“Vidjela sam čovjeka kako puca Slavku u glavu, ta osoba je na umrlici”: Ćuruvijina supruga svjedočila u postupku za ubistvo novinara

“To su trenuci magnovenja, smrti, vidite čovjeka koji stoji iznad vas i razmišlja da li i u vas da puca. Sjećanje može da blijedi, ali ta slika je utisnuta u svijest, a prije svega jer smatram da moram toga da se sjećam. Morate sebe da prisiljavate da ne zaboravite, a to je teško. Kad su me pozvali godinu i devet meseci posle ubistva i donijeli album sa slikama, ja sam rekla i vi ja znamo da je ovo sigurno pogrešan album”, rekla je Prpa

Pred Apelacionim sudom u Beogradu danas je otpočeo drugostepeni postupak protiv optuženih za umiješanost u ubistvo novinara “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine. Pred vijećem Apelacionog suda pozvana je da svedoči Branka Prpa, nevjenčana supruga Slavka Ćuruvije.

“Ostajem pri svemu što sam do sada rekla”, kazala je Prpa.

Sudija je upitala koliko je bilo napadača.

“Ja sam vidjela samo jednog, kada sam dobila udarac i pala pored Slavka. Vidjela sam samo jednog čovjeka kako prilazi Slavku i puca mu u glavu, dok sam ja ležala pored njega”, odgovorila je Prpa.

Sudija: Da li je to isti napadač koji je i vas udario?

Prpa: Ja nisam vidjela tog koji je mene udario, ali vidjela sam čovjeka koji je pucao u Slavka. Oko 60 odsto je čovjek koga sam prepoznala na slici, a to je bila osoba čija umrlica je bila objavljena decembra 2000. godine. Meni je ličio. Godinu i devet mjeseci posle ubista Slavka su mene pozvali u policiju da mi pokažu fotografije mogućih osumnjičenih. Tada sam prvi put vidjela tu sliku. Ta osoba je bila nagnuta nadamnom sa pištoljem. Imao je bejbi fejs, bez posebnih ličnih karakteristika. Nosio je crnu kapu. Imao je crne oči i izrazito je bio blijed. Bio je apsolutno miran, hladnokrvan, bez ikakve treme, bez ijednog treptaja. Taj drugi čovjek koji je ponuđen kao izvršilac, zato sam rekla da to ne može biti taj, jer ima izrazite crte lica, a to je Miroslav Kurak.

Sudija: Možete li među prisutnima da prepoznate lice koje ste vidjeli tog dana?

Prpa: Ne. Nadam se da to lice nije ovdje.

Prpa je rekla da ima malu dioptriju, da je sigurna u ono što je vidjela.

“To su trenuci magnovenja, smrti, vidite čovjeka koji stoji iznad vas i razmišlja da li i u vas da puca. Sjećanje može da blijedi, ali ta slika je utisnuta u svijest, a prije svega jer smatram da moram toga da se sjećam. Morate sebe da prisiljavate da ne zaboravite, a to je teško. Kad su me pozvali godinu i devet meseci posle ubistva i donijeli album sa slikama, ja sam rekla i vi ja znamo da je ovo sigurno pogrešan album”, dodala je Prpa, odgovarajući na pitanja tužioca.

“U prvom momentu nisam bila svjesna šta se dešava kad je pucano, jer smo ulazili u pasaž. Prvo se digla ogromna prašina, mislila sam da je vjetar. Vidjela sam da je Slavko počeo da pada, a onda sam postala svjesna, kada sam i ja pala”, rekla je ona.

Taj čovjek koji je pucao, prema njenim riječima, nije bio naročito visok.

“Bio je nabijen, čini mi se zdepast”, kazala je Prpa, prenosi “Blic”.

Prema onome što je ranije objavljeno, Prpa je kao eventualnog počinioca prepoznala Luku Pejovića, koji je u međuvremenu ubijen.

