Državljani Hrvatske bez viza u SAD

Građani država koje su dio programa mogu putovati u Sjedinjene Države radi turizma ili posla na period do 90 dana bez vize. Da bi se kvalifikovale za učešće u programu, zemlje moraju da ispune kriterijume u vezi sa borbom protiv terorizma, sprovođenjem zakona, imigracijom, bezbjednošću dokumenata i upravljanjem granicama, prenosi Glas Amerike

Sjedinjene Države uvrstile su Hrvatsku u grupu zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za boravak u SAD do 90 dana, saopštio je u utorak američki sekretar za unutrašnju bezbjednost Alehandro Majorkas.

Foto: YouTube/Printscreen

“Odluka da Hrvatska bude nova učesnica Programa za ukidanje viza je važno priznanje zajedničkih ekonomskih i bezbjednosnih interesa naših zemalja. Čestitam Hrvatskoj na tome što je postala 40. članica programa nakon što je ispunila stroge kriterijume”, naveo je Majorkas u saopštenju.

U saopštenju se navodi da će Elektronski sistem za odobrenje putovanja (ESTA) biti izmijenjen najkasnije do 1. decembra 2021. godine da bi se državljanima Hrvatske omogućilo da se prijave za boravak u SAD do 90 dana bez vize. Ocijenjeno je i da je to važan korak ka daljem jačanju dugoročne ekonomske i bezbjednosne saradnje Hrvatske i SAD,

Građani država koje su dio programa mogu putovati u Sjedinjene Države radi turizma ili posla na period do 90 dana bez vize. Da bi se kvalifikovale za učešće u programu, zemlje moraju da ispune kriterijume u vezi sa borbom protiv terorizma, sprovođenjem zakona, imigracijom, bezbjednošću dokumenata i upravljanjem granicama, prenosi Glas Amerike.

Stopa odbijanja neuseljeničkh viza takođe mora da bude ispod tri odsto, a mora da postoji i tijesna saradnja za američkim službama za sprovođenje zakona i za borbu protiv terorizma, navodi se u saopštenju Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost.

Glavna fotografija: Glas Amerike

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!