Tramp: Uskoro će biti poznato kako će SAD odgovoriti Iranu zbog obaranja drona (VIDEO)

Iran je napravio veliku grešku. Dron je bio u međunarodnom vazdušnom prostoru. I to je dokumentovano – naše tvrdnje se ne zasnivaju samo na riječima. Možda sam u pravu, a možda i ne – da je neki pojedinac napravio tu grešku. Uradio nešto što nije smio da uradi. Ne mislim da je pogriješila samo iranska država, već i neko u lancu komande. Vidjećemo šta će se desiti – vjerujem da će se sve razriješiti”, rekao je američki predsjednik tokom susreta sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom u Bijeloj kući

Foto: Printscreen/Glas Amerike

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da će uskoro biti poznato kako će Sjedinjene Države odgovoriti Iranu zbog obaranja američkog drona.

“Iran je napravio veliku grešku. Dron je bio u međunarodnom vazdušnom prostoru. I to je dokumentovano – naše tvrdnje se ne zasnivaju samo na riječima. Možda sam u pravu, a možda i ne – da je neki pojedinac napravio tu grešku. Uradio nešto što nije smio da uradi. Ne mislim da je pogriješila samo iranska država, već i neko u lancu komande. Vidjećemo šta će se desiti – vjerujem da će se sve razriješiti”, rekao je američki predsjednik tokom susreta sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom u Bijeloj kući.

Bespilotna letilica oborena je u području Ormuskog moreuza. Sjedinjene Države objavile su da se dron, trenutku kada ga je pogodila raketa ispaljena sa iranskog tla, nalazio u međunarodnom vazdušnom prostoru. Iranske vlasti, međutim, tvrde da je američka bespilotna letilica bila nad teritorijom te zemlje.

Povodom tog incidenta u Bijeloj kući trebalo bi da bude održan sastanak predsjednika Trampa, četvoro najznačajnijih lidera američkog Kongresa i šefova oružane i obavještajne kongresne službe.

Američka vojska je u međuvremenu objavila video za koji navodi da prikazuje momenat obaranja drona. Ukazuju da se na snimku vide tragovi dima pošto je letilica pogođena u Omanskom zalivu, javlja Glas Amerike.

Džozef Guastela, komandant Američke centralne vazdušne komande jugozapadne Azije, izjavio je da se oborena vojna letilica nalazila u međunarodnom vazdušnom prostoru Ormuškog moreuza kada je na nju ispaljena raketa.

“To je bio napad na sredstvo za nadzor koji ničim nije bio isprovociran. Letilica RQ 4 nije narušila iranski vazdušni prostor. Napad je bio pokušaj da se omete naša sposobnost da nadgledamo područje nakon prijetnji međunarodnom brodskom saobraćaju i slobodnom protoku robe. Iranske tvrdnje da je letilica oborena nad teritorijom te države su lažni. U trenutku obaranja bila je 34 kilometra udaljena od iranskog tla. Ovaj opasni i neodgovorni napad počinjen je u blizini civilnog vazdušnog koridora između Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Muskata u Omanu i mogao je ugroziti živote nevinih civila”, izjavio je Guastela.

Foto: Printscreen/Glas Amerike

Radi se o modelu bespilotne letilice koja se upotrebljava za prikupljanje obavještajnih podataka, nadzor i izviđačke misije u područjima obala i okeana.

Govoreći o incidentu, Nensi Pelosi, predsjedavajuća Predstavničkom domu američkog Kongersa, izjavila je da Sjedinjene Države ne ispoljavaju namjeru da uđu u rat sa Iranom.

“Ne mislim da predsjednik želi rat. U našoj zemlji nema apetita za ratovanjem. Potrebno je da budemo strateški zreli u očuvanju naših interesa. Takođe, ne smijemo biti nemarni u mjerama koje ćemo preduzeti”, rekla je Pelosi.

Sa druge strane, Iranska revolucionarna garda, koju su Sjedinjene Države proglasile terorističkom organizacijom, objavila je da je, kako ga je označila špijunski dron, oboren nad iranskom južnom provincijom Hormozgan.

Husein Salami, komandant Iranske revolucionarne garde, poručio je da je obaranje američkog drona, kako se izrazio, jasna je i precizna poruka Americi.

“Oni koji brane granice islamske nacije Irana će odlučno reagovati na bilo kakve upade stranih elemenata na našu zemlju. Naše granice su naša crvena linija. Neprijatelj koji prelazi naše granice će biti uništen i neće se vratiti. Naši neprijatelji mogu ostati bezbjedni samo na jedan način – da poštuju teritorijalni integritet, nacionalne interese i nacionalnu bezbjednost velike iranske nacije”, rekao je Salami u javnom obraćanju.

Sjedinjene Države vode kampanju u kojoj nastoje da spriječe Iran u razvijanju nuklearnih i balističkih raketa, kao i da ograniče ulogu te zemlje u regionalnim sukobima.

Napetosti između dvije države dodatno su pojačane dva dana pošto su Sjedinjene Države odlučile da pošalju još hiljadu vojnika na Bliski istok. Taj potez povukle su nakon što su snage Iranske Revolucionarne garde označile odgovornim za miniranje japanskog tankera u moreuzu Ormuz.

Tada su obje države uputile jasnu poruku da nijedna od njih ne želi rat.

Tome je prethodila objava Irana da će premašiti granicu za skladištenje obogaćenog uranijuma koja je bila određena nuklearnim sporazumom 2015. godine sa koga su 2018. Sjedinjene Države povukle potpis.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!