Preminula Medlin Olbrajt

Tadašnji predsjednik Bil Klinton izabrao je Olbrajt za poziciju najvišeg američkog diplomate 1996. i služila je u tom kapacitetu tokom poslednje četiri godine Klintonove administracije. Prije toga, čim je inaugurisan, Klinton ju je imenovao za ambasadorku SAD u UN

Medlin Olbrajt, prva žena koja je postala američki državni sekretar, preminula je od raka, saopštila je u sredu njena porodica. Imala je 84 godine.

Tadašnji predsjednik Bil Klinton izabrao je Olbrajt za poziciju najvišeg američkog diplomate 1996. i služila je u tom kapacitetu tokom poslednje četiri godine Klintonove administracije. Prije toga, čim je inaugurisan, Klinton ju je imenovao za ambasadorku SAD u UN.

Kao državna sekretarka, aktivno se zalagala za širenje NATO-a i vojnu intervenciju na Kosovu.

Kada je dospjela na čelo Stejt departmenta, bila je žena na najvišem položaju u vladi u istoriji američke politike. Međutim, budući da je rođena u tadašnjoj Čehoslovačkoj, nije mogla da dođe do predsjedničkog položaja.

2012, tadašnji predsjednik Barak Obama dodelio je Olbrajtovoj Medalju slobode – najviše civilno odlikovanje u zemlji, piše Glas Amerike.

Medlin Olbrajt, koja je tokom Drugog svjetskog rata, kao dijete je pobjegla od nacista iz svoje rodne Čehoslovačke, da bi postala prva žena na čelu američkog Državnog sekretarijata, a u poznijim godinama i feministička ikona pop kulture.

Olbrajt je bila odlučni diplomata u administraciji koja je oklevala da se uključi u dvije najveće spoljnopolitičke krize 1990-ih, genocide u Ruandi i Bosni i Hercegovini.

Olbrajt se zalagala za čvršći stav prema Srbima u Bosni i Hercegovini. Međutim, za vrijeme prvog mandata predsjednika Bila Klintona, mnogi spoljnopolitički eksperti su se još živo sjećali američkih problema u Vijetnamu i bili riješeni da ne ponove tu grešku na Balkanu.

SAD su odgovorile saradnjom sa NATO u sprovođenju vazdušnih udara koji su na silu okončali rat, koji je međutim prethodno trajao tri godine.

Iskustvo Medlin Olbrajt kao izbjeglice navelo ju je da se zalaže za to da Sjedinjene Države budu supersila koja koristi svoju moć i uticaj. Željela je “mišićavi internacionalizam”, kako je to opisao Džejms O’Brajen, njen visoki savetnik za vrijeme rata u Bosni.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!