Koga sve nema na izbornim listama: Veterani konačno predali baklju

Većina nosilaca izbornih lista na tim pozicijama je prvi put, a izuzetak je i to da neprikosnoveni lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, koji se formalno povukao s te pozicije nakon gubitka predsjedničkih izbora, nije prvi na listi, niti je njegovo ime u njenom nazivu. Na listama, što znači ni u novom sazivu parlamenta, neće biti ni Đukanovićevog saborca iz vremena AB revolucije Predraga Bulatovića, koji je u poslaničku klupu prvi put sjeo prije više od tri decenije

Na listama za predstojeće parlamentarne izbore nema pojedinih veterana crnogorske političke scene koji su imali ključnu riječ u događajima posljednjih godina pa i decenija, kao ni nekih bivših i aktuelnih državnih i partijskih funkcionera.

Dio njih, kako su objasnili, samoinicijativno se povukao prepuštajući mjesta mlađem partijskom kadru, dok su neki odbili da se njihova imena nađu na listama jer su nezadovoljni koalicionim aranžmanima.

Stranke i druge političke grupacije predavale su Državnoj izbornoj komisiji (DIK) liste poslanika za izbore 11. juna sinoć do ponoći, kad je bio zadnji rok za to.

Većina nosilaca izbornih lista na tim pozicijama je prvi put, a izuzetak je i to da neprikosnoveni lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, koji se formalno povukao s te pozicije nakon gubitka predsjedničkih izbora, nije prvi na listi, niti je njegovo ime u njenom nazivu.

Predrag Bulatović (Foto: Skupština Crne Gore)

Đukanović je od ulaska u politiku krajem osamdesetih, u vrijeme antibirokratske (AB) revolucije, bio poslanik u više mandata, ali je tu funkciju obavljao u kraćim intervalima jer se selio na pozicije premijera i predsjednika, koje je skupa obavljao u devet mandata.

Na listama, što znači ni u novom sazivu parlamenta, neće biti ni Đukanovićevog saborca iz vremena AB revolucije Predraga Bulatovića, koji je u poslaničku klupu prvi put sjeo prije više od tri decenije.

On je, kako su juče objavile “Vijesti”, odlučio da je smjena Đukanovićevog režima dobar trenutak da se povuče iz Skupštine i mjesto na listi Nove srpske demokratije (Nova) i Demokratske narodne partije (DNP) prepusti mlađim kolegama. Međutim, Bulatović će ostati u politici kao član Političkog savjeta DNP-a.

Od profesionalnog ulaska u politiku 1989. godine, bio je šef poslaničkog kluba jedinstvenog DPS-a, poslanik u parlamentu SRJ, lider Socijalističke narodne partije (SNP)…

U budućem sazivu neće biti ni bivšeg premijera Duška Markovića, koji je prvi put bio poslanik DPS-a tokom 1997/1998. godine. Osim premijerske i poslaničke, obavljao je i brojne druge značajne funkcije u izvršnoj vlasti i DPS-u, ali je nakon poraza te stranke na izborima 2020. marginalizovan u stranci.

Na listi DPS-a više nema, između ostalih, ni dosadašnjih poslanika i bivših ministara Branimira Gvozdenovića, Petra Ivanovića i Predraga Boškovića, koje dio javnosti prepoznaje kao simbole trodecenijske vlasti DPS-a i za koje se vezuju brojne afere. Za poslanicu nije planirana ni potpredsjednica DPS-a Sanja Damjanović.

U novom sazivu parlamenta građani neće gledati ni šefa Demosa Miodraga Lekića, koji je odlučio da ne bude na listi svoje stranke i SNP-a. On je nekadašnji ministar inostranih poslova Crne Gore, a poslanik je bio od 2012.

Lekić je početkom godine bio mandatar za sastav vlade, ali nije uspio da je oformi. Prije deset godina bio je predsjednički kandidat, ali je poražen od DPS-ovog Filipa Vujanovića.

Direktni učesnici predstojećih izbora neće biti ni lideri Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijaldemokrata (SD) Raško Konjević i Damir Šehović, kao ni bivši šef SD-a i Skupštine Ivan Brajović, koji takođe imaju dugogodišnje političko iskustvo.

