Čedomorstvo u Polimskoj

Zašto su roditelji izbacili iz gnijezda i pobili sopstve mladunce? Da li je bio u pitanju predosjećaj nečega, i čega? Odakle se odjednom stvorio taj uljez? Da li su možda predosjetile napad, ili je napad bio posljedica tog čina? Ili su možda predosjetili nešto sasvim drugo i šta? Morao bi da postoji neki logičan razlog i opravdanje za tako nešto. Ali, neke stvari se nerijetko dešavaju i bez razloga i opravdanja

Juče u 17:29 pilići su još uvijek bili živi i radoznalo podizali svoje glavice iz gnijezda. U 17:50 majka je i dalje ležala na njima i grijala ih toplinom svoga tijela. A onda je ustala kad je doletio mužjak, izmakla se par koraka u stranu i mirno posmatrala kako on, u 17:53, kljunom iz gnijezda baca na trotoar prvo pile. U 17:54 izbacio je i drugo, a onda se ona vratila i legla na četvrto, dok je mužjak u 17:54 rutinski izbacivao treće. Ležala je tako i grijala ga još desetak minuta, a potom je ustala i u 18:07 pustila da otac kljunom dohvati i na drugu stranu iz gnijezda baci i to posljednje, četvrto živo pile, jer je peto, koje je bilo zakržljalo i uginulo, izbacio prije toga. Potom su narednih sat vremena zajedno čistili i naizgled mirno sređivali prazno gnijezdo, da bi napad treće rode na njih započeo tačno u 19:10.

To su činjenice, a sve drugo će ostati tajna. Kako i zašto? Šta je bio razlog napada? Zašto su roditelji izbacili iz gnijezda i pobili sopstve mladunce? Da li je bio u pitanju predosjećaj nečega, i čega? Odakle se odjednom stvorio taj uljez? Da li su možda predosjetile napad, ili je napad bio posljedica tog čina? Ili su možda predosjetili nešto sasvim drugo i šta? Morao bi da postoji neki logičan razlog i opravdanje za tako nešto. Ali, neke stvari se nerijetko dešavaju i bez razloga i opravdanja.

Kako bi izbjegli nagađanja i pretpostavke, da ne bi otišli predaleko i zašli u teoriju zavjere, koja opet ima svoju logiku, ono što se juče desilo u Polimskoj ulici neka ide na dušu majci prirodi. Jer priroda često zna da bude vrlo okrutna i vuče radikalne poteze. Doduše, ovako bezdušne i neobjašnjive, u čitavom životinjskom carstvu do sada su činili, i čine, samo ljudi. Čedomorstvo je njihov patent, kao što je njihov patent i oceubistvo.

Zato, ako priroda nije imala neki jak i opravdan razlog za ovo što se juče desilo u Beranama, onda je možda jedini logičan, to što su se beranske bijele rode previše zbližile s ljudima.

Berane, 28. maj 2024.

Tekst i fotografije: Adem Ado Softić

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!