Onufrije apelovao na Putina da zaustavi bratoubilački rat

Ukrajinski i ruski narod izašli su iz Dnjeparskog krstionice, a rat između ovih naroda je ponavljanje grijeha Kaina, koji je iz zavisti ubio rođenog brata. Takav rat nije opravdan ni Bogom ni ljudima

Mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Onufrije apelovao je na predsjednika Rusije Vladimira Putina da odmah zaustavi bratoubilački rat.

Onufrije je vjernike pozvao da ne paniče, da budu hrabri i pokažu ljubav prema svojoj otadžbini i jedni prema drugima.

“Pozivam vas, prije svega, na intenzivnu pokajnu molitvu za Ukrajinu, za našu vojsku i naš narod, molim vas da zaboravite međusobne razmirice i nesporazume i sjedinite se u ljubavi prema Bogu i našoj otadžbini”, poručio je vjernicima Onufrije.

“Braneći suverenitet i integritet Ukrajine, apelujemo na predsjednika Rusije i tražimo da se odmah zaustavi bratoubilački rat. Ukrajinski i ruski narod izašli su iz Dnjeparskog krstionice, a rat između ovih naroda je ponavljanje grijeha Kaina, koji je iz zavisti ubio rođenog brata. Takav rat nije opravdan ni Bogom ni ljudima” rekao je Onufrije.

Pozvao je sve na zdrav razum koji “nas uči da naše ovozemaljske probleme rješavamo u međusobnom dijalogu i međusobnom razumjevanju i iskreno se nadam da će nam Gospod oprostiti naše grijehe i da će mir Božiji zavladati na našoj zemlji i u celom svijetu.”

Mitropolit Onufrije je poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata. Crkvena organizacija u Ukrajini, koju predstavlja Onufrije, ostala je vjerna Ruskoj crkvi, nakon što se Pravoslavna crkva Ukrajine osamostalila u januaru 2019. Nova crkva dobila je autokefalnost od Vaseljenske patrijaršije, s kojom je zbog tog čina Ruska pravoslavna crkva prekinula veze, podsjećaju Vijesti. 

Foto: Printscreen YouTube

Idi na VRH
error: Content is protected !!