Konjević je odlučio da napusti politiku, dok je Šehović prepustio mjesto na listi mlađoj partijskoj garnituri.

Konjević je bio u parlamentu od 2009. Osim toga, obavljao je i funkcije ministara unutrašnjih poslova i odbrane.

Šehović je u Skupštini takođe od 2009. On je nekadašnji ministar prosvjete.

Kad je riječ o Brajoviću, on je prvi put izabran za poslanika 2002. godine. Bio je i ministar unutrašnjih poslova i saobraćaja i pomorstva.

Na listama nema ni ministara SNP-a Marka Kovača, Miomira Vojinovića i Aleksandra Damjanovića, kao ni predsjednice Skupštine Danijele Đurović. Damjanović je formalno napustio SNP 2017, ali je u Vladu izabran sa kvote te partije.

DPS BI U “REFORMSKU VLADU”

DIK-u je ukupno predato 17 izbornih lista, a do sada je potvrđena samo jedna – lista Narodnog pokreta “Pravda za sve”. Većina politički aktera liste je predala juče, a to su, između ostalog, učinili koalicija okupljena oko DPS-a, savez Nove, DNP-a i Radnička partije (RP), Pokret Evropa sad (PES), Demokrate i Građanski pokret (GP) URA, manjinske stranke…

Koalicija DPS-a, SD-a, Liberalne partije i Demokratske unije Albanaca nastupiće pod nazivom “Zajedno! Za budućnost koja ti pripada! – Danijel

Živković, koji je nosilac liste i v. d. predsjednika DPS-a, rekao je juče novinarima da će oni građanima ponuditi program zasnovan na socio-ekonomskim temama.

“…Građani, pogledajte ovu listu, pogledajte ko se nalazi na drugim listama, i donesite odluku. Ovo je najkvalitetnija ponuda koju ćemo imati u Crnoj Gori, i ona će biti dio buduće reformske vlade”, poručio je.

DEMOKRATE I GP URA VJERUJU DA ĆE BITI STUB VLADE, ZBCG OKOSNICA, A PES OČEKUJE STABILNOST

Lista Nove, DNP-a i RP nosi naziv “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) i njen nosilac je predsjednik DNP-a Milan Knežević. Pod tim nazivom su ove partije u širem savezu nastupile i na izborima 2020.

Potpredsjednica Nove Simonida Kordić kazala je nakon predaje liste da oni očekuju podršku birača i da će ta koalicija biti okosnica nove vlade.

“Crna Gora nakon ovih izbora treba da uđe u period stabilnosti, ekonomskog oporavka i razvoja. Očekujemo da će birači glasovima koaliciji ZBCG jasno staviti do znanja svoj stav o određenim intencijama određenih centara van Crne Gore, da se eventualno formira vlada u političkom spektru koju bi činili samo PES i DPS,” rekla je ona.

Listu PES-a predvodiće lider tog pokreta Milojko Spajić.

“Ubijeđeni smo da ćemo slaviti 11. juna i formirati stabilnu vladu koja će raditi na boljem standardu i povećanju plata i penzija za sve naše građane”, poručio je nakon predaje liste.

Koalicija Demokrata i GP URA na izbore će s listom “Hrabro se broji!”, koju će nositi šef Demokrata Aleksa Bečić.

Funkcionerka GP URA Ana Novaković Đurović rekla je ta je koalicija osnov građanskog boka za koji vjeruju da će se širiti.

“Započeli smo borbu protiv kriminala, očekujemo podršku da taj proces dovršimo”, kazala je ona.

Nikola Rovčanin (Demokrate) potvrdio je da im je glavni cilj borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Ova koalicija je temelj i stub buduće vlade, spremni smo da sa svim partnerima nastavimo putem prosperiteta. Cilj ove koalicije je zajedništvo, jer niko ne može sam da upravlja državom”, kazao je Rovčanin.

Izvor: “Vijesti”

Glavna fotografija: Milo Đuković (Predsjednik.me)

Idi na VRH
error: Content is protected !!