Gaddafijev sef krije zlatnike vrijedne 184 miliona dolara, ali je do blaga teško doći

Dok lokalni zvaničnici nemaju šifru da otvore sef, suprotstavljena frakcija u Tripoliju ne želi da je otkrije. Guverner centralne banke u istočnoj Libiji, Ali al-Hibri, rekao je da je razmišljao o tome da otopi zlatne i srebrne novčiće kako bi osigurao toliko potreban novac. Guverner pred sobom ima težak zadatak – kako otvoriti sef za koji šifru ima druga vlada u Tripoliju, surovi neprijatelj vlastima u istočnom dijelu zemlje. Oni ne žele da kažu koja je šifra, jer se plaše da će novac završiti u finansiranju policija

U vrijeme kad Libija pati zbog teških ekonomskih problema, zlatnici i srebrni novčići iz Gaddafijevog vremena, vrijedni 184 miliona dolara, zaključani su u sefu u gradu Bayda na istoku zemlje, ali do njih je za sada teško doći.

Dok lokalni zvaničnici nemaju šifru da otvore sef, suprotstavljena frakcija u Tripoliju ne želi da je otkrije.

Guverner centralne banke u istočnoj Libiji, Ali al-Hibri, rekao je za Wall Street Journal da je razmišljao o tome da otopi zlatne i srebrne novčiće kako bi osigurao toliko potreban novac.

Guverner pred sobom ima težak zadatak – kako otvoriti sef za koji šifru ima druga vlada u Tripoliju, surovi neprijatelj vlastima u istočnom dijelu zemlje.

Međutim, oni ne žele da kažu koja je šifra, jer se plaše da će novac završiti u finansiranju policija.

Guverner banke u Baydi unajmio je stručnjake za otvaranje sefova koji smatraju da mogu da otvore  gotovo pedeset godina stari sef.

Jedan od stručnjaka, kako prenosi portal balkans.aljazeera.net, navodi da je potrebno probiti zaštitni zid bušenjem rupe od 50 centimetara, a zatim bi bravar specijalnim tehnikama “pokušao da otvori vrata zaštićena petocifrenim kodom”.

I ako uspije u namjeri da otvori sef, guverneru banke na putu stoji lokalno stanovništvo koje instistira da “skriveno blago” pripadne građanima Bayde.

Pad cijene nafte slomio je Libiju, zemlju bogatu “crnim zlatom”, a zemlja se suočava i sa političkim problemom jer dvije rivalske vlade pokušavaju da se izbore i međusobno i sa ISIL-om.

Od kada je 2011. godine ubijen višedecenijski vladar Muammar Gaddafi, Libija se nalazi u rascjepu između dvije frakcije na suprotnim krajevima zemlje.

Proizvodnja nafte trenutno je manja od četvrtine od 1,6 miliona barela na dan, koliko se proizvodilo u Libiji tokom vladavine Muammara Gaddafija.

Zlatni i srebrni novčići iskovani su 1979. godine u znak sjećanja na desetogodišnjicu Gaddafijevog dolaska na vlast.

Jedna strana kovanice prikazuje tvrđavu sagrađenu u italijanskom kolonijalnom periodu u južnom gradu Sabhi gdje je Gaddafi održao svoj prvi govor i najavio vlast nad zemljom. Druga strana prikazuje bistu Gaddafija koji nosi pukovničku kapu i vojnu uniformu.

“Velika Socijalistička Narodna Libijska Arapska Džamahirija” je ugravirano na zlatnim i srebrnim kovanicama teškim 16 i 28 grama.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!