Prije 40 godina pucao u Regana, da bi impresionirao Džodi Foster: John Hinckley Jr. dogodine na slobodi?

Kontrola nad njim biće za devet mjeseci potpuno ukinuta pod uslovom da nastavi da poštuje određena pravila i ostane “mentalno stabilan”, precizirao je sudija Paul Friedman

Ohn Hinckley Jr, muškarac koji je pokušao ubiti tadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana 1981. kako bi impresionirao glumicu Jodie Foster, mogao bi biti u potpunosti slobodan u junu sljedeće godine.

Po sudskoj dokumentaciji, savezni sudija u ponedjeljak je potvrdio dogovor između ministarstva pravosuđa i Hinckleyja, koji je pušten iz psihijatrijske ustanove 2016, nakon što je tamo proveo više od 30 godina.

Kontrola nad njim biće za devet mjeseci potpuno ukinuta pod uslovom da nastavi da poštuje određena pravila i ostane “mentalno stabilan”, precizirao je sudija Paul Friedman.

Hinckley, koji sada ima 66 godina, pucao je na američkog predsjednika na izlazu iz hotela Hilton u Washingtonu 30. marta 1981.

Rekao je da je želio impresionirati Jodie Foster, koju je vidio u filmu “Taksista”.

Jedan od njegovih metaka pogodio je Reagana u grudi, prošavši blizu srca.

Još tri osobe su bile povrijeđene, među kojima James Brady, ondašnji portparol Bijele kuće, koji je ostao djelimično paralizova.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!