Završena obdukcija posle ekshumacije, sahranjen Muamer Zukorlić u haremu Altun alem džamije

Usame je novinarima ranije 6. maja uoči ekshumacije rekao da je ovo jako težak trenutak za porodicu, ali da im je potreba za istinom o uzroku smrti bila ispred emocija. On je ranije predao RJT laboratorijske nalaze koji, kako je pre toga saopštio javnosti, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan.

U Novom Pazaru, posle obavljene obdukcije, u haremu Altun alem džamije je 6. maja sahranjen nekadašnji muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Obdukcija je obavljena na Odeljenju za sudsku medicinu i patologiju Opšte bolnice u tom gradu na jugozapadu Srbije.

Posmrtni ostaci Muamera Zukorlića ekshumirani su ranije tokom dana sa groblja u selu Orlje, u opštini Tutin pored Novog Pazara.

Obdukciju su, prema najavama, radili obducenti sudskih medicina iz Beograda, Sarajeva i Hamburga.

Zukorlić je preminuo iznenada u 51. godini 6. novembra 2021. godine, a tada je kao uzrok smrti naveden srčani udar.

Njegov sin Usame Zukorlić, koji ga je nasledio na čelu Stranke pravde i pomirenja (SPP), rekao je nakon ukopa da su još jednom ispratili vođu, kao i da su “njegovom smrću ostali siročići”.

“Tvojih 30 jetima (siročića) neće odustati od tvog puta, koliko god bude bilo teško i na šta god naišli. Mi smo danas ovde, u ovom istorijskom trenutku, a zbog ovoga što se dešava ovih dana posledice će se osećati u narednih 100 godina”, rekao je Usame.

On je istakao da porodica ne zna uzrok Zukorlićeve smrti, ali da znaju da je svojim životom i delovanjem šehid.

Usame je novinarima ranije 6. maja uoči ekshumacije rekao da je ovo jako težak trenutak za porodicu, ali da im je potreba za istinom o uzroku smrti bila ispred emocija.

On je ranije na društvenim mrežama objavio da je Viši sud u Novom Pazaru odobrio međunarodnu ekspertizu sastavljenu od obducenata sudskih medicina iz ova tri grada, kao i da će proces nadgledati Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ovaj sud postupa od 11. aprila po njegovoj krivičnoj prijavi Republičkom javnom tužilaštvu (RJT), u kojoj on traži da se utvrdi tačan uzrok smrti njegovog oca.

Usame je ranije predao RJT laboratorijske nalaze koji, kako je pre toga saopštio javnosti, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan.

On je u obraćanju javnosti 10. aprila, kojoj su prisustvovali brojni članovi porodice, rekao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka verovatnoća da je bivši muftija i lider ove partije otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom.

Nije precizirao o kojim laboratorijama je reč, niti iz koje su zemlje, najavivši da će porodica o svemu blagovremeno obaveštavati javnost.

U sklopu istrage Više tužilaštvo ga je saslušalo i predložilo, a Viši sud odobrio da se obavi ekshumacija i obdukcija tela Muamera Zukorlića.

Zukorlićevo telo je 6. maja nakon obdukcije sahranjeno u haremu Altun alem džamije u Novom Pazaru, koja predstavlja jedno od retkih remek-dela islamske arhitekture iz 16. veka.

Zukorlić je u trenutku smrti bio i na funkciji potpredsednika Skupštine Srbije.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: Facebook

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!