Novi generalni inspektor u ANB: Kurti 2004. godine pucao u Oroša

U pucnjavi koja se dogodila u Ulcinju 9. februara 2004. godine Rikardo Oroš zadobio je lakše tjelesne povrede i nakon ukazane prve pomoći u lokalnom Domu zdravlja prebačen je u bolnicu u Baru. Na njega je pucao tada osamnaestogodišnji Artan Kurti

Uprkos protivljenju ministra odbrane Raška Konjevića, Vlada je danas izabrala Artana Kurtija za generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Tokom sjednice Vlade dugo je trajala diskusija o Kurtijevom slučaju, a dok je Konjević precizirao kako je Kurti nepodoban za kandidata jer je osuđen za ubistvo u pokušaju, većina ostalih ministara branila je taj predlog, pri čemu je i sam premijer Dritan Abazović kazao kako je u pitanju “čovjek koji može da odradi složene zadatke”, te da u njegovoj kaznenoj evidenciji nema ničega.

RTV Nikšić objavila je, međutim, djelove presude Kurtiju, ali i to da je Viši sud u Podgorici svojevremeno odbio njegov zahtjev za brisanje iz evidencije.

Kako je prenio danas pomenuti medij, u pucnjavi koja se dogodila u Ulcinju 9. februara 2004. godine Rikardo Oroš zadobio je lakše tjelesne povrede i nakon ukazane prve pomoći u lokalnom Domu zdravlja prebačen je u bolnicu u Baru.

Na njega je pucao tada osamnaestogodišnji Artan Kurti.

“Podnosilac je, u ustavnoj žalbi, u suštini, naveo: da mu u kaznenoj evidenciji figuriraju dvije osude: maloljetnička osuda, Km.br.2/04, od 6. maja 2004. godine, od 10. mjeseca maloljetničkog zatvora i punoljetna osuda, K. .br.326/08, od 26. juna 2009. godine, od 10. meseca zatvora, zbog čega je dana 12. septembra 2017. godine, podnio dva istovremena zahteva za rehabilitaciju – brisanje osude iz kaznenih dokaza i to po presudama Višeg suda u Podgorica, Km.br.2/04, od 4. aprila 2006. godine i K.br.326/08, od 26. juna 2009. godine. Dalje ukazuje: da je prvostepenim rešenjem Višeg suda u Podgorici, odbijen kao neosnovan njegov zahtev za brisanije iz kaznene evidencije”, navodi se u presudi Kurtiju.

Foto: Printsccreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!