Krivokapić: Jasna poruka podrške Ukrajini, Crna Gora se vraća evroatlantskim vrijednostima

Odgovarajući na pitanje hoće li biti opoziva postojećih ambasadora, on je rekao da se time nije bavio, ali i naveo da će oni koji ne budu slijedili evroatlantske vrijednosti ili nijesu imenovani “na adekvatan način biti opozvani”

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić poručio je u petak, nakon sastanka sa otpravnicom poslova u Ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori Natalijom Fijalkom, da želi da pošalje jasnu poruku podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv agresije Rusije.

Krivokapić je podsjetio da je imao priliku da Ukrajini da podršku još pri aneksiji Krima i ocijenio da se “sada dešava rat koji nas je podsjetio da zlo ne umire”.

“Crna Gora čvrsto stoji uz Ukrajinu, sankcije su u potpunosti realizovane, svih šest paketa, trenutno su tri operativna, a uskoro će i ostali”, naveo je crnogorski šef diplomatije, prenosi Glas Amerike. 

On je, govoreći o prvim narednim potezima vlade u oblasti vanjske politike rekao je da se Crna Gora vraća građanskoj i evropskoj vladi, kao i da će se zemlja “u potpunosti vratiti punoj pouzdanosti odbrane evroatlantskih vrijednosti”.

Krivokapić je rekao da očekuje bolju komunikaciju sa predsjednikom Milom Đukanovićem po pitanju naimenovanja ambasadora, navodeći da od 36 ambasadora Crna Gora sada ima samo jedanaest.

“Postavljanje diplomatskih predstavnika na važnim adresama poput Berlina, Vašingtona, ali i drugih biće prioritet”, rekao je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje hoće li biti opoziva postojećih ambasadora, on je rekao da se time nije bavio, ali i naveo da će oni koji ne budu slijedili evroatlantske vrijednosti ili nijesu imenovani “na adekvatan način biti opozvani”.

On je ocijenio da da nije vidio koliko je efikasan projekat Otvoreni Balkan, te da smatra da je Berlinski proces bolja varijanta jer u tom projektu, kako je rekao, “imamo Njemačku kao moderatora”.

Idi na VRH
error: Content is protected !!