Zagađenje i dim u američkim gradovima zbog požara u Kanadi, izdata upozorenja

“Nošenje maske može da pomogne onima koji pate od respiratornih bolesti. Više dima se očekuje u četvrtak i petak”, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe. Škole na istočnoj obali su otkazale aktivnosti na otvorenom, uključujući i sportske treninge, izlete i odmore, da bi zaštitile učenike od dima

 

Sjeveroistočna Amerika prekrivena je maglom zbog žestokih požara u Kanadi, dok su izdata upozorenja za ranjive populacije da ne izlaze napolje.

Dok su kanadski zvaničnici naložili evakuaciju velikog broja ljudi i zatražili od drugih zemalja pomoć da ugase više od 420 požara širom zemlje, “opasan nivo zagađenja” proširio se na centralni Njujork, pa sve do Virdžinije i Indijane.

Posledice stotina požara koji gore širom zapadnih provincija do Kvebeka, mogle su da se osjete čak i u Njujorku i Novoj Engleskoj, gdje je zamagljen horizont, dok se građani žale na izritirana grla.

U više od 10 američkih država izdata su upozorenja na kvalitet vazduha. Zdravstveni zvaničnici od Vermonta do Južne Karoline duž istočne obale, kao i Ohaja i Kanzasa na srednjem zapadu, pozvali su milione stanovnika da provode manje vremena napolje i upozorili da bi disanje moglo da bude otežano i da ima rizika po zdravlje.

“Nošenje maske može da pomogne onima koji pate od respiratornih bolesti. Više dima se očekuje u četvrtak i petak”, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe. Škole na istočnoj obali su otkazale aktivnosti na otvorenom, uključujući i sportske treninge, izlete i odmore, da bi zaštitile učenike od dima.

Magla koja se nadvila iznad Njujorka veći dio utorka, zgusnula se kasno popodne, čineći da zalazeće sunce izgleda kao crvenkasta kugla. U oblasti Filadelfije sumrak je donio veću izmaglicu.

Sal i Lili Marfi, iz Bruklina, uporedili su miris sa logorskom vatrom. Rekli su da su čak mogli da osjete dim unutra, u restoranu na Menhetnu, onda su izašli napolje i vidjeli nebo koje je izgledalo kao da će oluja – ali bez kiše. Lili je nosila zaštitnu masku.

“Malo je zastrašujuće“, rekao je Sal Marfi.

Dim od požara se širi prema sjeveroistočnim saveznim državama već nedjeljama, ali tek nedavno je postao vidljiv na većini mjesta.

Guvernerka Njujorka Keti Hokal rekla je u utorak da je “teško promašiti maglovito nebo”, a gradonačelnik Njujorka Erik Adams ohrabrio je stanovnike da ograniče aktivnosti na otvorenom “na apsolutno neophodne.”

U Baltimoru, zvaničnici su upozorili stanovnike da ne izlaze napolje i da ograniče vježbanje na otvorenom.

ŠTA SE DOGAĐA?

Dim od kanadskih požara se kreće ka Sjedinjenim Državama od prošlog mjeseca. Najnoviji požari u blizini Kvebeka su goreli najmanje nekoliko dana.

Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je da su maglovito nebo, smanjena vidljivost i miris spaljenog drveta vrlo vjerovatni i da će dim osjećati nekoliko dana u sjevernim državama.

“Nije neobično da imamo dim od vatre u našem području. To je vrlo tipično u smislu sjeverozapadne Kanade “, izjavio je Daren Ostin, meteorolog i stručnjak za kvalitet vazduha u Odsjeku za životnu sredinu Rod Ajlenda. “Međutim, obično je dim bio u vazduhu i nije uticao na zdravlje ljudi”, rekao je on.

Požari u Kvebeku su veliki i relativno blizu, oko 800 do 970 kilometara udaljeni od Rod Ajlenda. Pratili su požare u Novoj Škotskoj, što je rezultiralo kratkotrajnom uzbunom zbog kvaliteta vazduha 30. maja, rekao je Ostin.

OD ČEGA SE NAJVIŠE STRAHUJE?

Upozorenja o kvalitetu vazduha pokreću brojni faktori, uključujući detekciju zagađenja sitnim česticama – poznatim kao „PM 2.5“ – koje mogu da iritiraju pluća.

“Imamo odbranu u našim gornjim disajnim putevima koja sprečava da čestice uđu u pluća“, kaže doktor Dejvid Hil, pulmolog u Voterberiju, u saveznoj državi Konektikat, i član Nacionalnog odbora direktora Američkog udruženja pulmologa. “Kada te čestice siđu u respiratorni sistem, izazivaju upalnu reakciju.”

Trent Ford, klimatolog države Ilinois, rekao je da atmosferski uslovi na gornjem srednjem zapadu koji stvaraju suvo, toplo vrijeme, omogućavaju malim česticama da putuju stotinama kilometara od kanadskih požara i da se zadržavaju danima.

“To je dobar primjer koliko je kompleksan klimatski sistem, ali i koliko je povezan“, rekao je Ford.

KO BI TREBALO DA SE PAZI?

Izloženost povećanom nivou zagađenja može uticati na pluća i srce.

Upozorenja na kvalitet vazduha odnose se na “osjetljive grupe”, veliku kategoriju koja uključuje djecu, starije i ljude sa plućnim bolestima, kao što su astma i hronična opstruktivna bolest pluća.

Djeca, koja su često ohrabrena da se igraju napolju, “su podložnija dimu iz više razloga”, kaže Lora Kejt Bender, potpredsjednica Nacionalnog udruženja pulmologa. “Dječja pluća se još razvijaju, udišu više vazduha po jedinici tjelesne mase.”

PREPORUKE EKSPERATA

Eksperti preporučuju da se odloži rad i vježbanje na otvorenom. Ako izađete, razmislite o nošenju maske N95 da smanjite izloženost zagađenju.

Ostanite unutra, držite vrata, prozore i kamine zatvorene. Preporučuje se uključuvanje klima uređaja.

“Ako imate filtere u svom domaćem HVAC sistemu, trebalo bi da se uvjerite da su novi i visokog kvaliteta“, rekao je Hil. “Neki ljudi, posebno oni sa plućnim ili srčanim bolestima, treba da razmotre ulaganje u prečistače vazduha za svoje domove.”

Izvor: Glas Amerike

Foto: Njujork (Portal Revije Fokus)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!