Novi satelitski snimci potvrđuju da se ruski raketni sastavom “buk” nalazio u blizini Donjecka gdje je pogođen malezijski avion

U Statforu, proučavajući dokaze o padu aviona MH17, tvrde da ovi satelitski snimci stavljaju jedno sasvim novo svjetlo na ovu vazduhoplovnu nesreću. Uspjeli su da pokažu tačno vrijeme i lokaciju ruskog “buk” sastava na dan nesreće. Iako priznaju da snimci ne mogu da budu stopostotna potvrda ruske odgovornosti za rušenje aviona MH17, iz Statfora napominju da je ovo još jedna činjenica koja se slaže sa dosadašnjim dokazima, a koji upućuju na rusku umiješanost i odgovornost za smrt 298 putnika

Prema pisanjima medija, pojavili su se satelitski snimci koji jasno pokazuju vrijeme i mjesto na kojem se nalazio vazdušni obrambeni sastav za kojeg se vjeruje da je učestvovao u rušenju aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine.

Snimci koje je objavila globalna obavještajna agencija Statfor snimljeni su samo nekoliko sati prije nego što je avion sa 298 putnika srušen. Na jednom od snimaka jasno se vidi ruski raketni sastav “buk” koji se tog dana, 17. jula 2014, nekoliko trenutaka prije rušenja aviona nalazio u neposrednoj blizini pokrajine pod kontrolom separatista – Donjeck.

Satelitski snimci nikako ne idu u korist Rusiji koja i dalje tvrdi da je avion Malaysia Airlinesa srušio ukrajinski avion, a ne ruska raketa. Međutim, u junu prošle godine, jedan od ruskih tvoraca sastava “buk” potvrdio je da je avion pogođen starijom verzijom rakete istog sastava, koji Rusija više ne koristi, ali ga koristi Ukrajina.

Ukrajina i Zapad prstom upiru na Rusiju i tvrde da je avion srušen raketom zemlja – vazduh koju su ispalili ruski vojnici, odnosno ruski separatisti koji se bore na tom području.

Rusija je u više navrata ove navode demantovala. U Statforu, proučavajući dokaze o padu aviona MH17, tvrde da ovi satelitski snimci stavljaju jedno sasvim novo svjetlo na ovu vazduhoplovnu nesreću. Uspjeli su da pokažu tačno vrijeme i lokaciju ruskog “buk” sastava na dan nesreće.

Kako prenosi portal dnevnik.hr, iako priznaju da snimci ne mogu da budu stopostotna potvrda ruske odgovornosti za rušenje aviona MH17, iz Statfora napominju da je ovo još jedna činjenica koja se slaže sa dosadašnjim dokazima, a koji upućuju na rusku umiješanost i odgovornost za smrt 298 putnika.

Holandski odbor za sigurnost zaključio je da je avion Malaysia Airlinesa na letu MH17 pogođen projektilom ruske proizvodnje “buk”. I britanska istraživačka grupa Bellingcat otkrila je da se ruski raketni sastav “buk” tog dana nalazio u istočnoj Ukrajini, u neposrednoj blizini pada aviona.

“Kombinacija svih dokaza upućuje na to da se sastav ‘buk’ 15. jula 2014. kretao od ruske granice prema pokrajini Donjeck, a potom se okrenuo prema istoku gdje je uočen u popodnevnim satima 17. jula 2014. godine, samo nekoliko sati prije rušenja aviona na letu MH17 u kojem je stradalo 298 ljudi. S druge strane, privatna obavještajna kompanija, koja je uspješno predvidjela nesposobnost Evrope da se nosi s finansijskom krizom, kao i rat sa džihadistima, naglašava da ovi snimci ne mogu da budu dokaz jer ne dokazuju da je upravo taj “buk”, koji je uočen na satelitskim snimcima, ispalio projektil koji je pogodio i oborio avion MH17.

Pobunjenici tvrde da u trenutku rušenja aviona nisu imali raketni sastav “buk”. S druge strane, novinar AP-a tvrdi da je vidio takav raketni sastav u trenutku pada aviona u pokrajini Snizhne, koja se nalazi pod kontrolom separatista, piše News.com.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!