Rusi su krenuli u ofanzive “u tenkovima koji imaju “grešku u dizajnu”, a Zapad je odavno znao za to (VIDEO)

“Svaki uspješan pogodak brzo zapali municiju i tako uzrokuje ogromnu eksploziju, a kupola bude uništena. Šta znači ta greška? Posada tenka, obično dva čovjeka u kupoli i treći koji vozi – tako postaju laka meta”, rekao je Nicholas Drummond, analitičar specijalizovan za kopneno ratovanje i bivši ofocor britanske vojske

Ruski tenkovi s uništenim kupolama najnoviji su znak da se ruska ofanziva u Ukrajini ne odvija po planu. Smatra se da su uništene stotine ruskih tenkova otkako je Moskva započela svoju ofanzivu, a britanski ministar odbrane Ben Wallace u ponedjeljak je procijenio da je ruska vojska ostala bez čak 580 tenkova.

Međutim, piše “Jutarnji list”, problemi Moskve idu puno dalje od toga. Stručnjaci tvrde da snimci s bojnog polja ukazuju na to da ruski tenkovi imaju problem za koji zapadne vojske znaju desetljećima i nazivaju ga efektom “jack-in-the-box”. Izraz se odnosi na igračku, kutijicu u kojoj se na opruzi nalazi figurica koja iz nje iskoči kada se okreće ručkica sa strane.

Tvrde da je Moskva trebala da predvidi taj problem, koji se odnosi na način na koji se skladišti streljivo za tenkove. Za razliku od modernih tenkova na Zapadu, ruski imaju više granata unutar svojih kupola. To ih čini vrlo ranjivima jer čak i neizravni pogodak može pokrenuti lančanu reakciju koja uzrokuje eksploziju cijelog skladišta municije do 40 granata, piše CNN.

Rezultat udara može biti dovoljan da raznese kupolu tenka, kao što se može vidjeti na snimku koja se pojavio na društvenim mrežama.

“Ono što se događa ruskim tenkovima je greška u dizajnu”, rekao je Sam Bendett, savjetnik na programu ruskih studija pri Centru za novu američku sigurnost.

“Svaki uspješan pogodak brzo zapali municiju i tako uzrokuje ogromnu eksploziju, a kupola bude uništena. Šta znači ta greška? Posada tenka, obično dva čovjeka u kupoli i treći koji vozi – tako postaju laka meta”, rekao je Nicholas Drummond, analitičar specijalizovan za kopneno ratovanje i bivši ofocor britanske vojske.

“Ako ne izađeš u prvoj sekundi, gotov si”.

Drummond je rekao da eksplozivna municija uzrokuje probleme za gotovo sva oklopna vozila koja Rusija koristi u Ukrajini. Naveo je primjer borbenog vozila pješadije BMD-4, koje obično ima do tri člana posade, a može primiti još pet vojnika. Rekao je da je BMD-4 bio “pokretni sanduk” koji je raketa uništila.

Ali, greška u izradi vjerovatno je posebno mučna za Moskvu jer se o problemima ranije naširoko pisalo.

Privukli su pašnju zapadnih vojski tokom Zalivskog rata 1991. i rata u Iraku 2003. godine kada je veliki broj tenkova ruske proizvodnje T-72 doživio istu sudbinu. Kupole su bile raznesene prilikom napada protivtenkovskim projektilima.

Drummond ističe kako Rusija nije naučila lekciju iz Iraka i da su posljedično mnogi njeni tenkovi u Ukrajini imali slične nedostatke u dizajnu.

Kada je serija T-90, nasljednik T-72, počela koristiti njen oklop je nadograđen, ali sistem punjenja projektilima ostao je sličan prethodniku i ostao jednako ranjiv, rekao je Drummond.

T-80, još jedan ruski tenk koji je se koristi u Ukrajini, ima sličan sistem za punjenje projektilima. Postoje, ipak, neke prednosti ovakvog sistema.

Bendett iz Centra za novu američku bezbjednost rekao je da je Rusija odabrala ovaj sistem kako bi uštedjeli prostor i smanjili tenku dimenzije, zbog čega ih je teže pogoditi u borbi.

Zapadne vojske naučile su pak lekciju, posmatrajući sudbinu tenkova T-72 u Iraku.

Bendett je spomenuo borbena vozila pješadije Stryker, koja su razvijena nakon prvog rata u Iraku.

“Imaju kupolu na vrhu, koja ne ulazi u prostor za posadu. Samo je postavljena na vrhu i sva municija je unutar te kupole. Dakle, ako kupola bude pogođena i raznesena, posada je još uvijek sigurna. To je vrlo pametan dizajn.

Drugi zapadni tenkovi, poput M1 Abramsa koje koriste SAD i neke savezničke vojske, veći su i nemaju “vrtuljak”. U Abramsu četvrti član posade u tenku vadi granate iz zatvorenog pretinca i prenosi ih u top za ispaljivanje.

Pretinac ima vrata koja član posade otvara i zatvara, što znači da će, ako je tenk pogođen, samo jedna granata u kupoli vjerovatno biti izložena.

“Tačan pogodak može oštetiti tenk, ali ne mora nužno ubiti posadu”, rekao je Bendett.

Drummond je rekao i da granate koje koriste zapadne vojske ponekad izgaraju na visokim temperaturama koje stvara nadolazeći projektil, ali ne eksplodiraju.

Ne postoji jednostavan način da se sazna koliko je ruskih tenkova uništeno u Ukrajini. Internet stranica za praćenje obavještajnih podataka otvorenog koda Oryx objavila je 28. aprila da je najmanje 300 tenkova uništeno, dok ih je 279 oštećeno, napušteno ili zarobljeno. Međutim, tu se broje slučajevi za koje imaju vizuelne dokaze, tako da bi ruski gubici mogli biti puno veći.

Nisu u pitanju samo gubici u opremi. Kada je Wallace iznio procjenu o 80 izgubljenih tenkova rekao je da je više od 15.000 ruskih vojnika poginulo tokom invazije. Teško je procijeniti koliko se odnosi na tenkovsku posadu, ali vojnike nesumnjivo nije jednostavno zamijeniti.

Obučavanje tenkovske posade može potrajati i do 12 mjeseci, tvrdi Aleski Roinila, bivši član posade tenka u finskim odbrambenim snagama, a “to se smatra brzim tempom”.

Foto: Printscreen/US Update News

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!