Njemačka inspekcija zatekla dvojicu državljana BiH koji rade na crno

“Kao poslodavac, vlasnik restorana sada je suočen s postupkom za pomaganje u ilegalnom boravku i nezakonitom zapošljavanju radnika. Ovdje je moguća kazna zatvora do deset godina i dodatna novčana kazna do 500.000 eura”, rekla je portparolka

Kako bi mogli da rade u Njemačkoj, državljani BiH trebaju boravišnu dozvolu koja im daje pravo na rad.

Finansijska kontrola za rad na crno pri Glavnoj carinarnici u Dortmundu provjerila je u četvrtak, 17. februara, jedan restoran u Hagenu na temelju anonimne dojave.

Zatečeno je sedam osoba koje rade u restoranu, među kojima su i dva bosanskohercegovačka državljanina.

Dvojica muškaraca iz BiH prvo su pokušali da se identifikuju svojim karticama osiguranja. Kada su carinici insistirali da to nije dovoljno, predočili su bosanskohercegovačke legitimacije i pasoše. Nisu imali boravišne dozvole koje im daju pravo na rad, piše fenix-magazin.com.

Carinici su potom pokrenuli kazneni postupak zbog sumnje na nezakonit boravak i dvojici muškaraca su oduzeli lična dokumenta. O daljem boravku sada će odlučiti nadležni organ za poslove sa strancima.

“Vlasnik restorana rekao je carinicima da pretpostavlja da su muškarci iz BiH imaju hrvatske pasoše”, rekla je Andrea Münch, portparolka Glavne carinarnice u Dortmundu.

“Kao poslodavac, vlasnik restorana sada je suočen s postupkom za pomaganje u ilegalnom boravku i nezakonitom zapošljavanju radnika. Ovdje je moguća kazna zatvora do deset godina i dodatna novčana kazna do 500.000 eura”, rekla je portparolka, prenosi fokus.ba.

Idi na VRH
error: Content is protected !!