františeka Šisteka “Slika Crne Gore u Češkoj nakon obnove nezavisnosti”, iz Italije tekst Danijele Đurđević “Śećanje na humanost Darinke Leković”, Egipta Ljubinke Andrijević “Egipatski dani Jelene Savojske”, Slovačke Mihala Spevaka “Crnogorsko-slovački odnosi i iz Srbije Jane Krivokapić “Misija očuvanja i promocije crnogorskog jezika u Srbiji”.

U prvom broju objavljeni su tekstovi i autora koji žive ili su živjeli u drugim djelovima svijeta. Tako je iz Albanije mjesto u časopisu našao tekst Blagoja Zlatičanina “Albanski pjesnik Migjeni je Crnogorac Miloš Nikolić”, Meksika Aleksandre Rejes Hajduković “Emigrantski život mog đeda”, Argentine Jelisavete Stanišić “Devet decenija nostalgije za postojbinom” i Srbije Nenada Stevovića “Markantna tačka na mapi crnogorske dijaspore”.

U rubrici “Antifašizam”, objavljen je članak Milana Maretića “Heroji crnogorskog antifašizma”, a u rubrici “Dipomatija” Nenada Stevovića “Cetinjski diplomatski krešendo”.

Objavljeni su radovi i mladih literata iz dijaspore i izvještaj o učešću dijaspore na 5. internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici. U rubrici “Crnogorska kužina” objavljen je tekst o cuckom kačamaku.

U rubrici “Crnogorska emigrantska poezija” predstavljen je Dušan Stankov Vuković (1887–1947) crnogorski emigrant u Italiji, Turskoj i SAD, koji je rođen u selu Prediš, Bjelice, Katunska nahija. Bio je komandir crnogorske vojske, patriota, ustanik, komita i zelenaš. Njegova pjesma “Crna Gora” nastala je 1926. godine za vrijeme njegove političke emigracije u SAD. Pjesma je objavljena u neđeljniku „Zeta” iz Podgorice 1941. godine.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!