Profesorica Senada Đešević đake iz Plava uči humanosti kroz volonterski rad

U junu ove godine osnovali su Klub filantropa koji ima 25 članova iz svih razreda, a cilj je da učenici steknu iskustvo, samopouzdanje, da samostalno donose odluke, prevaziđu tremu prilikom javnih nastupa, ali i da se otrgnu sa ulica i upute na prave vrijednosti

Profesorica maternjeg jezika i književnosti u SMŠ „Bećo Bašić“ u Plavu, Senada Đešević, sa svojim učenicima organizuje niz volonterskih i humanitarnih akcija u toj i opštini Gusinje.

U junu ove godine osnovali su Klub filantropa koji ima 25 članova iz svih razreda, a cilj je da učenici steknu iskustvo, samopouzdanje, da samostalno donose odluke, prevaziđu tremu prilikom javnih nastupa, ali i da se otrgnu sa ulica i upute na prave vrijednosti.

„Uspjela sam da animiram mlade da obavlju poslove bez prisile, bez želje za sticanjem materijalnog. Na taj način se solidarišu, rade iz saosjećanja sa drugim i iz iskrene želje da se pomogne drugom. Kroz volonterske akcije pruža se pomoć nezavisno od etničke pripadnosti, vjere, pola, jezika, političkog ili drugog uvjerenja, imovinskog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili porodičnog statusa, starosne dobi i slično“, kazala je Đešević.

Prošle sedmice su učenici i ona uredili dvorište starice Naile Olević, koje sa nalazi preko puta škole.

„Ljetos smo učestvovali u akciji ‘Očistimo Crnu Goru za jedan dan’, a čistili smo i ulice u Gusinju“, dodala je ona.

Ističe da su za narednu sedmicu planirali humanitarnu akciju u naselju Vruja, u Gusinju.

„Prikupili smo dosta stvari koje su u dobrom stanju, a mogu da posluže ljudima kojima je pomoć najpotrebnija“, rekla je Đešević.

U planu im je, dodaje, posjeta starijem čovjeku, samcu iz Murina, za kojeg su takođe imaju skromnu pomoć.

„Posljednjih četiri – pet godina odjeljenje gdje sam razredni starješina prikuplja novac kako bi za Novu godinu kupili poklone svakom djetetu iz Dnevnog centra ‘Lipa’. To su mališani ometeni u razvoju“, rekla je Đešević.

Volontirali su i za Dan autizma. Dobili su diplome i zahvalnice za učešće, a posjećivali su i Klub starih Crvenog krsta i sa njima recitovali stare lirske pjesme iz tog kraja.

Članovi Kluba filantropa su uključeni u literarne sekcije, a učestvuju i u književnim večerima književnika iz tog kraja. U školi često organizuju ogledne časove, koje prati i veliki broj profesora i roditelja.

„Sve su to vannastavne aktivnosti, a pošto nemamo prostorije gdje bi mogli da radimo, djecu pripremam u svojoj kući“, priča Đešević.

Trudi se da preko običaja, tradicije, kulture, književnika ovog kraja i njihovih djela predstavi Plav i školu na najbolji način.

„Uspjesi nas motivišu za veće akcije“, ističe Đečević, dobitnica brojnih priznanja i zahvalnica za pomoć u prikupljanju informacija o usmeno-književnom blagu plavsko-gusinjskog kraja.

Selma Šarkinović

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!