Uživo prenošena svečanost ustoličenja episkopa Metodija: Niko ne zna ko je u nedjelju oteo Parlamentarni kanal RTCG

”Vijesti” su Raonića, pored ostalog, prije dva dana pitale da li je utvrđena programska šema Parlamentarnog kanala i šta će građani sve gledati na tom kanalu, a da nije usko vezano za rad parlamenta, koliko je angažovano osoba za snimanje i prenos događaja u Beranama, zbog čega su se prema tom događaju odredili kao događaju od javnog značaja, te zbog čega događaj nije prenošen na nekom drugom, nego na Parlamentarnom kanalu. Raonić je kazao da se neće baviti davanjem odgovora

Iz Javnog servisa peru ruke od produkcije ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija u Beranama, događaja koji je u nedjelju uživo prenošen putem Parlamentarnog kanala Radio televizije Crne Gore (RTCG). Skupština, sudeći prema jučerašnjoj reakciji njenog predsjednika Alekse Bečića, nema veze sa prenosom, pa je zasad nepoznanica na osnovu čije je odluke ustoličenje iz manastira Đurđevi stupovi emitovano sa kanala, kao ni čija su produkcija, kamermani…

Boris Raonić (Foto: Fokuspress.com)

”Nije naša produkcija”, kratko je kazao generalni direktor RTCG Boris Raonić.

Prethodno je, na društvenoj mreži Facebook, objavio da se u Javnom servisu trude da budu – javni servis.

”Otvoren za sve strane, grupe i pojedince u Crnoj Gori. Ne zanimaju nas odjeci bivše ili retrogradne svijesti koja izjednačava javni sa partijskim ili nekim drugim interesima”, napisao je Raonić u ponedjeljak.

Na pitanja “Vijesti” u vezi sa prenosom, iz RTCG rekli su da neće odgovarati.

Iz Skupštine su redakciji kazali da je RTCG nezavisna u vođenju uređivačke politike, ali da je Parlamentarni kanal – parlamentarni.

”Ne smatram adekvatnim Parlamentarni kanal za mjesto prenošenja bilo kog vjerskog obreda, bilo koje vjerske zajednice, kao i drugog sadržaja koji nema veze sa parlamentarizmom, već smatram da poštujući vjerska prava i slobode to treba omogućiti na Prvom ili Drugom kanalu RTCG”, rekao je Bečić “Vijestima”, dodajući i da ga raduje da je “uklonjena oznaka Parlamentarnog kanala za vrijeme prenošenja sadržaja koji nemaju veze sa parlamentarizmom”.

Kazao je i da se neće miješati tamo gdje nisu njegove nadležnosti.

”Obaveza je Parlamentarnog kanala da prenosi plenarna zasjedanja, sjednice skupštinskih radnih tijela, kao i druge elemente i aktivnosti parlamentarnog života. U dosadašnjoj praksi, Parlamentarni kanal prenosio je proslavu povodom Dana nezavisnosti, kao i druge događaje svečanog karaktera koji su vezani za parlamentarni život. Uvažavajući da ima dovoljno prostora, te da ima i drugih kanala i mogućnosti, jesam za afirmaciju i poštovanje vjerskih sloboda za sve vjerske zajednice, kao i drugog sadržaja koji nema veze sa parlamentarizmom, ali Parlamentarni kanal jeste Parlamentarni kanal i čini mi se da o tome uvijek treba voditi računa. Bez intencije da zalazim u nadležnosti uređivačke politike RTCG, prepuštam rukovodstvu Javnog servisa da daju odgovor zašto nije bilo to moguće realizovati na prvom ili drugom kanalu Javnog servisa. Ostala pitanja u nadležnosti su RTCG”, rekao je “Vijestima” Bečić.

BEZ PRIGOVORA

Povodom prenosa ustoličenja, kako je “Vijestima” kazao predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević, do juče rano poslijepodne nije bilo nikakvih prigovora.

Drljević je rekao i da su članovi Savjeta razgovarali o spornom prenosu, ali ne na sjednici tog tijela, već na marginama.

”Lični moj stav je pozitivan. Treba prenositi što je više moguće događaja koji afirmišu društvenu zajednicu i njene vrijednosti. Parlamentarni, ili neki drugi kanal? Iskreno, ne vidim razliku i reakcije na prenos doživljavam isključivo politikantskim, i kao politički pritisak na RTCG”, kazao je predsjednik Savjeta.

Parlamentarni kanal Javnog servisa počeo je sa radom 25. marta. Kako se navodi u tadašnjem saopštenju Skupštine, osim plenarnih sjednica, planirano je da putem tog kanala budu uživo emitovane i sjednice skupštinskih odbora. Najavljeno je i da će, nakon pilot projekta, biti osmišljena i “sadržajna programska šema, koja će sadržati najnovije vijesti iz Skupštine, kviz o parlamentu i parlamentarizmu, kao i druge edukativno-kulturne sadržaje koji priliče ovom kanalu i tematski su vezani za njega”.

