Izložba bihorskog ćilima u Frankfurtu: Dragulj čiju proizvodnju treba oživjeti

Ti ćilimi su nešto što je bilo sastavni dio svakog doma na našim prostorima i sama pomisao na te tkanine vraća emocije iz djetinjstva, dok naša djeca, moguće, rijetko imaju dodira sa njima. Ovo je prilika da ih upoznamo sa ćilimom i da barem na ovaj način nauče koliko važnu ulogu igraju ćilimi u našim životima, da je bitno da tu tradiciju i oni preuzmu i nastave da je čuvaju, rekao je generalni konzul Branislav Karadžić

Izložba bihorskog ćilima, koju su organizovali Udruženje MonteHess, Generalni konzulat Crne Gore u Frankfurtu i Opština Petnjica, održana je u Generalnom konzulatu Crne Gore u Frankfurtu.

Generalni kozul Branislav Karadžić je izrazio zadovoljstvo što su imali priliku da učestvuju u organizaciji jednog tako važnog događaja.

“Izložba je važan događaj za nas koji smo iz različitih razloga daleko od svojih ognjišta, a pogotovo za našu djecu. Jer upravo ti ćilimi su nešto što je bilo sastavni dio svakog doma na našim prostorima i sama pomisao na te tkanine vraća emocije iz djetinjstva, dok naša djeca, moguće, rijetko imaju dodira sa njima. Ovo je prilika da ih upoznamo sa ćilimom i da barem na ovaj način nauče koliko važnu ulogu igraju ćilimi u našim životima, da je bitno da tu tradiciju i oni preuzmu i nastave da je čuvaju”, rekao je Karadžić.

Ismet Latić, autor projekta ” Bihorski ćilim”, upoznao je prisutne sa po­je­di­no­stima o bi­hor­skom ći­li­mu, na­vo­de­ći da se ra­di o ru­ko­tvo­ri­ni ko­ja je za­vri­je­di­la svjet­sku pa­žnju.
On je, između ostalog, kazao da je u Cr­noj Go­ri iden­ti­fi­ko­va­no i no­ti­ra­no oko 250 pri­mje­ra­ka ne­ma­te­ri­jal­nog kul­tur­nog do­bra, ali je na li­sti za­šti­te sa­mo 15 me­đu ko­ji­ma je i bi­hor­ski ći­lim.

“Sve to go­vo­ri da je bi­hor­ski ći­lim svo­je­vr­sni dra­gulj ko­ji je po­bu­dio in­te­re­so­va­nje broj­nih ze­ma­lja”, ka­zao je La­tić.

On je na­gla­sio da će se u Pet­nji­ci in­ten­ziv­no ra­di­ti na oži­vlja­va­nju pro­iz­vod­nje ći­li­ma.

“Sred­njo­roč­ni ci­lje­vi su da se oži­vi pro­iz­vod­nja ći­li­ma i da se ova vještina izrade prenese sa sta­ri­jih ge­ne­ra­ci­ja na mla­đe. Cilj je da se, bren­di­ra­njem ovog ne­ma­te­ri­jal­nog kul­tur­nog do­bra, Bi­hor i Pet­nji­ca sta­ve na ma­pu kul­tur­no bo­ga­tih sre­di­na. A kraj­nja ak­tiv­nost je­ste da se u Pet­nji­ci otvo­ri re­gi­o­nal­ni mu­zej ći­li­ma u ko­jem bi se na pra­vi na­čin obez­bi­je­di­la za­šti­ta na­sli­je­đe­nom fun­du­su ći­li­ma ko­jih u bi­hor­skom kra­ju ima zna­ča­jan broj”, na­gla­sio je La­tić.

Direktor Uprave za dijasporu Crne Gore, Predrag Mitrović, prisutne je upoznao sa radom Savjeta za saradnju sa iseljenicima.

Predsjednik Opštine Petnjica, Samir Agović, govorio je o važnosti izložbe bihorskih ćilima, istićući da je s ponosom došao i tako se i vraća u Crnu Goru.

Konzul Miško Vuković je govorio o kulturnom nematerijalnom dobru Crne Gore.

Moderator programa je bio predsjednik MonteHessa, Vojo Jestrović, koji je pročitao pismo koordinatora, dr Srđana Plamenca.

Plamenac se, između ostalog, zahvalio na pozivu da “prisustvujemo ovom važnom događaju, koji je zaista jedinstven i poseban, sama pomisao na ćilime, na vrijedne ruke naših majki koje ih stvaraju, vraća nas u vremena djetinstva i podstiče da sa poštovanjem govorimo o ovoj temi”.

“Posebno nam je drago što ste došli na ideju da nešto što ne bismo smjeli zaboraviti predstavite nama i našim mlađim generacijama, nama koji smo rasijani po svijetu i ne susrećemo se često sa tkaninama kakvi su upravo ti naši, bihorski ćilimi. Još jednom čestitke na svemu što radite, sa željom da ovako uspješno nastavite sa vašim aktivnostima. Ovaj događaj, pa i mnogi drugi su pokazatelj da je od velikog značaja vaše priključenje eMDe Alijansi i nadamo se da ćemo uspješno sarađivati, te imati mnogo ovakvih i sličnih događaja u našoj budućoj, zajedničkoj saradnji”, poručio je.

Izložbi su prisustvovali i direktor Fonda PIO, Duško Perović, službenici Konzulata u Frankfurtu, predsjednik Skupštine opštine Petnjica, Muhamed Adrović, a ispred Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj – eMDe Alijanse, zamjenik koordinatora Emira M. Ličina, članovi Udruženja Sandžak-Montenegro, kluba Balkan 93 Sundern, Evropske dijaspore Bošnjaka i Udruženja MonteKoln.

Pre­ma mi­šlje­nju is­tak­nu­tih et­no­gra­fa i et­no­lo­ga, ći­lim je u na­še kra­je­ve do­šao sa tur­skim osva­ja­njem. Kao ve­li­ka umjet­nič­ka vri­jed­nost, sa kom­plek­snim kul­tur­nim zna­če­njem i li­kov­nom po­seb­no­šću, uz tra­di­ci­ju od ne­ko­li­ko hi­lja­da go­di­na, da­nas se ći­lim iz­u­ča­va na pre­sti­žnim uni­ver­zi­te­ti­ma. Teh­ni­ka iz­ra­de ći­li­ma osta­la je go­to­vo ista od na­stan­ka. Ta­ko je u Bi­ho­ru iz­ra­da ći­li­ma vre­me­nom po­sta­la tra­di­ci­ja. Uglav­nom je to bio žen­ski za­nat i pro­iz­vod. Tka­le su ga da­ro­vi­te že­ne pa je, naj­če­šće, od jed­no­stav­nog tkač­kog pro­iz­vo­da po­sta­jao umjet­nič­ko dje­lo.

Agović i Adrović su uručili zahvalnice u ime Opštine Petnjica zaslužnim crnogorskim aktivistima u Njemačkoj i predstavnicima države. Zahvalnice su uručene generalnom konzulu Karadžiću, Vukoviću, Udruženju MonteHess, dr Nenadu Popoviću, Emiri M. Ličina i Muhamedu Agoviću.

Prisutni su probali i domaće specijalitete koje je za tu priliku obezbijedio Muhamed Agović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!