Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju virusa COVID-19

Korona virus COVID-19, koji se proširio u najmanje 114 zemalja svijeta i uzrokovao smrt više od 4.000 ljudi, u srijedu je i službeno proglašen pandemijom, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

Foto: Printscreen

Svjetska zdravstvena organizacija je službeno proglasila pandemiju virusa COVID-19.

Korona virus COVID-19, koji se proširio u najmanje 114 zemalja svijeta i uzrokovao smrt više od 4.000 ljudi, u srijedu je i službeno proglašen pandemijom, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Ovo je prva pandemija prouzročena korona virusom”, rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Sve zemlje mogu promijeniti tok ove pandemije”, rekao je on, prenose agencije.

“WHO 24 sata dnevno procjenjuje nivo epidemije i sada smo zabrinuti i alarmantnom razinom širenja i intenzitetom te alarmatnim nivoima nečinjenja”, kazao je Tedros, prenosi Hina.

U protekle dvije sedmice broj slučajeva zaraze virusom COVID-19 izvan žarišta u Kini porastao je 13 puta, a broj zahvaćenih zemalja utrostručen je, rekao je Tedros.

UMRLO VIŠE OD 4.350 LJUDI

Ukupan broj slučajeva u svijetu premašio je 119.000 u 114 zemalja i teritorija, a umrlo je više od 4.350 osoba.

Uprkos proglašenju pandemije, a pod tim pojmom smatra se globalno širenje bolesti koje je teško kontrolisati, Tedros je naglasio da je još moguće smanjiti broj novih zaraza odlučnim sprovođenjem odgovarajućih zdravstvenih mjera.

U međuvremenu Kina, gdje se virus prvi put pojavio krajem prošle godine, je objavila da je stanje bolje i je više gradova spustilo nivo nanrednog stanja i olakšalo restrikcije kretanja, prenijela je Al Jazeera.

Donesena je i odluka da kompanije mogu polako ponovno početi sa svojim aktivnostima u Wuhanu, dan nakon što je predsjednik Xi Jinping posjetio taj grad, epicentar zaraze.

Broj zaraženih u kontinentalnoj Kini sada je 80.778, s 24 nova slučaja u utorak. U Kini je od korona virusa preminulo više od 3.000 osoba.

Nakon Kine Italija je najteže pogođena zemlja te je dosad umrla 631 osoba, a potvrđeno je 10.149 slučajeva zaraze.

NAKON KINE NAJPOGOĐENIJA ITALIJA

Korona virus u Italiji se prvo pojavio u sjevernoj pokrajini Lombardiji 21. februara.

Budući da zabrana kretanja samo u dijelu sjevernih pokrajina nije urodila plodom, Vlada je u ponedjeljak zabranila sva putovanja, osim nužnih, kao i javna okupljanja u cijeloj Italiji do 3. aprila, a zabranila je i sportska događanja.

Iran je u srijedu objavio 63 nova smrtna slučaja zbog korona virusa, pa se broj umrlih u zemlji penje na 354, što je čini jednom od najteže stradalih u svijetu.

Vlasti su prijavile i 958 novooboljelih, pa je sada broj zaraženih u zemlji 9.000, rekao je portparol Ministarstva zdravlja.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!