”Očekuje se da program bude prilagođen za građane svih uzrasta, kako bi kod svih generacija razvio pravu sliku o značaju Skupštine Crne Gore i njenom radu i približio ga građanima. U tom smislu, u planu je i kreiranje i opremanje novog TV studija koji će se nalaziti u skupštinskom zdanju, a koji će, između ostalog, omogućiti intervjue i emisije sa poslanicima i direktna uključenja iz Skupštine”, saopšteno je tada.

Aleksa Bečić (Foto: Skupština.me)

Prethodnik Borisa Raonića, raniji generalni direktor RTCG Božidar Šundić, isto je u najavama govorio da će na Parlamentarnom kanalu biti prenošeno sve ono što se dešava u Skupštini Crne Gore. Tadašnje rukovodstvo RTCG saopštilo je i da je licenca za emitovanje dodijeljena njima, a ne Skupštini, te da je Parlamentarni kanal samo jedan od njihova četiri televizijska programa, “a ne radno tijelo ili odbor Skupštine”.

Odobrenje za emitovanje specijalizovanog informativnog televizijskog programa – Parlamentarni program, Agencija za elektronske medije izdala je RTCG 3. marta. Iz AEM su tada kazali da će se program emitovati cijele godine, “za sada, 12 časova dnevno” i da će se, “pored prenosa sjednica Skupštine Crne Gore i radnih tijela Skupštine, na kanalu… u značajnoj mjeri emitovati informativni i dokumentarno-obrazovni programi”.

”Vijesti” su Raonića, pored ostalog, prije dva dana pitale da li je utvrđena programska šema Parlamentarnog kanala i šta će građani sve gledati na tom kanalu, a da nije usko vezano za rad parlamenta, koliko je angažovano osoba za snimanje i prenos događaja u Beranama, zbog čega su se prema tom događaju odredili kao događaju od javnog značaja, te zbog čega događaj nije prenošen na nekom drugom, nego na Parlamentarnom kanalu.

Raonić je kazao da se neće baviti davanjem odgovora.

Gostujući na Radiju Crne Gore (RCG), član Savjeta RTCG Filip Lazović ocijenio je da je prenos ustoličenja episkopa na Parlamentarnom kanalu TVCG “u nadležnosti uredničkom tima, te da su oni donijelu takvu odluku”. On je u emisiji Link na RCG rekao da ne vidi argument zbog čega bi neko smatrao da je prenosom takvog događaja na tom kanalu došlo do neke zloupotrebe.

SLIČNI KANALI U REGIONU I EVROPI

Makedonija, Slovenija i Španija države su u kojima postoji parlamentarni kanal, kao jedan od načina na koji parlamenti tih država komuniciraju sa građanima.

”U skladu sa odredbama Zakona o audio i audiovizuelnim medijskim uslugama i Zakona o parlamentu, javni servis Makedonska Radio Televizija obezbjeđuje programske usluge potrebne za funkcionisanje Parlamentarnog kanala, čija programska šema uključuje prenose plenarnih sjednica parlamenta uživo, kao i prenose ili snimke sjednica radnih tijela, javnih rasprava, nadzornih saslušanja, kao i drugih aktivnosti koje spadaju u domen rada Parlamenta”, navodi se u dokumentu koji je u oktobru 2020. objavio Istraživački centar Skupštine Crne Gore.

Prema istom istraživanju, TV Slovenija 3 je treći televizijski kanal RTV Slovenije, pokrenula u martu 2008, i u suštini, kako se navodi, u pitanju je parlamentarni kanal namijenjen za prenose sjednica parlamenta uživo.

”Ovaj televizijski kanal uživo prenosi sve plenarne sjednice, kao i određene sjednice radnih tijela, u skladu sa uređivačkom politikom. Pored toga, predviđeni programski sadržaji uključuju političke talk show emisije, dokumentarne filmove, kao i vijesti iz svijeta politike”, piše u dokumentu.

Španski parlamentarni kanal (Canal Parlamento) počeo je s emitovanjem 5. aprila 2000, kreiran je, kako piše u dokumentu, kao instrument demokratije u službi građana.

”Koji im omogućava da iz prve ruke svjedoče radu svojih izabranih predstavnika. Internet stranica Kongresa služi kao podrška Parlamentarnom kanalu, obezbjeđujući korisnicima detaljnije informacije u vezi sa emitovanim programskim sadržajima”, piše u tekstu koji je priredio Istraživački centar Skupštine.

U Švedskoj, kako se navodi, praćenje plenarnih rasprava i glasanja u parlamentu građanima je dostupno na internet stranicama parlamenta putem veb televizije.

Glavna fotografija: Zgrada RTCG (Foto: “Vijesti”)

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!