„Jedini metak na koji Crna Gora može biti ponosna“: Trideset godina od smrti Vladimira Barovića

Za razlog samoubistva navodi agresiju JNA protiv Hrvatske koja je za njega predstavljala djelo suprotno crnogorskoj časti, “jer Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio“

Dana 29. 09. 1991. godine svoj život je samoubistvom završio crnogorski kontraadmiral Jugoslovenske ratne mornarice Vladimir Barović, čovjek koji je odbio uzeti učešće u bratoubilačkom ratu i agresiji na Hrvatsku, te napadati hrvatske gradove i naselja u Dalmaciji, već je umjesto toga radije izabrao smrt.

Foto: YouTube/Printscreen

Jedno vrijeme bio je komandant Vojno-pomorskog sektora Boka Kotorska. Kao komandant Vojno-pomorskog sektora Pula učestvovao je u pregovorima oko odlaska JNA iz Pule. Iz tog je vremena ostao zapamćen po časnom držanju i izjavi koju je dao: “Ovdje neće biti razaranja dok sam ja komandant, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje Pule i Istre, mene tada više neće biti“.

Na dužnosti komandanta garnizona JNA Pula bio je do 27. 09.1991. Prvog dana na novoj dužnosti zamjenika komandanta Vojno-pomorske oblast izvršio je samoubistvo 29.09 na Visu, u 52. godini života.

Ostavio je oproštajno pismo u kojem je, između ostalog, naveo da se odlučio na časnu smrt “jer nije htio da ratuje protiv bratskog hrvatskog naroda“.

Za razlog samoubistva navodi agresiju JNA protiv Hrvatske koja je za njega predstavljala djelo suprotno crnogorskoj časti, “jer Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio“.

Sahranjen je u Herceg Новом, u Crnoj Gori, iako je njegova izričita želja bila da ga se sahrani na Visu. Povodom Dana državnosti Crne Gore 2016, posmrtno mu je dodijeljen Orden za hrabrost.

Crnogorski književnik Momir M. Marković, nekoliko godina nakon smrti Barovića zapisao je sada već kultnu misao: “Jedini ispaljeni metak u ovom ratu na koji Crna Gora može biti ponosna jest onaj admirala Vladimira Barovića, komandanta Jugoslavenske ratne mornarice. Njegovo crnogorsko shvaćanje časti nije mu dozvolilo izdati zapovijed floti za bombardiranje primorskih gradova i naselja u Dalmaciji kada mu je bilo naređeno.”

Vječna ti slava komandante…

Izvor: Portal Luča

Glavna fotografija: Portal Luča

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!