Kandidat za poslanika liste “Crno na bijelo” organizovao promociju filma “Osman ef. Rastoder, oslobađanje zaborava”

Rastoder je bio vođa muslimanske milicije u Gornjem Bihoru. Njega su jugoslovenske vlasti proglasile za ratnog zločinca. Ubijen je 1946. pod nejasnim okolnostima

Najava sinoćne promocije filma “Osman ef. Rastoder, oslobađanje zaborava”, koja je održana u Petnjici, izazvala je osudu boračke organizacije Petnjice i Berana, kao i beranske Mjesne zajednice Polica.

Predsjednik Udruženja boraca i antifašista opštine Petnjica Faik Adrović je ranije kazao da se oštro protivi i izražava negodovanje zbog najavljene projekcije. Ovaj devedesešestogodišnjak je među rijetkima živim učesnicima Drugog svjetskog rata. On je Portalu RTCG kazao da je lično poznavao Osmana Rastodera, i da se slaže da se radi o ratnom zločincu.

“Protiv sam i promocije dokumentarnog filma, kao i ideja o podizanju spomenika osuđenom ratnom zločincu” rekao je Adrović.

Osman Rastoder je bio vođa muslimanske milicije u Gornjem Bihoru. Njega su jugoslovenske vlasti proglasile za ratnog zločinca. Ubijen je 1946. pod nejasnim okolnostima.

Međutim, dan nakon promocije nije se oglasio više niko, pa čak nijedna partija.

Ni crnogorski mediji se nijesu previše bavili ovom temom.

Prema procjenama organizatora, projekciji u Petnjici prisustvovalo je oko stotinu građana, a među njima je, sudeći po fotografijama na društvenim mrežama, bio i Abdurrahman ef. Kujević, muftija sandžački.

Projekcija je održana u prostorijama Bošnjačkog kulturnog centra Sandžak, na čijem čelu se nalazi Almir Muratović.

On je ranije naglasio da Stranka pravde i pomirenja (SPP) na čelu čijeg je Opštinskog odbora u Petnjici, nema nikakve veze sa promocijom dokumentarnog filma “Osman ef. Rastoder, oslobađanje od zaborava”.

Organizator Muratović se nalazio na poslaničkoj listi koalicije “Crno na bijelo” uoči parlamentarnih izbora 2020. godine. Upravo je nosilac te liste, Dritan Abazović, nakon izbora izabran za potpredsjednika Vlade, a danas je premijer Crne Gore.

Ni on se nije oglašavao povodom promocije filma.

Almir Muratović se nalazio na poslaničkoj listi koalicije “Crno na bijelo” pod rednim brojem 38

Film, čiji je autor Avdo Huseinović, je rađen pod pokroviteljstvom Bošnjake kulturne zajednice Luksemburga.

Idi na VRH
error: Content is protected !!