Senat SAD usvojio zakon: Rodbina ubijenih u napadu 11. septembra može da tuži Saudijsku Arabiju

Ukoliko ga usvoji i Zastupnički dom i pretvori ga u zakon američki predsjednik Barack Obama, JASTA će omogućiti podnosiocima odštetnih zahtjeva da ih podnesu sudu u New Yorku dok advokati pokušavaju da dokažu da su Saudijci bili umiješani u napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon

Američki Senat usvojio je danas zakon koji će omogućiti preživjelima i rodbini ubijenih u napadima 11. septembra 2001. da podignu tužbe u kojima traže odštete od vlade Saudijske Arabije.

Predlog zakona, poznat kao Akt pravde protiv sponzora terorizma, ili JASTA, jednoglasno je usvojen u Senatu, piše portal avaz.ba.

Ukoliko ga usvoji i Zastupnički dom i pretvori ga u zakon američki predsjednik Barack Obama, JASTA će omogućiti podnosiocima odštetnih zahtjeva da ih podnesu sudu u New Yorku dok advokati pokušavaju da dokažu da su Saudijci bili umiješani u napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon.

Saudijci negiraju bilo kakvu umiješanost, prenosi Reuters.

Podsjetimo, među poginulima u Svjetskom trgovinskom centru bila su i tri iseljenika iz Crne Gore  – Mon Đonbaljaj, Simon Dedvukaj i Roko Camaj.

Vezane vijesti:

Sjećanje na iseljenike iz Crne Gore: Sa kulama bliznakinjama se srušili snovi Mona Đonbaljaja, Simona Dedvukaja i Roka Camaja

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!