Podignuta optužnica protiv trojice ravnogorskih četnika zbog širenja mržnje u Višegradu

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz članka 145. Kaznenog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH

Foto:YouTube/Printscreen

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dušana Sladojević (63), zvanog Krvce i Čiča iz Ključa, Slavka Aleksića (64), zvanog Vojvoda, iz Bileće i Riste Lečića (57) iz Trebinja.

Optuženi se terete da su 10. marta 2019. godine učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na trgu u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”.

“Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske” i optuženi Aleksić učestvovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta, saopšteno je iz Tužilaštva KS.

Optuženi Lečić tereti se da je prilikom okupljanja na trgu započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz članka 145. Kaznenog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena sudu BiH”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prenosi “Avaz”.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH