Bosanac Ervin Sejdić novi član Kanadskog kraljevskog društva, odlikovao ga i Obama: “Napravio izuzetan napredak u primjeni AI i mašinskog učenja kako bi unaprijedio biomedicinska istraživanja”

Veoma je teško zamisliti da ćete biti profesor u Americi, a 1992. je godina i vi ste dječak sa 12-13 godina, u Hrvatskoj i svugdje oko vas je rat. Dok su sva druga djeca mogla da ne idu u školu, ja sam imao sreću da su mene roditelji upisivali u školu i sve se vrtjelo oko toga. Čak smo se selili na kraju školskih godina. Nisam izgubio ni dan škole. Sve je išlo nekim logičnim slijedom. Završio sam dvije osnovne škole u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, dio srednje škole u Mađarskoj, dio u Kanadi, upisao fakultet, doktorirao

Bosanskohercegovački profesor na Univerzitetu u Torontu, dr Ervin Sejdić, izabran je za novog člana prestižnog Kanadskog kraljevskog društva (The Royal Canadian Society).

Sejdić je rođen u Gradačcu, odakle se u preselio u Modriču, gdje je proveo većinu djetinjstva. Početkom rata otišao je u Hrvatsku, a potom u Mađarsku. U Kanadu je stigao 1996. godine, kada je imao 17 godina.

Lider je, piše oslobodjenje.ba, u oblasti biomedicinskih uređaja i primjene tehnika vještačke inteligencije (AI), poput mašinskog učenja, u biomedicinskim istraživanjima.

Njegov CV će uvijek biti poseban u odnosu na većinu drugih. Tome je najviše doprinijelo priznanje bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame – “Presidential Early Career Science Awards for Scientists and Engineers”, koje je promijenilo Ervinov život. Kao izvrstan mladi naučnik odlikovan je 2016. godine, što je ujedno i najveće priznanje ovoj kategoriji naučnika u SAD-u.

“Profesor Sejdić je napravio izuzetan napredak u primjeni AI i mašinskog učenja kako bi unaprijedio biomedicinska istraživanja. On je izvanredan dodatak Kraljevskom društvu Kanade na koledžu novih naučnika, umjetnika i naučnika i čestitam mu na ovoj prestižnoj časti”, kazao je Christopher Yip, dekan Fakulteta primijenjenih nauka i inženjerstva.

Čestitku Ervinu Sejdiću uputio je Edhem Eddie Čustović, profesor na La Trobe univerzitetu u Melbourneu, jedan od osnivača BH Futures Foundation i bh aktivista.

“Ovo predstavlja još jedan ogroman uspjeh našeg naučnika. Čestitke prijatelju na ovom uspjehu. Ponos si Bosne i Hercegovine”, poručio je Čustović.

Sejdić je svojevremeno kazao da su od prvog dana njegovi roditelji insistirali na školovanju i edukaciji.

“Dok su sva druga djeca mogla da ne idu u školu, ja sam imao sreću da su mene roditelji upisivali u školu i sve se vrtjelo oko toga. Čak smo se selili na kraju školskih godina. Nisam izgubio ni dan škole. Sve je išlo nekim logičnim slijedom. Završio sam dvije osnovne škole u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, dio srednje škole u Mađarskoj, dio u Kanadi, upisao fakultet, doktorirao. Nastavio s neophodnim specijalizacijama. Sve je išlo prirodnim tokom kao da sam rođen ovdje. Nisam imao nikakvih prepreka. Valjda sam u svemu tome imao sreće. Želja za naukom je nešto s čim se ne rađate, posebno u BiH. Rijetko ko se rodi i kaže: ‘Ja ću biti naučnik.’ Kod mene se ta želja pojavila prilično kasno, nakon doktorata, koji sam upisao zato što sam dobio državnu nagradu kanadske vlade za istraživanje. Bio sam mlad pa sam čekao govoreći: ‘Završio sam univerzitet s 22 godine, ima vremena.’ Na kraju sam zavolio istraživanje i pronašao način na koji mogu doprinijeti društvu. Nekad sam ljubomoran na ljude koji su imali mogućnosti odrasta’ u nekim sretnijim okolnostima. Veoma je teško zamisliti da ćete biti profesor u Americi, a 1992. je godina i vi ste dječak sa 12-13 godina, u Hrvatskoj i svugdje oko vas je rat”, kazao je Sejdić za Novo vrijeme.

Foto: Ervin Sejdić (Instagram)


Idi na VRH
error: Content is protected !!