Fahrudin Radončić oslobođen svih optužbi (VIDEO)

Osim Radončića, oslobođeni su i Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić

Radončić (Foto: Printscreen/N1)

Vijeće suda Bosne i Hercegovine oslobodilo je Fahrudina Radončića optužbi za ometanje pravosuđa i trgovinu uticajem, a prvostepena presuda donesena je za još tri osobe koje su bile optužene u postupku vođenom od 2016. godine.

Osim Radončića, oslobođeni su i Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić.

Radončić je oslobođen optužbe da je zapovjedio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da promijeni iskaz u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, preko optuženih Šahman i Dautbašića.

Presudom je Hadžijahić, zaposleni u američkoj ambasadi u Bosni i Hercegovini, oslobođen optužbe da je pokušao da sazna je li u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i da je pokušao da utiče da se zatvori.

Optužene su teretili da su, među ostalim, postali pripadnici organizovane grupe kojom je rukovodio Fahrudin Radončić i da su svojim djelovanjem počinili kaznena djela ometanja rada pravosuđa i uticaja na svjedoke.

“OPTUŽBE ZASNOVANE NA PRETPOSTAVKAMA”

Predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović je kazala da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine propustilo precizno i jasno da navede koja su djela optuženima konkretno stavljena na teret, a sud iz sprovedenih dokaza nije našao da je riječ o udruživanju radi činjenja djela ometanja rada pravosuđa, davanja i primanja nagrade za trgovinu uticajem.

“Sud nije našao ni obilježje srodnih krivičnih djela”, istakla je Mašović i dodala da tužilaštvo Bosne i Hercegovine uporište zasniva na pretpostavkama, javlja BIRN. 

Nepravomoćna oslobađajuća presuda u zamršenu slučaju s istaknutom političkom dimenzijom i velikom pozornošću javnosti izrečena je u vrijeme kad se u Bosni i Hercegovini pripremaju izbori, a Radončić ne krije političke ambicije. 

VELIKE AMBICIJE

Sadašnji zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Radončić želi da se ponovo kandiduje za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon što ga je u ranija dva izborna ciklusa pobijedio Bakir Izetbegović.

Radončićeva stranka Savez za bolju budućnost (SBB) formalno je dio vladajuće koalicije na državnom i na nivou Federacije BiH, a zapravo se ponaša kao opozicija i za loše stanje u zemlji uporno krivi Izetbegovićevu Stranku demokratske akcije (SDA), piše Al Jazeera.

Uz to što je zastupnik u državnom parlamentu, Radončić je zadržao titulu “konsultanta” u izdavačkoj kući Avaz, koju je, kako bi izbjegao sukob interesa, 2012. godine za 200 miliona konvertibilnih maraka (100 milijuna eura) prodao bivšoj supruzi Azri, od koje se uoči te transakcije razveo.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!