Komisija za istragu napada 6. januara: Tramp “izabrao da ne reaguje” na nasilje

“Predsjednik Tramp je sjedio za svojim trpezarijskim stolom i gledao napad na televiziji, dok su ga najviši saradnici, najbliži savjetnici i članovi porodice molili da učini šta se očekuje od svakog američkog predsjednika”, izjavila je Elejn Lurija, članica komisije iz Demokratske stranke

Članovi Kongresa koji istražuju nerede i upad u Kapitol 6. januara prošle godine izjavili su da je tadašnji predsjednik Donald Tramp svjesno riješio da ne reaguje više od tri sata, dok su hiljade njegovih pristalica vršljale po zgradi Kongresa pokušavajući da blokiraju potvrdu izborne pobjede Džoa Bajdena.

“Predsjednik Tramp je sjedio za svojim trpezarijskim stolom i gledao napad na televiziji, dok su ga najviši saradnici, najbliži savjetnici i članovi porodice molili da učini šta se očekuje od svakog američkog predsjednika”, izjavila je Elejn Lurija, članica komisije iz Demokratske stranke.

Kongresmen Adam Kinzinger, još jedan član odbora, rekao je da je Tramp odbio da reaguje zato što je rulja zaustavila potvrdu elektorskih glasova.

“Brojanje glasova je prekinuto, i bilo je odloženo satima. Rulja je ostvarila ono što je predsjednik Tramp želio, tako da naravno on nije intervenisao”, rekao je Kinzinger, koji je republikanac. “Predsjednik Tramp nije propustio priliku da reaguje. On je izabrao da ne reaguje”.

Devetočlana komisija Predstavničkog doma koja istražuje nerede 6. januara pokazala je izmontirani video snimak svjedočenja ključnih Trampovih saradnika iz Bijele kuće, dok je njih dvoje svjedočilo uživo, da bi se dokazale tvrdnje komisije da je Tramp gledao pobunu na televiziji i satima nije ništa preduzeo da je zaustavi.

U svojoj uvodnoj riječi, kongresmen Beni Tompson, demokrata i predsjednik komisije rekao je:

“187 minuta 6. januara taj čovjek neobuzdane destruktivne energije nije htio da se pomjeri. Na njega nisu uticali ni savjetnici, ni njegovi saveznici, ni skandiranje izgrednika, ni očajničke molbe ljudi suočenih sa ruljom. Ništa ga nije pomjerilo”.

Lurija je ranije ove nedjelje izjavila za CNN da će komisija istražiti “iz minuta u minut” šta je Tramp radio tri sata i sedam minuta tokom popodneva 6. januara – od kraja govora koji je održao na mitingu kada je svoje pristalice pozvao da prošetaju do Kapitola i “bore svom snagom”, do momenta kada im je konačno rekao da se raziđu.

“U roku od 15 minuta nakon što je sišao sa bine, predsjednik Tramp je znao da je Kapitol pod opsadom i pod napadom”, izjavila je u četvrtak uveče Lurija.

Dva nova svjedoka položila su zakletvu pred potpredsjjednicom komisije i članicom Predstavničkog doma, republikankom Liz Čejni: bivša zamjenica portparola Bijele kuće Sara Metjuz i bivši zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost Metju Potinger. Njih dvoje su podnijeli ostavke na te funkcije na dan pobune, u znak protesta zbog Trampove reakcije na nerede.

Metjuz je iznijela detalje onoga što je vidjela u Bijeloj kući tog dana, uključujući i da li je Tramp znao da je nasilje izbilo kada je napao tadašnjeg potpredsjednika Majka Pensa u tvitu, koji je objavio u 14 sati 24 minuta, žaleći se na Pensovo odbijanje da blokira potvrdu Bajdenove pobjede.

Tramp je tvitovao: „Majk Pens nije imao hrabrosti da uradi ono što je trebalo da uradi da zaštiti našu zemlju i naš Ustav, i da pruži državama priliku da potvrde prave činjenice, a ne lažne ili netačne koje je prethodno traženo da potvrde. SAD zahtijevaju istinu!”

„Nije trebalo to da radi“, rekla je Metjuz. „Trebalo je da kaže tim ljudima da idu kući i da osudi nasilje“.

Tramp je prije nereda tražio od Pensa i privatno i javno da poništi rezultate glasanja u državama u kojima je republikanski predsjednik poražen malom razlikom, kako bi novi elektori, koji favorizuju Trampa, mogli da zamijene zvanične, koji su glasali za Bajdena. Ustavni stručnjaci kažu da bi to bilo protivzakonito.

U Sjedinjenim Državama, predsjednici se zapravo biraju na odvojenim izborima u svakoj od 50 država, a ne na osnovu ukupnog broja glasova na nacionalnom nivou. Broj elektorskih glasova svake države zavisi od broja njenih stanovnika, a najveće države imaju najveći uticaj. Izgrednici koji su upali u Kapitol pokušali su da spriječe zakonodavce da potvrde Bajdenovu pobedu od 306-232 u takozvanom Elektorskom koledžu.

Na pretresu je emitovan snimak dela svedočenja kada je Metjuz rekla:

“Sjećam se da smo govorili da je to poslednja stvar koju je trebalo da objavi na Twitteru. u tom trenutku. Situacija je već bila loša, a taj tvit je dolio ulje na vatru”.

Potinger je rekao komisiji da ga je Trampov tvit naveo na to da podnese ostavku.

“Pročitao sam taj tvit i donio odluku u tom trenutku da podnesem ostavku”, rekao je u svom svjedočenju. “Tada sam shvatio da odlazim, kada sam pročitao taj tvit”.

Raniji svjedoci, čije su izjave snimljene, među kojima je i Trampova ćerka Ivanka, njegova savjetnica u Bijeloj kući, izjavili su da je predsjednik ignorisao njihove apele da se javno obrati izgrednicima i pozove ih da napuste Kongres.

Tramp je na kraju objavio svoje snimljeno obraćanje, nešto posle 4 sata popodne, pozivajući izgrednike da napuste Kapitol. U drugom tvitu koji je objavio kasnije, djelovalo je da pravda postupke rulje, piše Glas Amerike.

“Takve se stvari dogode kada se sveta i ubjedljiva izborna pobjeda tako grubo i agresivno oduzme od velikih patriota koji su dugo tretirani tako loše i nepravedno”, napisao je.

“Idite kući s ljubavlju i u miru. Zapamtite ovaj dan zauvijek!”

Tramp, koji je nagovijestio da će se ponovo kandidovati za Bijelu kuću 2024. godine, do današnjeg dana tvrdi da je izbore izgubio zbog prevare. Često kritikuje komisiju koja istražuje napade 6. januara, a u utorak je objavio poruku na svojoj društvenoj mreži “Istina” da je komisija “sramota za Ameriku”.

Tramp je rekao da bi razmotrio pomilovanje za više od 800 demonstranata koji su uhapšeni tokom nereda, ako ponovo postane predsjednik.

Javni pretres u četvrtak uveče trebalo je da bude poslednji, ali članovi komisije sada kažu da nastavljaju da prikupljaju informacije o neredima i da bi mogli da održe nove pretrese u septembru i kasnije.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!