Postupak se vodi protiv bivših čelnika resora Državne bezbjednosti Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i pripadnika službe Miroslava Kurka, koji su prvostepenom presudom osuđeni na ukupno sto godina zatvora. Pojedinačno, Marković i Radonjić na po 30 godina, a Romić i Kurak na po dvije decenije. Ovu presudu ukinula je Apelacija, a nakon održane žalbene sednice, odlučeno je da se otvori pretres u drugostepenom postupku, kako bi se izveli neki dokazi i tako razjasnilo činjenično stanje i donijela pravosnažna presuda.

Nekadašnji prvi čovek RDB, Radomir Marković, doveden je iz požarevačkog zatvora “Zabela”, u kom služi kaznu od 40 godina zatvora po presudama za ubistvo Ivana Stambolića i četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali. Radonjić i Romić su u kućnom pritvoru, dok je Kurak u bjekstvu i njemu se sudi u odsustvu.

Sudija Vesna Petrović saopštila je da će tokom narednih pet dana saslušati pojedine svjedoke, za koje smatraju da će njihovi iskazi biti od koristi pri donošenju konačne odluke. Pošto je od optuženih uzela lične podatke i konstatovala da je Radonjić u međuvremenu penzionisan, a da je Romić u međuvremenu dobio dvojicu unuka, da je nezaposlen i da ga izdržava porodica, sudija je započela sa izlaganjem prvostepene presude. Prema njoj, kao neposredni izvršilac ubistva označena je nepoznata osoba, dok je Tužilaštvo to krivično djelo na teret stavilo Miroslavu Kuraku.

“OPTUŽNICA PODIGNUTA NA OSNOVU ULEMEKOVOG SVEDOČENJA”

Tužilac je zatim izjavio da ostaje pri žalbi koju je uložio na prvostepenu presudu, a isto su izjavili i okrivljeni i njihovi branioci, da bi zatim okrivljeni iznijeli svoje odbrane.

“Ostajem pri navodima moje odbrane od ranije, pri svakoj riječi koju sam izgovorio u ovom postupku. Mi smo ovdje imali izjašnjavanje 96 ili 98 svjedoka, koje je predložio tužilac i svi su rekli da nemaju neposrednih saznanja u vezi Ćuruvijinog ubistva, već da to znaju iz medija ili su od nekog čuli. Tako da se tužilac oslonio na svjedoka Milorada Ulemeka, koga je proglasio kapitalnim svjedokom, a i on je izjavio da ne zna koje ubio Ćuruviju i da nema neposredna saznanja, već neko svoje mišljenje o svemu tome na osnovu uličnog ogovaranja. Na osnovu njegovog svjedočenja je podignuta optužnica. A jedini svjedok, Branka Prpa, očevidac, njenu izjavu je tužilac nekoliko puta pokušao da diskvalifikuje. Iskazi braće Aleksandra i Miloša Simovića su kontradiktorni, a njihove izjave, kao i Ulemeka, tužilac je uzeo kao dokaz”, rekao je Marković.

Marković je izjavio i da je tužilaštvo u postupcima u kojima su učestvovali Ulemek i Simovići, njih okarakterisao kao manipulativne, a u ovom slučaju su “kapitalni svjedoci”.

“Za sud je bitno šta su oni izjavili i šta ima od dokaza, a dokazano je da su njihove izjave suprotne od utvrđenog činjeničnog stanja”, dodao je Marković.

Optuženi je izjavio da je tužilaštvo kao motive za ubistvo Ćuruvije naveo njegovu retoriku i kritiku tadašnje vlasti.

“Ja ne znam da je i jedna vlast pala zato što je kritikovao novinar, vlast ne ruše mediji. Nije on bio jedini i najooštriji protivnik vlasti. Ćuruvija je imao više kontakata sa predstavnicima stranih službi. Zadatak Državne službe je da se provjere ti kontakti. Primijenjenim mjerama je utvrđeno da je Ćuruvija od pojedinih predstavnika američke ambasade dobijao neka materijalna sredstva, to je potvrdila i Branka Prpa. To je nesporno. Zbog toga su primijenjene mjere, a ne da bi se pratio i ubio”, dodao je Marković.

Foto: Slavko Ćuruvija (Printscreen)

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!