Bruka: Djeca u Srbiji uče padež iz Cecine pjesme, ministar traži da se izbaci, u BIGZ školstvu ne vide u čemu je problem

“Autor je smatrao da je najbolje da djeca uče iz primjera iz svakodnevnog života, a nigdje nije navedeno ime pjevača”, kaže Olivera Đikanović, glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kući BIGZ školstvo

Foto: Printscreen

Stihovi pjesme folk pjevačice Svetlane Ražnatović našli su se u udžbeniku za peti razred osnovne škole u Srbiji.

Petaci bi u stihu “A sećaš li se, lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo!” trebalo da prepoznaju peti padež – vokativ, a kao primjere iz popularne muzike, autor udžbenika, lingvista Vlada Đukanović, navodi i djelove pjesme Momčila Bajagića Bajage, Riblje čorbe i YU grupe.

Izdavač ovog, posljednjih dana na društvenim mrežama izuzetno popularnog udžbenika, jeste “IGZ školstvo. U zadatku na 23. strani autor jasno navodi da treba prepoznati padež u stihovima iz poezije i popularne muzike. I dok se neki korisnici Facebooka zgražavaju zašto su uopšte odabrani baš djelovi turbofolk pjesme, drugi pišu da je bilo i ljepših Cecinih stihova, “primjerenijih petacima”, pišu “Večernje novosti”.

Olivera Đikanović, glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kući BIGZ školstvo Olivera Đikanović, glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kući BIGZ školstvo, kaže, za “Novosti”, da je u pitanju radna sveska za srpski jezik i da nije riječ o grešci, već su svjesno izabrani baš ti stihovi.

CECA UMJESTO BRANKA RADIČEVIĆA

“Autor je smatrao da je najbolje da djeca uče iz primjera iz svakodnevnog života, a nigdje nije navedeno ime pjevača”, kaže Đikanović.

“Malo je licemjerno, jer ako je toliko ljudi prepoznalo, znači da se to sluša. Popularna kultura je bliska djeci, ukoliko je ishod da se nauči vokativ, onda tu ne vidim problem.

Ovo je jedini naš udžbenik koji je Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja odobrio bez ijedne greške i nije vraćan na doradu. To nam je potvrda da smo posao dobro uradili”.

Za Oliveru Krupež, profesora srpskog jezika i književnosti, doskora su se u udžbenicima mogli naći samo književni primjeri, ali u posljednje vrijeme neki izdavači uvode i one iz svakodnevnog života kako bi ih približili novim generacijama.

“Koja je mjera ukusa teško je reći”, kaže ona. “Ali, čini se da društvo zatvara oči pred činjenicom da današnja djeca slušaju tu muziku, a pjesme ove pjevačice nisu satanizovane, već su dio prihvaćenog miljea. Mislim da se društvo ne bavi time šta je sve destruktivno dostupno djeci i šta im je nadohvat ruke”.

Ona navodi da je na sličan način dočekano i uvođenje u lektiru “Gospodara prstenova”, “Harija Potera” i Agate Kristi.

“Nekada se vokativ učio iz stihova pjesme ‘Putnik na uranku’ Branka Radičevića, ali današnja djeca ne bi prepoznala 60 odsto korišćenih riječi”, kaže Krupež. “To je jako udaljeno od njihove jezičke stvarnosti. Nisam ni za ovakve primjere, ali sigurno ne bih ni dizala ovoliku prašinu. Mislim da su neuporedivo važnije stvari da učenici nauče iz udžbenika koliko vrsta riječi ima u srpskom jeziku, a toga nema. Da znaju da postoje i imeničke zamjenice, koje su izostavljene. Takvih primjera, nažalost, ima mnogo”.

Ostali stihovi u zadatku pomenute radne sveske su YU grupe (“Dunave, moj Dunave, kakve mi vesti vode donose”), Riblje čorbe (“Avionu, slomiću ti krila, da ne letiš, ona bi tu bila”) i Bajagine (“Hajde, plavi moj safiru, hajde čežnjo i nemiru”).

MINISTAR PROSVJETE: IZBACITI STIHOVE

Ministar prosvjete u Vladi Srbije, Mladen Šarčević, zatražio je od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZOUV) da iz radne sveske za srpski jezik za peti razred izdavačke kuće BIGZ Školstvo bude izbačen zadatak u kojem se pominju stihovi pjesme “Sećaš li se lepi grome moj”, prenosi N1.

Šarčević je za dnevni list “Danas” rekao da je od ZUOV-a, u čijoj nadležnosti je odobravanje udžbenika, zatražio i da se ubuduće vodi računa i da se ne dopuštaju ovakve stvari.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!